Anul 2014: Vă mai amintiți de Cazul Ecusoanele? Hai să ne amuzăm, un pic…

Sigur, alegerile din 14 februarie sunt o chestiune serioasă, pentru viitorul handbalului românesc, însă e bine să ne mai și amuzăm puțin, din pricina mersului prin gropi, al oficialilor de la Federație, chiar din primul an de domnie, ca să zic așa. Și-mi aduc aminte de Cazurile Ecusoanele, pentru că au fost două astfel de întâmplări, în urma cărora am făcut cunoștință cu necunoașterea regulamentelor, de către comisiile care au judecat, dar și cu indecizia membrilor Consiliului de Administrație, cu ignoranța lor, în asemenea cazuri.

Să-ncepem cu primul meci, cel dintre CSM București și SCM Craiova – oficialii de la București, pe atunci antrenoare era daneza Mette Klit, n-au avut ecusoanele la ei, iar observatorul i-a scos de pe banca tehnică, așa cum scria la Regulament. Oltencele au contestat rezultatul de pe teren, dar Comisia de Competiții a respins această contestare, omologând rezultatul de pe tabelă, adică victoria gazdelor. Avea să fie începutul unei adevărate telenovele, în care șefii de la CSM și cei de la FRH au schimbat tot felul de acuze și amenințări.
Apelul Craiovei a ajuns la Comisia de specialitate, care, culmea, a-ntors victoria în Bănie, spre bucuria celor ce au inventat prazul. O nouă contestație din partea bucureștencelor s-a dus direct la Consiliul de Administrație, membrii acestuia refuzând să dea un verdict. ”Noul Statut spune despre Comisia de Apel că este ultima instanță de judecată sportivă , din cadrul federației”, așa au motivat federalii, în ședința din 9 ianuarie, sperând că vor scăpa de luarea unei decizii. Dar, culmea, Noul Statut al Federației nu intrase în vigoare, pentru că nu avea avizul Judecătoriei și nici pe cel al Ministerului Tineretului și Sportului. Era, prin urmare, o hârtie fără valoare, bună de folosit în alte cazuri de urgență…

În atare condiții, la următoarea ședință a Consiliului, membrii au fost obligați să judece și au făcut-o în funcție de afinități și influențe – a fost 9-6 pentru menținerea deciziei Comisiei de Apel, adică oltencele au avut câștig de cauză, dar repet, nu pe baza unor judecăți obiective, emise de cei 14 votanți prezenți. Un caz petrecut pe 14 septembrie s-a rezolvat cu ”mare rapiditate” la doar cinci luni distanță, asta da promptitudine, din partea Federației!

Din nou amenințări, venite din partea clubului bucureștean, care a strigat sus și tare că merge la Federația Europeană, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și la nu mai știu ce instanță de judecată, dar au fost doar vorbe și bine au făcut, pentru că regulamentele noastre interpretabile, aproape la fiece articol, i-ar fi pus și pe străini în imposibilitatea de a judeca obiectiv. S-au scos bancuri, pe seama ecusoanelor, iar pe la colțuri se vorbea că CSM-ul avea, din acea zi, o geantă plină cu ecusoane!

Culmea ridicolului s-a petrecut la numai o lună și jumătate distanță – mai concret, la finele lunii octombrie s-a desfășurat meciul internațional dintre naționalele masculine ale României și noului Stat Kosovo, din fosta Iugoslavie. Organizatorii de la Federație nu aveau nici ei ecusoane – s-a aflat imediat despre lipsa lor și în tribune, unde începuse rumoarea, mai ales că era în derulare scandalul dintre CSM București și SCM Craiova. Antrenorii selecționatei noastre erau Aihan Omer și Robert Licu, tehnicieni care priveau în gol, din pricina ridicolului situației. Oamenii șopteau că s-ar putea să pierdem cu Kosovo la masa verde, mai mare rușinea – dar situația a fost remediată cu doar câteva minute înaintea fluierului arbitrilor: antrenorilor noștri li s-au adus ecusoane din hârtie, scrise cu pixul, se vedea de la o poștă că erau făcute pe genunchi!

De mâine, ne îndreptăm atenția către anul 2015 – vom avea oare despre ce să scriem? Președintele actual spune că a avut un mandat bun, chiar foarte bun – să vedem!

Ionel Pană

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*