9 ani fără Mihai Botez: „Spiritul și învățăturile sale sunt mereu cu noi!”

Părintele artelor marțiale și-a trăit cei mai mulți ani din viață la Arad. Până în ziua trecerii sale în neființă, pe 9 decembrie 2011, adică exact acum 9 ani de zile, Mihai Botez a fost ani la rând cel mai bătrân campion mondial de judo din lume și un exemplu de disciplină și abnegație. Discipolii săi nu l-au uitat și, chiar dacă pandemia de coronavirus i-au împiedicat să deschidă porțile sălii de la Sindicate, acolo unde maestrul a predat până s-a stins, promit să-i cinstească numele prin rezultate și mai ales împărtășirea valorilor morale moștenite de la Soke Mihai Botez.

Shihan Pavel Milovan ((9 Dan Ju Jitsu), creatorul clubului Seishi Budo Arad și cel care a împrumutat  cel mai mult din bagajul sportiv și uman al regretatului maestru este cel mai afectat de faptul că pentru primul an de la decesul marelui maestru salteaua de la Sindicate rămâne goală. „Lumea artelor marțiale și judo-ului arădean  nu l-a uitat și nu-l va uita niciodată pe Mihai Botez și-i promitem că ne vom revanșa la anul, când – sperăm – pandemia ne mai lase în pace, prin concursuri și diferite acțiuni menite să atragă copiii pe saltea. Chiar și la puținele întreceri oficiale din acest an, judoka arădeni au fost la înălțime, s-au întors acasă cu medalii, sperăm ca maestrul Mihai Botez să fie mândru de ei. Au trecut 9 ani de zile de când Misa bacsi ne-a părăsit fizic, dar spiritul său e mereu cu noi”, a transmis Silviu Turc, un important susținător al competițiilor de judo din orașul nostru, cel care s-a și zbătut pentru ca bustul lui Mihai Botez să fie amplasat în Parcul Pădurice, de lângă sala Sindicatelor.

Au trecut trei ani și două luni de atunci, când la Arad au fost nume mari din lumea artelor marțiale, precum americanul Alexey Kunin (10 DAN) sau rusul Yury Smirnov (9 DAN). Tot de atunci Sala de Sport a Universității Aurel Vlaicu poartă numele lui Mihai Botez.

Remember soke Mihai Botez

Născut pe 31 mai 1922, la Oradea, Mihai Botez a învăţat judo în lagărul american de la Chalon, de lângă Paris, de la ofiţerii japonezi, italieni şi germani. Datorită abilităţilor sportive şi a calităţilor deosebite, românul i-a impresionat şi cu delicateţe le-a intrat la inimă americanilor după ce a câştigat, printr-o înţelegere, o ladă de ciocolată. În faţa unei maşini Jeep, care se apropia cu viteză de el, a făcut un salt peste maşină, neavând nici o zgârietură.

Observându-i calităţile remarcabile, un ofiţer japonez, un neamţ şi un italian care ştiau judo l-au luat ca discipol, fiind miraţi de uşurinţa şi rapiditatea la învăţătură pe care le dovedea „Micael”, cum îi spuneau ei lui Mihai Botez.

Între anii 1948 şi 1952 a fost campion naţional absolut de gimnastică, fiind component al lotului naţional de gimnastică până în 1961. La Sibiu în concurs a făcut istorie şi a câştigat tot: individual compus, paralele, sărituri, sol şi inele. În 1952 a participat la Jocurile Olimpice de la Helsinki, iar în 1954 s-a clasat între primii 10 sportivi în proba de sărituri în lungime a Campionatului Mondial de la Roma.

În 1956 a înfiinţat prima secţie de judo oficială din România, la Clubul Sportiv „Vagonul” Arad. În 1968, la înfiinţarea Federaţiei Române de Judo, a fost numit Preşedintele Comisiei pentru acordarea centurilor negre. În 1974 a devenit primul român care a obţinut titlul de antrenor emerit în judo. Mişa baci, aşa cum era cunoscut, deţinea centura neagră de 9 Dan la judo şi cu 8 Dan la jiu-jitsu.

Mihai Botez a participat şi la competiţiile sportive de veterani,unde a obţinut patru medalii de aur şi una de argint. În 2008, în Belgia, la vîrsta de 86 de ani, a luat medalia de aur ultima dată. În anul 2004 a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Arad.

Mihai Botez a scris câteva cărţi despre autoapărare şi a realizat într-un cadru excelent mai multe expoziţii de fotografie în Arad, care au fost studiate în detaliu şi admirate cu ochiul profund şi unic al artei. S-au scris impresii distinse în Cartea de aur despre artistul, maestrul şi antrenorul emerit Mihai Botez.

Detaliem faptul că Mihai Botez a fost un om cu suflet mare de profundă sensibilitate care, în fiecare an, mergea câte două săptămâni în munţi unde respira aer curat, se odihnea şi se refăcea în liniştea munţilor creaţi de Dumnezeu.

Mihai Botez era cel mai vârstnic practicant de judo de pe Glob. El s-a născut în 31 mai 1922 la Oradea. Mihai Botez – când păşea pe tatami înmărmurea sala de sport şi uimea prin tehnică şi viteză şi la demonstraţii. Mihai Botez a spus:În finală trebuia să lupt cu un japonez mai tânăr cu câţiva ani decât mine, dar acesta a refuzat să intre pe tatami. A preferat să stea trei minute în afara spaţiului de luptă, lăsându-mi cu bucurie şi respect victoria. Mi-a spus că lui îi ajunge argintul. Mie nu îmi ajungea, am vrut să mai aud imnul României.”

Mihai Botez – cel mai bătrân campion mondial din lume, a încetat din viaţă în 9 decembrie 2011, la vîrsta de 89 de ani,la Arad.

0
0

Articolul 9 ani fără Mihai Botez: „Spiritul și învățăturile sale sunt mereu cu noi!” apare prima dată în sportarad.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*