246 de deţinuţi au fost liberaţi din Penitenciarele Ploieşti şi Târgşor, în baza Legii recursului compensatoriu

F. T.

De la intrarea în vigoare, în toamna anului trecut, a Legii recursului compensatoriu, din cele două penitenciare prahovene – Ploiești și Târgșor – au fost liberate, până ieri, 246 de persoane.
Purtătorul de cuvânt al unității din Ploiești, Cristina Comnea, ne-a precizat că din unitatea penitenciară din municipiu au beneficiat de această lege 139 de persoane private de libertate, plaja infracțiunilor pentru care acestea fuseseră condamnate fiind de la evaziune fiscală până la tâlhărie. Interlocutoarea noastră ne-a precizat că, până ieri, niciuna dintre persoanele puse în libertate nu s-a întors la Penitenciarul Ploiești.
Pe de altă parte însă, nu este exclus – după cum ne-a mai spus purtătorul de cuvânt
Cristina Comnea – ca unii dintre cei liberați să fi recidivat, dar să nu fi ajuns tot la Penitenciarul Ploiești, câtă vreme legea prevede ca recidiviștii să fie încarcerați mai întâi la Mărgineni, pentru a se stabili gravitatea faptei comise. Apoi, în funcție de individualizarea pedepsei de către procuror și, respectiv, judecător, respectiva persoană, care a comis din nou o faptă prevăzută de legea penală, poate să ajungă fie tot la Penitenciarul Ploiești, fie într-un alt loc de deținere.
În ceea ce privește Penitenciarul de Femei Târgșor, de-acolo au fost puse în libertate, în baza amintitei legi, 107 deținute. La fel ca și în cazul persoanelor puse în libertate de la Penitenciarul Ploiești, de la Târgșor au ieșit pe poarta închisorii persoane condamnate pentru evaziune fiscală, furt, trafic de droguri și chiar omor. Nici acolo nu s-a mai întors nicio persoană liberată, ne-a specificat purtătorul de cuvânt al unităţii penitenciare, Ioana Plugaru.
Reamintim că Legea privind recursul compensatoriu a intrat în vigoare în data de 19 octombrie 2017, și prevede ca, pentru fiecare 30 de zile executate în condiții necorespunzătoare, fiecare deținut să beneficieze de 6 zile considerate drept efectuate.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*