4 sfaturi de la designeri pe care să le aplici când renovezi apartamentul

Apartamentul pe care tocmai l-ai cumpărat avea nevoie de o renovare sau casa în care locuiești de ceva timp necesita o reîmprospătare? Înseamnă că ești în plin proces de reamenajare a căminului tău și ai ajuns unde trebuie, pentru că în rândurile ce urmează îți vom dezvălui câteva secrete preluate de la designeri de interior. Iată care sunt informațiile de care ar trebui să ții cont atunci când renovezi apartamentul.

Alege un stil

Care este senzația de care vrei să te bucuri atunci când pășești în living? Care este stilul de amenajare care ți s-ar potrivi cel mai bine? Ca să-ți răspunzi la aceste întrebări, deschide șifonierul și analizează câteva minute stilul hainelor cu care te îmbraci cel mai des. Preferi ținutele mai sobre și nu reușești să te desparți de cămăși și sacouri nici în zilele libere sau outfiturile tale sunt mai degrabă lejere și comode? Preferi anumite nuanțe sau paleta de culori în care te îmbraci este una foarte largă? Cum anume te-ai descrie – elegant, formal, tradițional sau cu un spirit liber? Preferi monocromaticul sau ești cât se poate de modern, combinând tot felul de nuanțe?

La fel ar trebui să fie amenajată și casa ta, dacă vrei să ai în permanență o senzație plăcută atunci când îi treci pragul – în raport de gusturile pe care le ai în materie de îmbrăcăminte. Mai poți adăuga și cea mai plăcută amintire pe care o ai despre un hotel în care te-ai simțit extraordinar ori dintr-un restaurant la care ai luat masa și pe care nu l-ai uitat nici astăzi. Cum erau locurile care te-au făcut să te simți cel mai bine? În ce stil erau amenajate și cum ar fi să te poți bucura zilnic de ele?

Ia în calcul și ce nu-ți place

E important ca în etapa alegerii unui stil după care să te ghidezi până la finalul renovării să realizezi și care ar fi lucrurile pe care nu ți-ar plăcea să le revezi în casa ta. De pildă, un anumit imprimeu e posibil să îți trezească amintiri neplăcute, la fel cum un anumit model de scaun te poate întoarce într-un anumit moment din trecut pe care vrei să îl uiți. Trece în revistă și aceste aspecte și abia apoi poți spune că ești gata să treci la următorul pas, la fel de important ca primele două.

Fă un plan concret

Aici ne referim la organizarea spațială a viitoarei amenajări a mobilierului. Cu siguranță vei vrea să reorganizezi totul, ca să ai senzația că ești într-o casă cu totul nouă. Pentru etapa aceasta, înarmează-te cu o ruletă, un pix și o hârtie pe care să notezi dimensiunile camerelor și ale pieselor de mobilier pe care ți le dorești. Asemenea unui arhitect, vei gândi diferite așezări în spațiu ale canapelei, patului, comodelor sau ale unor polițe sau etajele pentru perete. Desigur, poți face asta și online, cu ajutorul unor programe dedicate acestui tip de activitate, însă pentru multe dintre acestea e posibil să fie nevoie să plătești.

Dacă ești norocos și ai la dispoziție camere suficient de spațioase, le poți amenaja pe diferite zone, în funcție de activitățile pe care vei vrea să le faci. Poți stabili o zonă de relaxare, una de lucru, una pentru luat masa sau chiar pentru jocuri ori alte proiecte pe care le vei programa în viitor.

Finisează camerele de jos în sus

Atunci când te apuci de renovare, sentimentul poate fi unul copleșitor. Sunt atât de multe lucruri de care ar trebui să te îngrijești, încât toată energia îți va fi canalizată câteva zile numai către acest proiect. Îți recomandăm să gândești totul de jos în sus, la propriu, adică să începi cu pardoseala și înlocuirea sau reîmprospătarea acesteia, ca mai apoi să te îndrepți cu atenția către următorul pas, tipul covorului ales, și tot așa, până la tavan. Vei vedea că, odată cu stabilirea culorii pentru orice ai alege să pui pe pardoseală, indiferent dacă este vorba de parchet, gresie sau mochetă, restul paletei de culori din cameră va fi aleasă natural. După alegerea covorului vei ajunge la canapea sau pat și așa mai departe. Aceasta este cea mai ușoară abordare a unei renovări care să nu îți stoarcă tot timpul, toată energia, dar mai ales toți banii.

Și nu uita, o reamenajare a unui apartament nu este un proiect pe care să îl finalizezi într-o săptămână, însă satisfacția de la final, când vei vedea cum totul este așezat în ordine și arată exact așa cum ai visat, este neprețuită! Mult spor la treabă să ai!

Articolul 4 sfaturi de la designeri pe care să le aplici când renovezi apartamentul apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*