Andreea Răducan, noua ”Regină” a gimnasticii – Adrian Stoica a plâns după scaun!

Bucurie de scurtă durată, la Adunarea Generală de Alegeri din gimnastică – chiar dacă Andreea Răducan a devenit noua președintă a Federației, nu scăpăm nici de ”groparul” Adrian Stoica, cel care a stabilit mai multe recorduri negative din sportul românesc, despre care site-ul nostru www.ilfovsport.ro a tot scris, în ultima perioadă. Stoica a fost numit în funcția de președinte de onoare și a ținut să-și intre în noua funcție interpretând un rol dramatic, un fel de… Adio, dar rămân cu voi, având grijă să verse și ceva lacrimi, dar și să arate nuielușa celor ce l-au vrut scos din sistem.

“Este un moment emoționant pentru mine, acum, după 42 de ani de muncă în cadrul Federației. Mă uit cu nostalgie în urmă, însă au fost suficienți de mulți oameni care au considerat că este nevoie de o schimbare, nu știu dacă erau majoritari, dar am decis să nu mai candidez. Cred că gimnastica românească nu mai avea nevoie de încă o luptă”, declara Stoica, în plenul Adunării. Ex-președintele și-a permis să-i dea indicații, chiar de la început, și fostei mari gimnaste, Andreea Răducan: ” Îți dau un sfat, acela de a lua deciziile cu mult tact”, a conchis Stoica, printr-o frază care poate spune că influența lui nu poate să se termine aici, că e nevoie de judecata lui, în luarea marilor hotîrâri..

Și dacă mai adăugăm și părerea ministrului Dunca, un om priceput doar la vorbe, atunci avem imaginea unei Federații care va respira tot prin porii fostului președinte:” Îl felicit pe președintele Adrian Stoica pentru că a reușit să ducă această federație acolo unde îi este locul (n.r., adică în afara Jocurilor Olimpice, bravo domnule ministru, ați spus un adevăr fără să vreți…). Nu căutăm vinovați, pentru că dacă o facem atunci vom vedea că și noi toți avem o parte mai mică sau mai mare de vină pentru ce se întâmplă în lumea sportului (n.r., să începeți cu dumneavoastră, domnule ministru, și cu toți funcționarii din federații, care nu-și fac treaba. În ceea ce mă privește, eu sunt doar un umil contribuabil, la fel ca și toți iubitorii de sport, fără putere de decizie în sportul românesc, altfel nu ajungeați dumneavoastră NICIODATĂ în jilțul de la MTS!)

Și totuși, să ne bucurăm, cât de cât, pentru că noua președintă a Federației este o fostă mare campioană, care a simțit pe pielea ei tratamentele dure de la lotul olimpic, nedreptățile și umilințele făcute de antrenori ca Adela Popa, Ioan Coroiu sau Lucian Sandu (poate s-au numit altfel, dar cei trei sunt exponențiali!). Andreea chiar a anunțat începutul unei mici revoluții, dorindu-și o analiză amănunțită și sinceră, a gimnasticii, și feminine, și masculine, atât la loturile naționale, cât și la cluburi: ”Numai când vom afla problemele care ne-au adus în acest punct critic, și ni le vom asuma fiecare în parte, abia atunci vom putea găsi și soluțiile. A fost o surpriză tare neplăcută să nu ne calificăm cu echipele la Olimpiada de la Rio și nu mai vreau ca la Tokio, în 2020, să ne confruntăm cu aceeași situație”, a spus Andreea, după alegerea ei în fruntea Federației.

Cuvinte frumoase, idei clare, dar reușita depinde de mai mulți factori. O vorbă românească sună cam așa:”spune-mi cu cine te bagi, ca să-ți spun cine ești”, iar Andreea Răducan trebuie să scape de ”elefanții” din Federație, având obligația să-și facă o echipă nouă, tânără, care să nu pupe mâinile și picioarele nimănui. Mai mult, trebuie să activeze acel Comitet Executiv, trebuie să-l oblige la muncă, să-l stârnească la discuții, la păreri, la propuneri, nu la muțenie, ca pe vremea lui Stoica, și la lipsă de reacție.

Ionel Pană

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*