ADVERTORIAL: Incidentul de la Băiuț și un nou semnal al naturii: Treziți-vă până nu e prea târziu

Incidentul de mediu din această dimineață de la Băiuț, acolo unde apele de mină de la Mina Brainer s-au scurs pe sol și-n albia Lăpușului, readuce în discuție modul în care au fost ecologizate și securizate perimetrele miniere după închidere. Din păcate, autoritățile continuă să privească cu multă relaxare fenomenele de debușare, deși frecvența acestora a crescut în ultima perioadă. Unul dintre cei care s-a implicat activ în a forța factorii de decizie să ia măsuri pentru prevenirea acestor incidente de mediu, este deputatul USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș.

În ultimele luni acesta a dus o adevărată campanie, prin intervenții în media și la nivelul ministerelor economiei și mediului, de conștientizare a pericolului pe care-l reprezintă subfinanțarea activității de închidere, ecologizare și punere în siguranță a perimetrelor miniere. „Sunt îngrijorat de frecvență din ultima vreme a acestor deversări. Specialiștii au anticipat demult aceste fenomene, dar la nivelul autorităților județene și naționale glasul lor nu este auzit. Factorii de decizie se mulțumesc cu comunicate de presă constatatoare de producere a fenomenelor, cât timp rolul lor ar trebui să fie de prevenție, de a lua măsuri prin care să reducă la minim aceste riscuri.

Vorbim de scurgeri de ape acide, cu conținut ridicat de metale grele. Asistăm, după ani în care închiderile, punerile în siguranță și ecologizările s-au făcut <la mica ciupeală>, la acumulări de ape în subteran care au ajuns până la nivelul galeriei de bază. Acestea au spălat tot ce a fost reactivat sub zonă, antrenând conținutul de minereu complex în aceste spărturi pe care le crează la expulzare. Vorbim de poluare, deși autoritățile, în baza anumitor calcule de imagine, evită aceste exprimări. Sper să ne trezim cu toții și să facem ceva până nu va fi foarte târziu.”

Deputatul Duruș amintește răspunsul nonșalant oferit acum câteva săptămâni de Ministerul Economiei la interpelarea adresată în urma deversărilor de ape de mină de la Șuior. Ministerul i-a răspuns deputatului că „din lipsa alocărilor bugetare lucrările de securizare și ecologizare a perimetrelor minere s-au făcut doar în procent de 34%”. Acestea ar fi trebuit să aibă un grad de realizare de 90%, termenul final de încheiere a procesului fiind prevăzut, conform HG-ului elabora în 2007, în anul 2020.

(P)

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*