Andreea Răducan a băgat gimnastica românească la izolare!

De când s-a așezat pe fotoliul de președinte, în vara lui 2017, Andreea Răducan și-a dat toată silința să îndrepte imaginea gimnasticii românești, o imagine cenușie și boțită rău de tot, din pricina faptului că antrenorii puși la lotul olimpic de senioare, din perioada 2013-2016, nu și-au dat interesul pentru așa ceva, ba aș spune, mai degrabă, că nu s-au priceput (vorbim de Adela Popa, Ioan Coroiu și Lucian Sandu). Mai mult, nici măcar Bellu și Bitang, cei care răspundeau direct de calificarea la Olimpiada de la Rio, ratată, bineînțeles, nu și-au făcut datoria, jucându-se cu demisiile, cerând și bani mai mulți și supărându-se că Bellu n-a ajuns șef la COSR.

Dar fosta gimnastă este și ea limitată, n-a mai fosta manager niciodată și chiar dacă a urcat pe podiumul mai multor competiții de anvergură, acele medalii nu-i conferă nici experiență de conducere, nici capacitate de a gândi programe eficiente de dezvoltare. Mai mult, atât timp când în jurul ei se află aceeași looseri care au îngropat gimnastica, nimic nu se va schimba – vom bâjbâi în continuare să aflăm drumul care să ne scoată la lumină. Și mă refer aici la fostul președinte Adrian Stoica, omul care a făcut-o labilă psihic pe dubla campioană europeană Andreea Munteanu (aur la Europenele din 2014 și 2015) și care a emis una din judecățile sale de ”valoare”, spunând că lotul olimpic din perioada 2013-2016 a fost cel mai slab, din istoria gimnasticii românești – el stă, în continuare, în fruntea bucatelor de la Federația de Gimnastică, în calitate de președinte onorific, și o influențează pe Răducan în deciziile sale; și continuăm cu Bellu și Bitang, antrenori la care Răducan nu renunță și îi pune la mare preț, în ciuda faptului că din pricina lor s-a ratat calificarea la Olimpiada din 2016, o rușine nemaiîntâlnită, în ultimii 40 de ani – au avut program preferential la lot, ajungând să antreneze de pe Skype, au cerut câte 7200 de lei de fiecare, iar ministrul Bănicioiu i-a făcut antrenori naționali, ca să-i poată plăti, dar tot n-a fost suficient, pentru că Bellu și-a dorit să fie șef la COSR, dar n-a avut noroc; în fine, dar nu pe ultimul loc, sunt membrii Comitetului Executiv, cam aceeași din ultimii 20 de ani, care nu-și bat capul să gândească și să analizeze documentele pe care le semnează ca primarii – nici ei nu se pricep la strategii, sunt fericiți doar că vin la ședințe și ridică degetele, în semn aprobator.

În atare condiții, ne depărtăm tot mai mult de gimnastica mondială, nu mai suntem demult la masa bogaților și așteptăm să le cadă lor câte-o firimitură, ca să mai gustăm și noi din cupa fericirii. Dar cel mai rău este faptul că nimeni, dar absolut nimeni nu ia atitudine, nu arată că își dorește să schimbe sistemul, politica, oamenii, să radă totul din temelii și să înceapă o reconstrucție adevărată. Primul care ar putea face asta este ministrul Constantin Bogdan Matei – el ar putea opri finanțarea Federației de Gimnastică, motivând că este o gaură neagră, în care intră mulți bani și fără niciun rezultat. La fel de implicat ar trebui să fie și președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, un globe-trotter, după părerea mea, care dă bani federațiilor, fără să le-ntrebe unde se duc acești bani (discuția poate fi lărgită, pe această temă).

Dar iată că Andreea Răducan a găsit modalitatea de a nu ne mai face de râs prin lume, luând decizia să bage gimnastica la izolare – a fost Cupa Mondială în Azerbadjan, la Baku, unde am fost reprezentați de doar de Drăgulescu și Bățagă, cu nicio finală pe aparate – n-am avut gimnaste la start; a urmat Cupa Mondială de la Doha, Qatar, cu Drăgulescu și Kotrong pe lista de concurs, unde Drăgulescu a reușit o finală la sărituri, dar numai un loc 8, la final – nici aici nu am avut gimnaste; la Birmingham, în Marea Britanie n-a ajuns niciun sportiv roman; de la Federația de Gimnastică am aflat că nu vom merge nici la Cupa Internațională din Ucraina, care începe pe 28 martie, nici la Cupa Mondială de la Tokyo, Japonia, din 7 aprilie. Facem mențiunea că toate aceste competiții au rolul de a pregăti lumea gimnasticii europene, pentru o cât mai bună comportare la Campionatele Europene individuale de gimnastică, din perioada 10 – 14 aprilie, 2019, de la Szczecin, Polonia.

După cum se vede, Răducan a luat decizia să nu trimită nicio gimnastă la aceste teste de pregătire, pe care le dominam, cu ani în urmă, semn că nu se așteaptă la nimic de la Europenele din Polonia. S-a spus că singura sportivă mai de Doamne-ajută, Denisa Golgotă, ar avea ceva problem medicale și trebuie protejată, dar celelalte sportive de ce nu le-am scos în lume, să ia și ele contact cu podiumurile internaționale de concurs? Și mă refer la Nica Ivănuș și Carmen Ghiciuc, fete care au fost, deja, înscrise la competiția din 10 aprilie. Sigur, Răducan poate să decidă că nu au valoare și nu merită să cheltuie banii cu această deplasare pentru niciun sportiv!

Și iată cum gimnastica noastră este la o izolare aproape completă, justificată, nu zic nu, pentru că nu avem gimnaști de calitate, pentru fie competițiile de pregătire, fie Campionatul European, dar atunci de ce nu se desființează lotul de la Deva, de ce nu sunt dați afară Forminte, Popa și toți antrenorii care sunt la loturi? Și încă ceva, nu ar fi nicio rușine ca Andreea Răducan să ridice mâinile a neputință și să-și dea demisia? Toată lumea o va-nțelege că e greu de condus cu Stoica în coaste, dar și cu Bellu și Bitang care nu mișcă un deget, fără să ceară bani serioși.

Ionel Pană

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*