A început sesiunea extraodinară a Parlamentului

Eliminarea pensiilor speciale și asumarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi, pe agendă

Parlamentul s-a reunit ieri şi se află, până miercuri, în sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale şi pentru asumarea răspunderii Guvernului pe legea privind alegerea primarilor în două tururi. PSD și UDMR au anunțat că vor depune moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Orban.
Ieri, de la ora 14.00, parlamentarii au avut activități în comisii.
Astăzi, de la ora 14.00, este programată ședință de plen a Camerei Deputaților pentru votul la legea de eliminare a pensiilor speciale.
Pe ordinea de zi se află atât proiectul PNL, avizat în decembrie în Comisia de muncă, dar și proiectul iniţiat de USR, respins de Senat şi ajuns în martie 2018 pentru dezbatere la Camera Deputaţilor.
Proiectul PNL propune eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, pentru membri ai corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu excepţia pensiilor militare. Liberalii susțin menținerea pensiilor speciale doar pentru militari deși, inițial, aceștia au pledat și pentru păstrarea beneficiilor și pentru magistrați.
Dezbaterile din Comisia de specialitate au avut loc în 17 decembrie pe ambele inițiative privind eliminarea pensiilor, atât a PNL, cât și a USR, dar raportul favorabil a fost dat pentru proiectul PNL. Acesta nu a intrat însă la votul deputaților în 18 decembrie.
Potrivit proiectului care a primit raportul favorabil al Comisiei de muncă, își pierd pensiile speciale și sportivii și artiștii. De altfel, acesta era un amendament propus de președintele Comisiei pentru Muncă, deputatul PSD Adrian Solomon. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a precizat că acest amendament va fi eliminat, aceasta fiind singura modificare în lege. „Proiectul va veni în plen la vot și vom scoate amendamentul Comisiei privind sportivii și personalitățile României care erau prinse în acel amendament. Cu alte cuvinte, pe 28 ianuarie va fi dezbatere, scoțând acel amendament, plus vot final”, declara Marcel Ciolacu.
Proiectul de lege a provocat proteste ale magistraților. Astfel, mai multe curți de apel și tribunale din țară au anunțat încă de săptămâna trecută întreruperea activității pe termen nelimitat.
Mâine, la ora 14.00, Camera Deputaților și Senatul se întrunesc în ședință comună, iar premierul Ludovic Orban vine în Parlament pentru proiectul privind alegerea primarilor în două tururi, pentru care Guvernul îşi angajează răspunderea. Parlamentarii pot depune amendamente la acest proiect până luni.
După asumarea răspunderii, există un interval de trei zile în care poate fi depusă moţiune de cenzură. PSD și UDMR au anunțat că vor iniția o moțiune, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, se declara convins că aceasta va trece, deşi, matematic, cele două partide nu au numărul necesar de voturi. USR, ALDE, Pro România şi PMP nu susţin moţiunea.
Guvernul Orban a introdus în proiectul privind alegerea primarilor în două tururi un articol care prevede că pot vota într-o localitate doar cei care și-au stabilit reședința acolo de cel puțin trei luni, măsura fiind luată pentru ”limitarea situațiilor de turism electoral”.
Prevederea a fost contestată în spațiul public, dar Guvernul a anunțat că nu va renunța la aceasta.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*