Adormirea Maicii Domnului, prăznuită la cea mai veche biserică din Lugoj

În fiecare an ziua de 15 august, închinată praznicului ”Adormirii Maicii Domnului”, este pentru credincioșii lugojeni un moment cu încărcătură duhovnicească aparte, întrucât este cea mai veche și reprezentativa biserica lugojeana – biserica cu doua turnuri, își serbează hramul.
Potrivit rânduielilor liturgice şi tipiconale, începând din ajunul sărbătorii, în sfântul lăcaş au fost oficiate de către preoţii slujitori slujbele speciale dedicate acestui praznic, Vecernia cu Litie şi Prohodul Maicii Domnului, urmate de înconjurarea bisericii cu sfântul Epitaf. A participat un număr impresionant de credincioşi care, prin prezenţa lor, şi-au arătat dragostea şi pioşenia faţă de Maica Domnului ocrotitoarea şi mijlocitoarea creştinilor.

Bucuria deplină a praznicului a fost încununată în dimineaţa zilei de 15 august, când în mijlocul preoţilor şi credincioşilor a poposit Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului. În dangătul şi armonia celor cinci clopote şi cu flori,  chiriarhul Banatului a fost întâmpinat în  faţa bisericii de către soborul de preoţi alcătuit din Preaonoratul Părinte Ionel Popescu – vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei, Preaonoratul Părinte Ionuţ Furdean  – protopopul Lugojului, Preaonoratul Părinte Ioan Cerbu – parohul bisericii, Preacucernicul părinte Cristian Cerbu, Preacucernicul părinte Emanuel Gafiţa – preot militar şi Cucernicul diacon Silviu Iordache.

La sărbătoare au participat şi autorităţile locale reprezentate de Claudiu Buciu – primarul Lugojului şi Bogdan Blidariu – viceprimarul urbei.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericesc ”Ion Vidu”, dirijat de către prof. Alina Bogoevici.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a rostit un profund şi bogat cuvânt de învăţătură legat de Evanghelia duminicii a 8-a după Rusalii – Înmulţirea celor cinci pâini şi doi peşti, dar şi de praznicul închinat Maicii Domnului.

La rândul său, preaonoratul părinte Ioan Cerbu a adresat părintelui Mitropolit un cuvânt de aleasă mulţumire pentru binecuvântarea pe care întreaga biserică lugojeană a primit-o din partea Înaltpreasfinţiei Sale la acest praznic, oferindu-i din partea Consiliului şi Comitetului parohial un tablou pictat reprezentând biserica cu două turnuri – Adormirea Maicii Domnului din Lugoj, pentru permanentă aducere aminte de dragostea și prețuirea pe care comunitatea parohială o are faţă de Înaltpreasfinţia Sa.

Ultimul moment al evenimentului l-a constituit înconjurarea bisericii, unde tradiția lugojeană prevede ca la ocolire, alături de cruce,  prapori și icoana praznicului să fie și ”Steagul Breslelor lugojene”, purtat de un reprezentant al acestei asociații istorice.
Foto: Gabriel Brezeanu

Articolul Adormirea Maicii Domnului, prăznuită la cea mai veche biserică din Lugoj apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*