An nebun! Lugojenii, stresați de starea de urgență, inundații și carantină în 2020

Zilele de sfârșit sau început de an sunt, în mod tradițional, o perioadă a bilanțurilor, a recapitulărilor, a retrospectivelor. A face o ”retrospectivă” a anului 2020 nu este însă o sarcină ușoară. Privind în urmă, evenimentele par incredibile. Chiar și cele pe care le-am acceptat la ora respectivă, fără a face mare caz, cum ar fi carantinarea orașului, au fost momente pe care Lugojul nu le-a mai trăit de secole, de la molimele secolului al XVIII-lea.
2020 a stat sub semnul ambițiilor politice deșarte și a unei campanii cu atacuri suburbane la persoană și la adresa presei, atacuri care au încercat să creeze diviziuni artificiale între lugojeni pe baza originii, cu declarații care ar fi fost aspru pedepsite într-o țară occidentală, cu democrație consolidată. 2020 a stat și sub semnul unor vizite de mare calibru, cum ar fi cea a ambasadorului Statelor Unite ale Americii. În fine, a fost anul unei victorii zdrobitoare a liberalilor pe toate fronturile, care încheie astfel un tur de forță, de cinci runde electorale consecutive adjudecate.

Lugojul rămâne bastionul liberal al județului Timiș

Lugojul rămâne bastionul liberal al județului Timiș, cu primar (Claudiu Buciu), viceprimar (Ștefan Bogdan Blidariu) și o majoritate absolută de 11 consilieri PNL. Anul care s-a încheiat a consfințit și retragerea de la conducerea PSD-ului local, dar și din funcția de consilier a fostului primar Francisc Boldea. După 12 ani de conducere a urbei, acesta a suferit o înfrângere de proporții la locale și a devenit, așa cum îi plăcea întotdeauna să spună, ”un simplu cetățean, plătitor de taxe și impozite”.

Am înregistrat o premieră istorică: în urma alegerilor de la 27 septembrie, Claudiu Buciu este primul primar liberal al Lugojului la distanță de 80 de ani de predecesorul Al. Bireescu, care a condus urbea în perioada interbelică. Să fie într-un ceas bun! Rezultatele finale au indicat următorul clasament: Claudiu Buciu, PNL, 7177 voturi (51,85%), Francisc Boldea, PSD, 2073 voturi (14,98%), Da­nie­la Țepeș, USR PLUS, 1448 voturi (10,46%), Liviu Brîndușoni 1060 voturi (7,66%), Florin Nistor Dumitru, Pro România, 685 voturi (4,95%), etc.

Toată lumea, cu ochii pe spital

2020 a fost un an în care am stat cu ochii pe spital, care a primit cel mai mare ajutor guvernamental din ultimii ani, de un milion de euro. Se cuvin mulțumiri ministrului liberal de atunci, Nelu Tătaru! Medicii, asistentele, responsabilii din domeniu au devenit eroii noștri. Compartimentul ATI, condus de medicul Dan Cliciovan, dar și alte secții ale spitalului, au devenit câmpuri de bătălie contra CoVid. În câteva rânduri, spitalul a fost ocupat la limită, iar medicii și asistentele au avut în față sarcini teribile, pe care le-au depășit cu brio. 2020 a fost și anul în care ștafeta conducerii Spitalului Municipal din Lugoj a trecut de la medicul chirurg Erwin Floroni, la psihiatrul Ionuț Cocoș, care mai coordonase anterior instituția.

În toată această perioadă de 10 luni de pandemie, marile multi­na­țio­nale au fost închise ocazional, cen­trele de îngrijire a copiilor cu handicap au devenit focare care s-au stins pe rând, iar micile afaceri au ”gâfăit” rău de tot, strangulate de un mediu economic ostil, nu numai pe plan național, dar și pe plan global. Cel mai greu lovite au fost barurile, restaurantele și ho­te­lurile, care au stat aproape un an cu ușile închise. Consumatorul local a devenit esențial pentru susținerea afacerilor locale. Am învățat să practicăm comerțul online. Vânzările și cumpărările pe net au crescut spectaculos, iar oameni în­tre­prin­ză­tori au luat inițiativa comerțului prin internet cu produse agricole proaspete, livrate la ușa clientului. Pizza comandată cu un apel pe telefonul mobil, ori un meniu al zilei, adus la pachet, în urma unui click pe internet, au început să intre în banalul cotidian.

Masca a devenit accesoriu obliga­toriu și cel mai cerut articol din farmacii, în timp ce hârtia igienică, apa la bidon și bateriile pentru lanternă au fost în top 3 cele mai cumpărate articole. A fi vânzător la supermarket, la magazin sau la buticul de cartier, a devenit o meserie de risc. Am reînvățat să stăm la cozi: la magazin, la farmacie, să ne programăm vizitele la spital sau la medicul de familie.

”Noua realitate”: școala, biserica și afacerile pe internet

La fel și școala online! Privită la început cu rezerve, măsura a fost impusă de riscul infectării cu CoVid pentru elevi, dar și pentru cadrele didactice.
Colegiul Național ”Coriolan Brediceanu” a fost primul care a suspendat activitatea obișnuită și a trecut la scenariul roșu (cursuri exclusiv online), după ce a avut cinci cazuri confirmate. Până la urmă, copiii au participat la ore, au răspuns, au ”intrat în joc”, iar profesorii au descoperit un univers care, până acum, le era în mare parte străin: comunicarea prin internet.

Ședințele de afaceri, întrunirile publice, inclusiv ale Consiliului local, au avut loc pe Meet sau pe Zoom. Slujbele bisericești, adunările religioase au fost anulate, apoi acceptate în condiții speciale, de distanțare socială.

Evenimentele majore, precum Paștele sau Crăciunul, s-au desfă­șurat în condiții de neimaginat, doar cu un an înainte. 2020 este anul în care am fost mai depărtați ca oricând, dar și mai apropiați ca oricând. ”Noua realitate” a însemnat, pentru oameni și firme deo­po­trivă, imperativul: adaptare ori dispariție. La probleme neașteptate, oameni au răspuns cu creativitate și ingeniozitate. Cu toate acestea, izolarea, starea de depresie și angoasa pierderii locului de muncă au dus la trei sinucideri. 2020 a fost anul în care psihologii chiar au avut de lucru, medicii și asistentele fiind printre principalii lor clienți.

Sport și cultură: campionate și festivaluri ”înghețate”

A fost anul în care, ca niciodată în istoria recentă, evenimentele culturale, de la lansări de carte, la festivaluri, concerte, recitaluri și reprezentații teatrale, au fost anulate. Unele au trecut în mediul virtual, altele au fost amânate, în speranța unui 2021 mai îngăduitor. Până și festivitățile de premiere au avut loc pe internet, iar diplomele au fost înmânate prin poșta electronică.

Și pe plan sportiv, Lugojul a reușit performanțe deosebite, în condiții cu totul speciale (în fond, până și Jocurile Olimpice de la Tokyo – 2020 au fost anulate). După un campionat ”înghețat”, care le-a prins pe poziția a cincea a clasamentului, fetele de la CSM au dus voleiul lugojean în optimile de finală ale Cupei CEV, jucând în premieră în turneul din Spania.

Înfrângerea la scor în fața redutabilului adversar, echipa Turkish Airlines (THY Istanbul) contează mai puțin, importantă este prezența noastră în elita voleiului european. Dezamăgirea de moment va fi, cu siguranță, depășită. Peste ani și ani, vom aprecia această perfor­man­ță la adevărata valoare.

Egrete pe Timiș: confirmarea încălzirii globale

Poate mai puțină lume a sesizat și faptul că 2020 a fost anul confir­mării încălzirii globale. Cu excepția episodului 2018, când zăpezile abundente ne-au făcut ”cadou” o pa­nă de curent de 32 de ore, lugojenii n-au mai văzut zăpadă în ultimii cinci ani. Prezența rațelor sălbatice și mai apoi a lebedelor și egretelor pe Timiș, arată modificarea unui comportament de sute de ani al acestor păsări, care nu mai migrează și rămân în zonă, căpătând și ele ”buletin de Lugoj”, ca și oltenii aciuiați pe aici cu 50-60 de ani în urmă.

Bătrânul Pod de Fier, din nou sub asaltul apelor

2020 a stat sub semnul furiei naturii, care a fost la un pas să inunde orașul. Apele Timișului au atins niveluri record (în dimineața zilei de 19 iunie, nivelul rîului Timiș a ajuns la cota de aproape 5 metri) și au amenințat siguranța Podului de Fier, a celui de Beton, dar și a ”pasarelei lui Leucuța”, care au rezistat încă o dată, ca și digurile orașului.

Deși Podul de Fier a înfruntat cu succes revărsările de ape din 1912, 1970, 1975, 2000, 2005 și pe cele din iunie 2020, nu putem ști cât va mai ține în viitor. Noroc cu jandarmii și pompierii cu origini ”nesănătoase”, veniți taman de prin Dolj, Olt și Mehe­dinți, care au ajutat, alături de cei din Lugoj, orașul în acele momente grele! Ei au fost felicitați, la fața locului, de ministrul de interne de atunci, Marcel Vela.

Un an al introspecției, fără paranghelii și focuri de artificii

2020 a marcat o cotitură și în ceea ce privește ”tradiționalele” ma­ni­festări de 20 decembrie. Mai multă sobrietate, mai multă discreție, mai multă liniște. Mai puțini colindători agresivi (unii au fost sancționați cu amenzi), fără focuri de artificii și alte paranghelii. Cu un iluminat festiv mai redus, dar mai de bun gust. Poate că, într-un fel, a fost mai bine.

Pentru unii dintre noi, nu puțini, 2020 a fost un an al in­tro­specției, al regândirii priorităților pe plan profesional sau personal. Și mai ales, un an care ne-a învățat că trebuie să ne bucurăm de orice avem, că nimic nu e nici veșnic, nici garantat. Așadar, apreciați pe cei din jur, trăiți clipa și micile bucurii ale vieții, așa cum trebuie!

Articolul An nebun! Lugojenii, stresați de starea de urgență, inundații și carantină în 2020 apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*