A 4-a victorie, dar cam amară…

Aseară, naționala feminină de handbal, participantă la Campionatul Mondial din Germania, a obținut cea de-a 4-a victorie, din tot atâtea posibile, învingând Angola cu 27-24. Cu acest succes, tricolorele și-au asigurat și matematic primul loc în grupă, oricare-ar fi rezultatul din ultima partidă de astăzi, cea împotriva Franței. Să ne bucurăm pentru aceste fete, care au demonstrat că au o condiție fizică remarcabilă, un moral demn de invidiat și o putere de luptă inepuizabilă, până în ultima secundă a meciului. Sunt atu-uri care pot duce echipa noastră până în cele mai înalte faze ale acestui Mondial, ichiar pe podiumul de premiere, de ce nu?, dacă Zeița Fortuna ne întinde și ea o mână…

Aceasta ar fi partea pozitivă a comportării de până acum a fetelor noastre, dar, pentru că există și un dar, ne putem împiedica pe acest drum de propriile noastre slăbiciuni. Am spus că în meciul cu Spania s-a văzut lipsa de omogenitate, că totul stă pe umerii Cristinei Neagu, că sunt câteva posturi unde suntem clar deficitari, că succesul cu Spania ne-a fost facilitat de chiar adversarele noastre, care au arătat cam aceleași ”găuri” ca ale noastre – din fericire pentru noi, ei n-au avut un creier de talia Cristinei Neagu.

În partida contra Angolei, criza din tabăra noastră a fost și mai adâncă, selecționerul Ambros Martin uimindu-ne și prin formula de echipă, prin lipsa de inspirație și time-out-urile fără mesaje clare, care să aibă și succes. Mi-aduc aminte că Ambros vorbea de reconstrucția naționalei noastre, de infuzia de tinere talente, de o concepție nouă, dar cred că a uitat de așa ceva – aproape în toate cele patru întâlniri de la Mondialul german, în teren au intrat senioarele cu ștate vechi, ele au dus greul, în frunte cu Cristina Neagu. Așa a fost și în întâlnirea cu Angola, iar statistica de pe site-ul oficial al IHF dă cifrele exacte:
- Aneta Udriștoiu 59,30 minute
- Elisei Ardean 59,16
- Eliza Buceschi 58,58
- Crinea Pintea 52,17
- Cristina Neagu 52,40
- Cristina Zamfir-Florianu 27,24
- Melinda Geiger 26,55
- Ana-Maria Dragut 18,06
Și acum tinerele selecționate de Ambros:
- Cristina Laslo 0 minute
- Ana-Maria Pop 0 minute
- Ana Maria Berbece 0 minute
- Cynthia Tomescu 0 minute
- Mădălina Zamfirescu 0 minute
- Timea Tătar 6,35 minute
- Yuliya Dumanska 43,15 minute

Pentru prima oară, de la începutul Mondialului, Ambros a odihnit-o mai mult pe Neagu, adică aproape 8 minute, și pe Crina Pintea cam tot atât, dar a fost obligat să renunțe la idee, pentru că angolezele începuseră să ne umilească din nou. Spun din nou, pentru că adversarele noastre, fără șanse la calificare, au avut o evoluție încântătoare, arătând procedee tehnice rafinate, învățate de la antrenorul lor danez, Morten Soubak. Mai mult, Magda Cazanga, Isabel Guialo sau Vilma Silva (le cunoașteți, nu?) au găsit tot mereu poarta noastră – au condus mereu pe tabelă, mai ales în prima repriză, chiar și cu patru goluri, 13-9, minutul 25. Sigur, se poate spune că fetele au fost deconectate, și sunt de acord, dar de ce le-a mai băgat în teren antrenorul? De ce nu a folosit dublurile, pentru că și acelea sunt de valori apropiate și sunt sigur că ar fi jucat dezinvolt și ar fi făcut o figură frumoasă. Oare nu se gândește nimeni la podium? Echipa de bază trebuia odihnită, cu riscul unei înfrângeri, pentru că aceste fete merită să ajungă la medalii. Dar dacă președintele Federației a declarat că el se mulțumește ca echipa să treacă de optimi, atunci și Ambros a procedat ca atare și a folosit echipa standard, ca să nu piardă primul loc și să dea de Ungaria, în faza următoare.

În această seară, România întâlnește Franța, un adevrsar de calibru, dar care nu ne mai poate detrona din fruntea clasamentului – aș vrea să văd că Ambros le dă încredere și celor tinere, că o aduce pe Gabi Szucs din tribune, pentru că avem mare nevoie de ea, în optimi, dar îi trebuie și ei un meci în picioare. Și încă ceva, să ne schimbăm URGENT optica și să ne gândim la podium, să visăm la el, să ni-l dorim, pentru că orice echipă care a venit în Germania, la Campionatul Mondial, și-a dorit o medalie sau cel puțin un loc cât mai aproape de podiumul de premiere – vedeți ce rezultate are Coreea de Sud, Japonia, chiar și Tunisia sau Angola. Cristina neagu, de trei ori cea mai bună jucătoare a lumii (2010,2015 și 2016), își dorește mai mult decât optimile președintelui Federației noastre, sunt convins de asta, și cred că toate tricolorele visează la unul din cele trei metale prețioase.

Ionel Pană

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*