ACS Poli pierde la nou-promovata din Bacău și este ca și retrogradată

ACS Poli și-a spulberat astăzi și rămășițele șanselor de evitare a retrogradării, de-acum absolut infime și strict matematice, odată ce a pierdut în fieful vecinei de clasament din Moldova printr-un unic gol primit deja în minutul 3, suficient pentru ca nou-promovata din Bacău să-și întrețină licărul speranței, la 3 puncte și două locuri în urma ultimei poziții salvatoare. Sugestiv pentru soarta suferindelor de pe treptele 17-18, au zguduit mai adesea bara, de două ori fiecare în meciul de la ora 11 din etapa a 34-a în Liga 2, timișorenii părând a fi condamnați și la rămânerea cel mult pe antepenultima poziție, dat fiind handicapul majorat acum la 9 puncte față de învingători: 1-0 (1-0) CS Aerostar.

Băcăuanii, cu un picior și jumătate în groapă după înfrângerea pe finalul deplasării de săptămâna trecută pe ”Dan Păltinișanu”, 1-0 pentru Ripensia, și părăsiți de antrenorul Florin Bratu, care a fost înlocuit de Andrei Vatră, și-au făcut totuși calculele că o a treia victorie consecutivă acasă le-ar mai lăsa oarecum întredeschisă portița menținerii în Liga 2, iar formația cu șansele mici dar ceva mai realiste de a evita retrogradarea a fructificat cu chiu cu vai avantajul terenului propriu.

Timișorenii au descins în schimb ca și decimați pe malurile Bistriței, în absența de pe convocatorul de deplasare a nu mai puțin de 5 titulari din dureroasa înfrângere plouată și cu cântec de duminică, 0-3 pe ”Electrica” în compania clujenilor. Astfel, n-au luat calea Moldovei portarul Moldovan, fundașul lateral Olteanu și Buzan, titulari fără excepție până astăzi în sezonul de primăvară, dar și Bădăuță, cu un meci mai puțin la activ la acest capitol, cel de la debutul în 2019, contra Ripensiei, precum și Codrea.

În schimb au fost titularizați portarul Began, o premieră, al cincilea al alb-violeților în acest campionat, precum și Ghidurea, Manolache, Oprea și Chemin, în vreme ce între rezerve s-au găsit și juniori, unul dintre aceștia, Iovanovici, primind debutul în primul sfert de oră după pauză.

Era însă pe-atunci deja 1-0, scor parafat de ”aviatori” încă din minutul 3, handicap din start pentru alb-violeți, odată ce fostul jucător al bănățenilor Cătălin Vraciu a fructificat de la marginea careului mic centrarea lui Buhăcianu de pe stânga. Șansele ocupanților antepenultimului loc erau tot mai reduse, triumful de pe ”Dan Păltinișanu” cu ASU Politehnica pălise deja aproape complet.

Iar scorul defavorabil s-a menținut în ciuda ocaziilor avute și transversalelor lovite după pauză de rezerva Stere și Chemin, capac la toate fundașul central de culoare Sergio Uyi fiind eliminat în minutul 89 pentru cel de-al doilea cartonaş galben, la nici 20 de minute după încasarea primului, dat fiind un fault asupra lui Buhăcianu.

Implicit, handicapul ierarhic de 12 puncte față de ocupanta ultimului loc salvator, Pandurii, și aceasta învinsă astăzi, s-a menținut intact, dar nu și numărul etapelor rămase la dispoziție, doar patru, ceea ce ar implica necesitatea ca timișorenii să-și adjudece toate meciurile rămase de disputat, iar gorjenii să le piardă pe toate, însă nu oricum. Căci și diferențele de golaveraj atârnă împotriva bănățenilor, -31 față de -6, în condițiile în care rezultatele lor directe au fost identice, 1-1.

ACS Poli, așadar ca și retrogradată, și ar fi vorba cel mai probabil despre cea de-a patra retrogradare pe teren din totalul celor 7 ediții jucate de bănățeni în fotbalul românesc, după cele din 2014, 2016 și 2018 din Liga 1, cea din urmă cu 3 ani fiind ulterior evitată la ”masa verde”. Evitată la mustață avea să fie cea din urmă cu 2 ani, la barajul din iunie 2017, miraculoasa evadare,  însă cele cinci campanii rulate cu Sabia lui Damocles deasupra capului spun multe despre traiectoria generală a acestei formații din 2012 încoace… Cu două bucurii, promovările din Liga 2, în 2013 și 2015.

Astăzi însă, respectivele momente de satisfacție erau ca și pierdute în negură, realitatea apăsătoare consemnând primele apariții legate ale timișorenilor cu Valeriu Răchită la timonă fără a înscrie deloc: 0-3 duminică, 1-0 pentru Aerostar. ”Dublă” ca în vremurile negre, 5-0 pentru FC Argeș și 0-1 cu Petrolul spre finele turului, oponente pe care bănățenii le vor întâlni săptămâna viitoare, cu piteștenii miercuri de la ora 18 pe ”Electrica”.

Timișorenii au avut șansele lor încă din prima repriză, când fie Calugher a fost imprecis, fie un alt șut al său a fost deturnat de sub bară, Muntean reținând mai ușor și tentativa vârfului Sidorenco.  

La adăpostul avantajului, Aerostar a contrat spre finele reprizei I, în minutul 36, când Buhăcianu a avansat de la centrul terenului și a pătruns în careu în ciuda talonării aplicate de Uyi, șutul său plasat pe lângă Began lovind bara din stânga. 1-0 și la acest capitol.

Încă o lovitură pentru oaspeți, Calugher s-a accidentat și a fost înlocuit la pauză cu Stere, iar cum necazurile vin în cascadă, și Munteanu a fost schimbat din același motiv, Velco Iovanovici debutând în schimb din minutul 57 în Liga 2. Puțin mai apoi Sidorenco era la un pas de egalare, evitată din gura porții de apărătorii lui Vatră, dar și Stere, la șurubul său din careu, însă în transversală.

Încă o bară transversală și în minutul 68, prin Ciocâlteu, de la marginea careului mare, aproape de vinclu, egalarea la acest capitol fiind semnată peste nici cinci minute de Chemin, de la 25 de metri… transversală.

N-avea să survină la capitolul goluri, 1-0, timișorenii luând astfel încă o gură fatală de apă tot la Bacău, precum în primăvara lui 1997, când cu retrogradarea din prima ligă, retrogradare urmată de ani de restriște în eșalonul secund… 

Deznodământ ca și inevitabil în 2019, după o campanie dusă cu falimentul la ușă.

*

CS Aerostar Bacău: Muntean – Mihălăchioae, Mutu, Vişinar, Drugă, Ilie (minutul 55, Ardei), Chirilă, Tăbăcariu, Ciocâlteu (90, Carabela), Vraciu – cpt. (83, Adăscăliței), Buhăcianu.

Rezerve: Potcoavă – Florescu, Bobîrnac, Pop.

Antrenor: Andrei Vatră.

ACS Poli Timișoara: Began – Ghidurea, Paramatti – cpt., Uyi, Manolache – Ţîgîrlaş, Calugher (46, Stere), Munteanu (57, Iovanovici), Oprea, Chemin – Sidorenco.

Rezerve: Contra – Daminescu, Românu.

Antrenor: Valeriu Răchită.

Arbitri: Dan Florin Dreve – Petrică Ionuţ Cîmpeanu (ambii din Cluj-Napoca) şi Constantin Mihai Cantemir (Făgăraş).

 

 

The post ACS Poli pierde la nou-promovata din Bacău și este ca și retrogradată appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*