91H, la anvelope! Ce înseamnă acest marcaj?

Printre diferitele specificații care se pot regăsi pe flancul unei anvelope se află și indicele de sarcină și indicele de viteză.

  • 91 este indicele de sarcina, însemnând că anvelopa poate suporta o încărcătura de până la 615 kg.
  • H este simbolul de viteză, însemnând că anvelopa poate rula cu o viteză maximă teoretica de până la 210 kmh.
  • Indicele de sarcina este foarte important, deoarece nu toate anvelopele sunt concepute pentru a suporta orice tip de greutate.

 

91H la anvelope

este un lucru foarte important de care trebuie să ții cont atunci când vrei să îți cumperi anvelope noi. Dar, știi cu siguranță că anvelopele sunt cele care asigură atât siguranța, cât și frânarea, dar și traiectoria mașinii. Știi, însă, ce înseamnă 91H la anvelope? Combinația de cifre și litere se referă la sarcină și viteză.

Atunci când dorești să achiziționezi un set nou de anvelope o poți face alegând un indice de sarcină superior, adică să treci la un indice de încărcare superioară, o anvelopă cu un indice 92 putând suporta o încărcătură de până la 630 de kg, putând astfel să suporte în mod logic și una de 615, 91. Branduri de calitate și modele variate găsești întotdeauna în oferta de anvelope auto a celor de la Vadrexim.

Este, în schimb, interzis să montezi anvelope cu indicele de sarcină inferior în raport cu omologarea de la primul montaj.

Dacă nu vei depăși indicele de sarcină, nu vei risca să îți distrugi anvelopele și nu le vei supraîncărca. Viteza de condus și presiunea din anvelope pot influența însă și ele indicele relativ la capacitatea de încărcare. Mai ales în caz de viteză mai mare și în plină încărcare, se dezvoltă anumite forțe care pot solicita la foarte mult anvelopele. Pe de altă parte, dacă sarcina este prea mare, anvelopele vor avea de suferit.

În plus, poți fi sancționat contravențional din cauza faptului că circuli cu un indice mai redus sau mai mare decât cel omologat sau ți se poate lua și talonul mașinii.

Indicele de sarcină împreună cu indicele de viteză sunt cei care îți spun mai multe despre performanțele anvelopei și despre cum se va comporta aceasta în anumite situații. Fiecare indice este foarte atent stabilit în urma unor teste exigente care se fac de producătorii de anvelope. Indicele de viteză ține și de tracțiune, de confort, de uzură și stabilitatea mașinii în viraje. Poți afla mai multe despre acest subiect dacă citești și aici.

 

Indicele de viteză

este în concluzie viteză maximă cu care poate rula o anvelopă. Este definită de constructor și asta înseamnă că dacă depășești această limită, anvelopele tale vor fi supuse anumitor riscuri și nu vor mai fi eficace. Indicele de viteză este exprimat în litere din alfabet. Vei găsi astfel litera H de la anvelopele tale direct pe flanc. Dar se poate regăsi și în cartea mașinii.

Indicele de viteză este cel care îți va garanta faptul că viteza maximă pentru anvelope este și omologată. Măsura aceasta  este cea care îți garantează faptul că anvelopele pe care le cumperi sunt perfect adaptate mașinii și sigure pentru viteza la care vrei să le folosești.

Articolul 91H, la anvelope! Ce înseamnă acest marcaj? apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*