Anul trecut, s-au înfiinţat în Prahova peste 4.000 de firme

Nicoleta Dumitrescu

  Apropierea de Bucureşti, respectiv de Aeroportul Otopeni, existenţa unei variate resurse naturale, dar şi a unei structuri industriale şi agricole diversificate, dar mai ales înfiinţarea şi dezvoltarea de parcuri industriale, unele dintre acestea cu capital străin, au făcut ca  Prahova să rămână, în continuare, un judeţ atractiv pentru dezvoltarea afacerilor. Dovada este anul 2017, când, conform datelor oficiale ale Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Prahova, au fost înfiinţate 4.004 firme, ceea ce a plasat judeţul, la acest capitol, pe locul 10 la nivel naţional. Cele mai multe dintre afacerile dezvoltate anul trecut – peste 2.800 – au fost iniţiate de către persoanele juridice, cu menţiunea că 89 dintre firme sunt cu capital străin 100%. Cele 4000 de firme nou înfiinţate anul trecut se adaugă celor deja existente la nivelul judeţului, dintre care peste 15.000 au sediul social în Ploieşti. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte firmele cu capital străin care îşi desfăşoară activitatea în judeţ, investitorii sunt din toate colţurile lumii, inclusiv din zone considerate ca fiind cele mai bogate.

Din datele solicitate Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Prahova, în anul 2017 s-au înfiinţat în Prahova 4.004 firme noi, ceea ce a plasat judeţul, la acest capitol, pe locul 10 la nivel naţional. „Dintre firmele înregistrate anul trecut, 1.108 au fost înfiinţate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiare, iar restul de către persoane juridice. Dintre cele 2.896 de firme înfiinţate de către persoanele juridice, două au capital integral de stat, 2.770 au capital privat autohton 100%, 34 sunt firme cu capital privat (autohton şi străin), iar 89 sunt cu capital privat străin 100%”, ne-au precizat reprezentanţii instituţiei menţionate.
3-aDupă cum s-a afirmat de fiecare dată la evenimente oficiale, atât de către conducerea administraţiei judeţene şi locale, cât şi de Camera de Comerţ şi Industrie, printre motivele pentru care, în continuare, Prahova rămâne o zonă atractivă dezvoltării mediului de afaceri se regăseşte deschiderea arătată de către autorităţi, dar mai ales avantajele ce pot fi oferite potenţialilor investitori. Şi anume, existenţa deja a unui mediu de afaceri dezvoltat şi dinamic, apropierea de Capitala României şi de Aeroportul Internaţional Otopeni, o mare varietate de resurse naturale, dar şi o structură industrială şi agricolă diversificată. Mai mult, au fost înfiinţate cinci parcuri industriale cu administrare publică şi tot atâtea cu administrare privată, Prahova fiind renumită şi pentru vastul potenţial turistic, dar şi pentru faptul că are şi cele mai bune vinuri roşii din România.
Mai trebuie menţionat faptul că firmele nou înfiinţate anul trecut s-au alăturat celor deja existente. Concret, din datele transmise de Registrul Comerţului Prahova, în judeţ există următoarea structură: peste 12.000 de firme sunt în mediul rural, peste 10.000 de firme sunt în mediul urban, cu menţiunea că peste 15.000 de societăţi au sediul social în Ploieşti. Totodată, peste 1.700 de firme din judeţ au capital străin, iar aşa cum arată centralizarea la care ne-am referit, cele mai multe sunt cu capital italian – peste 600, urmate de cele din Germania – peste 190, Turcia – 150, cu peste 100 de firme înregistrate mai figurând Franţa, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Spania. De asemenea, pe lista ţărilor cu peste 50 de firme înregistrate în Prahova mai sunt China, Belgia, SUA, Moldova, Austria, Olanda, Grecia şi Cipru. Nu în ultimul rând, oportunitatea dezvoltării afacerilor pe pământ prahovean i-a tentat şi pe afacerişti din cele mai bogate zone ale lumii, precum Emiratele Arabe Unite, Monaco, Qatar, pe listă mai figurând Insulele Bermude şi Virgine, dar şi Malta, Coasta de Fildeş, Peru, Singapore.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*