10 mai ar putea deveni „Ziua Independenţei naţionale”

Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului de luni, propunerea legislativă privind declararea datei de 10 mai drept „Ziua Independenţei naţionale”, termenul de dezbatere şi vot al proiectului împlinindu-se pe 20 decembrie 2017.
Iniţiatorul legii, senatorul ALDE Ion Hadârcă argumentează, în expunerea de motive, că pe 10 mai 1866 principele Carol, care părăsise Castelul Sigmaringen, a ajuns în Bucureşti şi la 10 mai 1877 Camerele reunite ale Parlamentului României au votat Declaraţia de Independenţă a României.
„Prin adoptarea proiectului de lege propunem ca, la 140 de ani de la Declararea de către Parlamentul României a independenţei naţionale a României, actualul Parlament să declare ziua de 10 mai drept <<Ziua independenţei naţionale>>”, se arată în documentul citat.
Comisia senatorială pentru administraţie a acordat raport de respingere proiectului de lege şi a atras atenţia că există posibilitatea să se creeze un paralelism legislativ, având în vedere că este în vigoare Legea 103/2015 pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sărbătoare naţională.
Nota de adoptare tacită a fost citită luni în plen de preşedintele de şedinţă, senatorul Claudiu Manda.
În cazul acestui proiect, Camera Deputaţilor este for decizional.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*