ACS Poli în fața unei premiere, 4 succese la rând în Liga 1

ACS Poli a egalat luni seară în ”Groapa” din Șoseaua Ștefan cel Mare cea mai lungă serie de victorii în campionatul primei divizii de la lansarea în 2012, adăugând succeselor cu 0-2 (0-2) la Mediaș și 4-3 (2-0) acasă cu liderul CFR Cluj triumful cu 1-2 (1-1) de la Dinamo București, într-o reeditare a parcursului avut în perioada 30 septembrie – 21 octombrie 2016, acum nici un an, când învingea pe rând cu 0-1 la Iași, 1-0 pe teren propriu pe FC Viitorul Constanța și 0-2 la Chiajna. Timișorenii caută acum să extindă șirul reușitelor, totul depinzând de partida de sâmbătă de la ora 18 de pe arena ”Dan Păltinișanu” cu nou-promovata ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe.

Cu tot cu dubla manșă de baraj din iunie pentru supraviețuirea în elită, partida din runda a X-a cu vizitatorii din județul Covasna reprezintă meciul cu numărul 126 jucat de ACS Poli în Liga 1, majoritatea aparițiilor timișorenilor fiind lipsite de luxul cuplării unor victorii, cu excepțiile care confirmă regula. Una a fost pusă pe roate de Ionuț Popa la începutul toamnei trecute, Drăghici înscriind atunci golul triumfului la Iași iar Cârstocea din lovitură de la 11 metri pe cel al depășirii viitoarei campioane FC Viitorul, după care același Drăghici a deschis scorul și spre finalul deplasării la Chiajna. Urma însă o altă ieșire, la Botoșani, în etapa a 14-a a ediției trecute, pe 31 octombrie 2016, când gazdele s-au desprins înaintea pauzei prin reușitele din minutele 35 și 41, stopând astfel seria bună a bănățenilor, aliniați atunci în nordul Moldovei în alcătuirea de start Straton – Străuț, Bocșan, Cânu, Novak – Llorente – Vraciu, Croitoru, Cârstocea, Doman – Drăghici.

Gruparea de pe ”Dan Păltinișanu” avea să se salveze de la retrogradare la capătul unui istovitor parcurs în plan fizic și psihic de peste 50 de apariții pe 3 fronturi, iar extrem de scurta pauză de vară dinaintea reluării după nici o săptămână a pregătirilor pentru campania în curs nu era tocmai încurajatoare în perspectiva ediției 2017-2018, gândurile ducând la oboseala acumulată în play-out-ul sezonului precedent, însă Ionuț Popa și staff-ul său tehnic au primenit din mers forțele încercaților salvatori cât și ale colectivului în întregul său, prin completarea lotului cu câțiva componenți care și-au făcut tot mai benefic simțită prezența, de unde și recenta serie de rezultate pozitive.

Popa începea actualul sezon cu 6 titulari dintre noile achiziții, menținuți și contra lui FCSB după triumful de la Chiajna, tot șase fiind aliniați apoi și în deplasarea pierdută cel mai drastic până acum, la Giurgiu, unde Ciucur îi lua locul lui Munteanu în 11-le de start, după care Munteanu și-a preluat locul în respectivul sextet și cu ocazia întâiului succes pe teren propriu, 2-1 cu nou-promovata Juventus București, aceiași șase achiziționați fiind introduși din start și la Botoșani.

Dacă în urma eșecului cu Astra erau efectuate 4 înlocuiri în prima garnitură, după cel din Moldova s-a apelat la trei, dintre care Șeroni și sud-americanul Bianconi în premieră din minutul 1 al unei întâlniri din actuala stagiune, totul și în urma despărțirii nu numai de Bud, rezultând o remiză albă pe ”Dan Păltinișanu” cu campionii în alunecare de la FC Viitorul. Era startul unei serii fără înfrângere de 4 apariții în Liga 1, completată înaintea pauzei competiționale de reușitele de la Mediaș și cu CFR Cluj, iar după dubla din preliminarii a României prin victoria de luni din capitală.

Semnificativ, în toate cele 3 succese au marcat mijlocași transferați în vară de la colege mai bine plasate în primăvară în play-out, Vașvari înscriind de două ori contra lui Gaz Metan dar și egalând din penalty în ”Groapă”, iar Munteanu tot în două rânduri în poarta liderului CFR Cluj.

S-a adăugat în premieră pe lista marcatorilor din acest sezon și Drăghici, autor al golului victoriei de luni, dar și indisponibil pentru jocul de sâmbătă în urma unei accidentări suferite apoi la umăr în capitală, unde nu putea evolua nici fundașul lateral stânga Țigănașu, accidentat în preziua confruntării cu Dinamo și nerefăcut pentru vizita celor din Sfântu Gheorghe. În aceste condiții și ținând cont și de litigiul în curs cu tânărul Sebastian Mailat, care apărea în ultimele 27 de minute ale succesului cu CFR Cluj dar nu și în componența convocată în deplasarea la București, Popa mizează în schimb pe reapariția lui Cătălin Doman, care ieșea accidentat la scorul de 1-0 al disputei cu Juventus București, deja în minutul 14, înlocuit fiind de Croitoru.

Doman n-a mai putut juca așadar 5 etape, reintrând însă în calcule cu prilejul unei alte înfruntări cu o vizitatoare sosită în primăvară din Liga 2, ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe. Iar fie doar și prin prisma partidei cu Juventus București, ceva mai facilă la prima vedere dar în care oaspeții ar fi putut încurca în cele din urmă socotelile bănățenilor, și jocul de sâmbătă cu cei din județul Covasna are gradul său de periculozitate, chiar sporit, aspect remarcat și de antrenorul Ionuț Popa la conferința de presă de joi de la ora 12,30.

Sepsi a pierdut la zero ultimele două apariții considerate pe teren propriu la Brașov, 0-2 cu CFR Cluj și chiar 0-3, conturat pe finalul partidei de duminică în compania lui FC Voluntari, pentru care Tudorie a semnat un hat-trick, însă pe de altă parte a și pus punct înfrângerilor în deplasare cu 1-0 la Astra, 5-1 la Botoșani și 2-1 la Mediaș prin a-i surprinde cu 0-2 pe ieșeni în Moldova pe 28 august. Popa a preferat așadar să fie precaut înaintea vizitei celor în roșu-alb-negru, explicând că „avem o perioadă foarte bună, dar trebuie să fim atenți. Am câștigat cu Dinamo și CFR, însă trebuie să fim atenți să nu devenim prea euforici. Personal, nu cred că suntem favoriți înaintea acestui meci. Sepsi are câțiva jucători foarte buni. Are un portar valoros, la fel, sunt jucători cu experiență de primă ligă… Petre, Astafei, Oros sau Grecu. De aceea, se anunță un joc greu!”

O altă victorie ar plasa însă gruparea timișoreană în fericita postură de a deține 4 succese la rând în elită, premieră de la lansarea în 2012, cu efect imediat ținând cont de faptul că este la numai două puncte în urma ocupantei locului secund. Momentan pe poziția a șasea, ultima în play-off, adjudecată luni seară prin rocadă în dauna lui Dinamo, ACS Poli deține un număr aproape dublu de puncte față de Sepsi, care încearcă pe de altă parte să se mențină în grupul formațiilor ușor detașate de cele rămase pe locurile de baraj și retrogradare, și anume Concordia respectiv Gaz Metan și Juventus București.

Timișorenii nu se mai arată a avea deloc probleme cu zona evitării retrogradării, rămânând însă de stringentă actualitate cele în privința finanțării clubului din partea Consiliului Local, o imposibilitate reiterată săptămâna aceasta, și spre mâhnirea lui Popa, care n-a putut să nu constate că alte formații din țară au mai bine unse asemenea pârghii.

Iar oricât de complicată este pentru bănățeni ecuația partidei de sâmbătă cu Sepsi, și mai delicată este cea a aparițiilor în cascadă din zilele următoare, ACS Poli fiind programată și marți seară în deplasare la FC Voluntari, în jocul inaugural al rundei a XI-a, respectiv duminică 24 septembrie la Iași, după care încheierea turului în sezonul regular o va aduce pe ”Dan Păltinișanu” pe CS U Craiova.

Programul complet al etapei a X-a dar și a XI-a, pe coloana dreaptă, a clasamentelor.

The post ACS Poli în fața unei premiere, 4 succese la rând în Liga 1 appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*