ALERTA în MARAMURES. Cod galben de inundaţii

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a dispus unităţilor subordonate monitorizarea zonelor de competenţă şi adoptarea măsurilor pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă ce pot apărea, având în vedere atenţionarea hidrologică de cod galben valabilă pentru 15 judeţe din ţară.

Potrivit IGSU, în cursul zilei de vineri, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, pentru perioada 3 februarie ora 09,00 – 4 februarie ora 15,00, o atenţionare cod galben, fiind preconizate scurgeri importante pe versanţi, viituri rapide şi creşteri de debite pe unele râuri din judeţele Alba, Argeş, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Cluj, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Prahova, Satu Mare, Timiş şi Vâlcea.

De asemenea, Administraţia Naţionala de Meteorologie a emis o informare meteorologică pentru această perioadă, care prognozează ploi în toată ţara, ninsori în

„Pentru a veni în sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale şi populaţiei din localităţile aflate sub incidenţa fenomenelor vizate, IGSU a dispus unităţilor subordonate monitorizarea zonelor de competenţă şi adoptarea măsurilor pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă ce pot apărea. Totodată, au fost verificate şi pregătite mijloacele tehnice de intervenţie la inundaţii, constând în motopompe de mare capacitate, bărci şi autospeciale de stingere cu echipamente pentru evacuarea apei. Echipe mixte formate din pompieri şi reprezentanţi ai autorităţilor locale vor asigura monitorizarea zonelor potenţial a fi afectate de inundaţii, cu accent pe starea lucrărilor de apărare, evoluţia debitelor şi a nivelurilor cursurilor de apă”, se arată în comunicatul de presă IGSU.

Aceeaşi sursă precizează că, dacă situaţia din teren o va impune, la nivelul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă se vor activa grupele operative şi centrele judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei, care au în componenţă reprezentanţi ai tuturor structurilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă.

„Recomandăm cetăţenilor din zonele vizate de atenţionări să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru a facilita evacuarea normală a apelor pluviale şi să urmărească atenţionările transmise de autorităţi”, mai arată comunicatul de presă.

Evoluţia fenomenelor hidro-meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU.

Citeste mai mult pe romaniatv.net

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*