Afganistan: Ministrul de interne anunţă că va avea loc un transfer paşnic al puterii către un guvern de tranziţie

Un transfer paşnic al puterii către un guvern de tranziţie va avea loc în Afganistan, unde talibanii sunt aproape de a prelua controlul total asupra ţării, a anunţat ieri ministrul de interne afgan, Abdul Sattar Mirzakwal, potrivit AFP şi Reuters, citat de Agerpres. ”Afganii nu trebuie să se îngrijoreze. Nu va exista un atac asupra oraşului (Kabul). Şi va fi un transfer paşnic al puterii către un guvern de tranziţie”, a declarat Mirzakwal într-un mesaj video. Anterior, talibanii au afirmat că au primit ordinul de a rămâne la porţile oraşului Kabul şi de a nu intra în capitala afgană. Ei spuseseră că deocamdată nu au luat o decizie cu privire la capturarea militară a capitalei afgane, după ce în ultimele zece zile ei au preluat controlul asupra majorităţii capitalelor de provincii din Afganistan.
Pe de altă parte, zeci de soldaţi afgani s-au refugiat în Uzbekistanul vecin de teama ofensivei talibanilor în Afganistan. Trupele uzbece aflate la frontiera dintre cele două ţări au arestat 84 de soldaţi afgani şi au fost iniţiate discuţii cu autorităţile afgane pentru a organiza revenirea militarilor în ţara lor, a indicat Ministerul de Externe uzbec.
Talibanii au preluat ieri dimineaţă controlul în oraşul Jalalabad, în estul Afganistanului, capitala afgană Kabul fiind singurul oraş mare controlat încă de guvernul afgan, au anunţat surse locale, relatează AFP, citată de Agerpres. ”Ne-am trezit în această dimineaţă (n.n. – ieri dimineață) cu steagurile albe talibane în tot oraşul. Sunt în oraş. Au intrat fără luptă”, a declarat pentru AFP Ahmad Wali, un locuitor din Jalalabad. Talibanii au revendicat, de asemenea, capturarea oraşului. ”Cu câteva momente în urmă, mujahedinii au intrat în Jalalabad, capitala provinciei Nangarhar. Toate zonele sunt acum sub controlul lor”, a declarat Zabihullah Mujahid, unul dintre purtătorii de cuvânt ai acestora. În afară de Kabul, numai câteva oraşe mici se aflau încă sub controlul guvernului. Dar acestea sunt dispersate şi izolate de capitală şi nu mai au o mare valoare strategică. În doar 10 zile, talibanii au preluat controlul în marea majoritate a ţării şi au ajuns la porţile capitalei Kabul pe care acum au încercuit-o complet. Sâmbătă seara, talibanii au capturat Mazar-i-Sharif, al patrulea cel mai mare oraş din Afganistan şi principalul centru urban din nordul ţării. Talibanii au lansat ofensiva în luna mai, odată cu începerea retragerii finale a trupelor americane şi internaţionale şi care urmează să fie finalizată până la 31 august.
Ieri s-a mai anunțat faptul că talibanii au intrat și în Kabul, conform unor declarații ale unui reprezentant la ministerului de interne, iar SUA au început evacuarea diplomaților săi din ambasadă cu elicopterele, transmite Reuters. Potrivit oficialului din ministerul de interne, talibanii veneau”din toate părțile”.

 

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*