Alina Chiriac: „ATI este secţia unde se întâmplă cele mai multe minuni, pentru că oamenii sunt în pragul morţii şi ulterior merg acasă”

ATI este o specialitate foarte grea, iar mulţi studenţi nu se încumetă să o aleagă. Un astfel de medic lucrează doar cu bolnavi în stare gravă, pentru care fiecare decizie este foarte importantă şi poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Din acest motiv, deficitul de medici de Anestezie Terapie Intensivă la nivel naţional este unul destul de mare, care se înscrie însă în media europeană.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina are nouă medici la ATI, aceştia îngrijind lunar peste patru sute de bolnavi care tranzitează secţia.

Şefa Secţie ATI de la nivelul SJU Slatina, Alina Chiriac, a precizat că unitatea medicală stă foarte bine când vine vorba de această specialitate.

„ATI este o specialitate foarte grea şi de aceea în toată Europa există deficit de medici anestezişti, pentru că foarte puţini optează pentru specialitatea aceasta, este un volum mare de muncă, stres mult, responsabilitate mare. Din această cauză, mulţi fug de această specialitate. Deficitul de medici în specialitatea noastră este foarte mare la nivel naţional. Din fericire, Spitalul Slatina stă foarte bine, pentru că suntem nouă medici ATI. Am reuşit prin Rezidenţiat pe post să cooptăm medici noi. Există însă şi un punct nevralgic, pentru că suntem la o distanţă mică faţă de Craiova. Cei care au domiciliul acolo şi sunt anestezişti la Slatina rămân aici temporar, dar se retrag ulterior la Craiova. Permanent suntem într-o căutare de medici şi încercăm să nu ajungem la un deficit acut, pentru a putea susţine liniile de gardă şi să derulăm o activitate satisfăcătoare”, a spus Alina Chiriac.

Secţia ATI, la capacitate maximă tot timpul


Practic, un medic de la ATI efectuează anestezii înaintea unor intervenţii chirurgicale, cealaltă componentă fiind asigurarea terapiei intensive pentru bolnavii de pe secţiile spitalului aflaţi în stare gravă. Secţia ATI Slatina are 38 de paturi de terapie intensivă, opt fiind pentru Ginecologie.

Medicul Alina Chiriac spune că tot timpul secţia este la capacitate maximă, pentru că oamenii se prezintă târziu la medic, după o lungă suferinţă dusă pe picioare acasă.

„În cea mai mare parte a timpului, secţia este la capacitate maximă. Cu greu reuşim ca două-trei zile pe lună să avem un număr mai mic de bolnavi, deşi sunt perioade în care adresabilitatea la spital scade. Am observat că pacienţii au o dispoziţie sezonieră, în timpul muncilor agricole scade adresabilitatea. Noi chiar şi în această perioadă suntem la capacitate maximă, pentru că pacienţii se prezintă la spital când sunt în stare gravă. Nu vin la medic la timp, ci după o lungă perioadă de suferinţă la domiciliu. De cele mai multe ori, pacienţii nu merg la medicul de familie, ci se adresează direct la UPU sau medicului specialist. Bolnavul are simptome, dar decizia îi aparţine dacă se prezintă sau nu la medic”, a adăugat Chiriac.

Anestezia, matematică şi hipnoză


Medicul slătinean Alina Chiriac, care lucrează din 2000 la spitalul slătinean, spune că pentru cei mai mulţi dintre pacienţi anestezia înseamnă o simplă injecţie. Doctorul a explicat că, în realitate, anestezia este un act medical complex, de cele mai multe ori fiind matematică curată.

„Pentru majoritatea oamenilor, anestezia înseamnă o injecţie. Lucrurile nu stau chiar aşa, în sensul că anestezia are trei deziderate. Unu, ea conferă relaxarea pacientului ca să poată fi operat de chirurg, doi, el nu trebuie să aibă dureri şi trei, realizăm hipnoză, pacientul să nu îşi amintească ce se întâmplă în timpul operaţiei. Pentru obţinerea acestor deziderate, medicii anestezişti fac nişte cocktailuri de medicamente, fiecare după ştiinţa şi experienţa personală şi reuşesc să obţină acest lucru. La anestezia generală se induce o stare de comă pacientului, el este permanent monitorizat. Matematic calculăm totul în funcţie de fiecare pacient. Trezirea pacientului se face tot cu medicamente. De obicei, când îi întrebăm, nu îşi amintesc nimic, aşa şi trebuie. Chiar dacă pacientul visează în timpul intervenţiei, medicamentele şterg acele amintiri”, a adăugat Alina Chiriac.

„Suntem foarte stresaţi când avem în grijă copii”


Cel mai dificil pentru medicii de la ATI le este să lucreze cu copii. Alina Chiriac spune că micuţii au nevoie de o atenţie sporită, iar de foarte multe ori evoluţia lor medicală este imprevizibilă.


„Este greu să lucrezi cu copii, mai ales dacă ei au doar câteva luni. Suntem foarte atenţi şi stresaţi când avem copii la anestezie sau în Terapie. Aşa cum şi noi avem copii acasă, ei sunt foarte preţioşi şi pentru noi şi pentru familiile lor şi sunt foarte imprevizibili. Cu cât copilul este mai mic, cu atât riscul operaţiei şi al anesteziei este mai mare”, a declarat Alina Chiriac.

Un alt lucru complicat care cade în sarcina medicilor de la ATI este să dea veşti proaste aparţinătorilor. Alina Chiriac spune că îi este foarte greu să anunţe un deces, mai ales atunci când oamenii nu au încredere în medic.

„Noi suntem cei care dăm veştile proaste şi noi chiar trăim experienţa aceasta, pentru că aparţinătorii îşi amintesc că la Terapie a murit tatăl, mama sau copilul lor. Este foarte greu să dai veşti proaste, pentru că oamenii sunt stăpâniţi de neîncredere. Sunt mediatizate doar cazurile urâte, dar dacă ar fi efectuată o statistică se poate observa că lucrurile bune sunt în proporţie de peste 90 la sută. Am avut experienţe cu pacienţi care nu ne dădeau voie nici o perfuzie să le punem, îmi spuneau că le este frică. Este foarte greu să lucrezi cu un om care nu are încredere în medic. Este normal să simtă acest lucru, însă noi trebuie să ne facem meseria şi să punem în aplicare un protocol, dar nu putem acţiona fără acordul pacientului”, a spus medicul slătinean.

ATI, secţia cu multe minuni


Mulţi dintre bolnavii care sunt îngrijiţi la ATI Slatina văd moartea cu ochii, însă, cu eforturile medicilor, peste 90 la sută sunt recuperaţi şi sunt redaţi societăţii. În ciuda volumului mare de muncă, Alina Chiriac spune că are şi satisfacţii. 

„ATI este secţia unde se întâmplă cele mai multe minuni, pentru că oamenii sunt în pragul morţii şi ulterior merg acasă. Este adevărat că mor şi foarte mulţi pacienţi, dar peste 90 la sută dintre ei sunt salvaţi. Am avut pacienţi care au venit în stop cardio-respirator şi au plecat acasă. Îmi amintesc cazul unui copil de 14 ani cu tentativă de suicid, care a încercat să se spânzure, l-am salvat şi trăieşte şi astăzi. L-am întâlnit adult, om pe picioarele lui. Am avut un pacient  de 18 ani, care fiind pe dializă a fost adus în pragul decesului. Am reuşit să-l salvăm. În fiecare an, în preajma Crăciunului, venea să-mi mulţumească. Avem satisfacţii extraordinare. Oamenii pe care noi i-am salvat au o viaţă normală. Noi nu suntem Dumnezeu pe Pământ, suntem oameni care am învăţat o meserie. Este foarte important să ajungi la medic atunci când el mai poate întoarce lucrurile. Există un punct care dacă a fost depăşit, indiferent cât de bun este medicul, fie din America sau de oriunde de pe Pământ, nu se mai poate face nimic, pentru că s-au produs leziuni anatomice ireversibile”, a conchis Alina Chiriac.
 

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*