ADVERTORIAL: Răspuns halucinant al Ministerului Economiei la interpelarea deputatului Vlad Emanuel Duruș. Încă 20 de ani sub pericolul unor accidente de mediu

Răspuns halucinant al Ministerului Economiei la interpelarea deputatului Vlad Emanuel Duruș

Încă 20 de ani sub pericolul unor accidente de mediu

Ministerul Economiei pune  în pericol viața a sute de mii de maramureșeni prin modul în care gestionează problema deversărilor din galeriile de mină sau a apelor care spală terenurile contaminate din fostele flotații sau halde. Reprezentanții acestei structuri minimalizează efectele deselor scurgeri în râul Săsar și a impactului pe termen mediu și lung.

Într-un răspuns oferit deputatului USR de Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, la o interpelare prin care s-a cerut clar enumerarea măsurilor luate de minister pentru reducerea/stoparea poluării pe Săsar și calendarul măsurilor, Ministerul Economiei, prin semnătura secretarului de stat Stana-Simona Țeighiu Jurj, nu a fost în stare să individualizeze o acțiune sau să prezinte un grafic de lucrări.

„Evenimentul generat de apele de mină debușate din galeria principală Cavnic-Șuior-Baia Sprie se va repeta periodic până la finalizarea lucrărilor proiectate, care cuprind și o stație de tratare. Insuficiența fondurilor alocate prin bugetul de stat a dus la nerealizarea lucrărilor proiectate (!!!)”, se spune în răspunsul la interpelare. „Suntem la 11 ani de la închiderea minelor și nu avem încă lucrări de punere în siguranță începute! E inadmisibil așa ceva. Cineva se joacă cu sănătatea cetățenilor și cu imaginea țării. România are niște obligații de mediu pe care ministerul recunoaște cu seninătate și detașare că nu le respectă”, a reacționat deputatul Duruș.

În 2007, Ministerul Economiei și SC Conversmin SA au elaborat un program de inchidere și ecologizare al celor peste 550 de mine care urmau a fi închise la nivel național. Pentru ca procesul de punere în siguranță a acestor perimetre miniere să fie finalizat până în 2020, așa cum era prevăzut prin hotărâre de guvern, trebuiau alocate anual 229 de milioane de lei. „Față de necesarul fundamentat, în perioada 2008-2018 au fost alocate fonduri financiare reprezentând doar 34%. Astfel s-au înregistrat întârzieri majore în desfășurarea tuturor activitaților de punere în siguranță și ecologizare a minelor”, se spune în adresa Ministerului Economiei.

În acest ritm, Maramureșul va fi un județ sigur din punct de vedere al problemelor de mediu rezultate în urma închiderii exploatărilor miniere după anul 2040…

(P)

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*