3 lucruri de care orice student ar trebui să țină cont înainte să-și aleagă facultatea

Ești pe cale să faci o alegere care să-ți influențeze parcursul profesional pe o perioadă nedeterminată de timp? Mulți liceeni se găsesc în situația foarte delicată de a nu ști pe ce drum să o apuce când vine vorba de carieră. Nu te lăsa pradă anxietății și tratează problema cu calm.

Iată 3 pași pe care să-i faci pentru a-ți ușura considerabil misiunea:

  • Nu presupune de la început că facultatea ar fi obligatorie

Poate una dintre cele mai controversate alegeri ale tinerilor români ai secolului XXI este să considere facultatea ca pe o obligație. Majoritatea adolescenților și părinților lor găsesc lipsa unei diplome universitare ca fiind o rușine, o dovadă de delăsare. Adevărul este însă, că în loc să îmbunătățească situația tânărului, o facultate făcută doar pentru a bifa această etapă poate aduce foarte multă frustrare, anxietate sau poate duce chiar la instalarea unei depresii serioase.

Există nenumărate posibilități care nu implică nici parcurgerea perioadei universitare, dar nici eșecul în viață. Dacă simți că nu vrei să faci o facultate și că te-ar interesa mai degrabă  niște cursuri de specializare într-un domeniu specific, ascultă-ți instinctul. Nu uita că poți studia la orice vârstă cu un strop de dorință. Alegerea ta nu trebuie să fie una definitivă! În plus, dacă ai tăi nu sunt convinși, amintește-le de succesul multor milionari care au renunțat la facultate pentru a-și urma visurile.

  • Ia în considerare că meseriile clasice au și laturi mai puțin cunoscute 

Dacă totuși vrei să urmezi cursurile oferite de o facultate din România, dar nu ți se pare potrivită nici măcar una, încearcă să intri în profunzime într-un domeniu înainte să-l excluzi de pe listă. Întreabă oamenii din spatele opțiunilor tale care vor fi posibilitățile reale după ce vei fi părăsit băncile facultății. Vei fi surprins când vei afla că paleta de joburi la care te vei putea angaja este mult mai largă decât ai crezut inițial.

Atunci când crezi că te-ai hotărât, investește în câteva culegeri de admitere la facultate și apucă-te de învățat. Poți găsi o varietate mare de astfel de cărți pe site-ul culegeriadmitere.ro. Drumul nu va fi ușor de parcurs, dar fii consecvent.

  • Nu refuza consilierea psihologică și contactul cu studenții 

Nu trebuie să consideri că admiterea la facultate este un lucru prea puțin important pentru a te chinui să intri în contact cu un psiholog și cu câțiva studenți. O alegere informată este cu siguranță una bună. Fă-ți o listă de întrebări pentru cei care sunt deja parte dintr-un program universitar și ține cont de profilul tău psihologic atunci când faci alegerea.  

Așadar, înainte de a lua vreo decizie, este imperios necesar să știi destul de bine în ce urmează să te angajezi, pentru a crește șansele tale de a avea un parcurs universitar benefic din punct de vedere intelectual și psihologic. Nu ignora sfaturile și opiniile celor din jur, dar decide singur și ascultă-ți intuiția.

Sursa foto: Pexels.com

Articolul 3 lucruri de care orice student ar trebui să țină cont înainte să-și aleagă facultatea apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*