Astăzi, zi de foc pentru echipa propusă în Executiv

Membrii conducerilor celor două camere ale Parlamentului au decis ca audierile miniştrilor guvernului condus de Viorica Dăncilă să se desfăşoare astăzi, între orele 8.00-14.00, urmând ca până seara să fie dat şi votul final. ”Am adoptat lucrurile importante care ţin de activităţile de luni (n.n. – astăzi), adică, în primul rând, ordinea de zi pentru şedinţă, care cuprinde, binenţeles, în prima parte a zilei, începând de la ora 8.00, audierea miniştrilor în comisiile de specialitate. Începând de la ora 15,00 va fi şedinţa în plen, unde prim-ministrul prezintă programul şi lista membrilor guvernului, urmată de dezbaterea în plen. În final va fi votul final de învestitură”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. El a mai spus că programul de lucru pentru astăzi a fost aprobat ”cu majoritate covârşitoare, chiar cu unanimitate”. De asemenea, el a precizat că ”nu depinde de Parlament” dacă membrii Guvernului Dăncilă vor depune jurământul în această seară.
Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu a declarat că Guvernul care a ieşit din Consiliul Executiv al PSD arată că social-democraţii nu sunt interesaţi de bunăstarea românilor, ci de cum să îşi distribuie banii, afirmând că noul Cabinet este unul de ”păpuşi”. În schimb, preşedintele PMP, Traian Băsescu, a declarat că liderul PSD, Liviu Dragnea, vrea să ”pricopsească” România ”cu un analfabet la Educaţie”, cerându-i să-l retragă pe Valentin Popa de pe lista cu miniştri propuşi, dar să nu îl înlocuiască pe acesta cu ”groparul Educaţiei, Cati Andronescu”. Iar USR consideră că numirile în actualul guvern condus de Viorica Dăncilă „oferă același spectacol de incompetență cu care PSD ne-a obișnuit deja. Sunt aceleași personaje, s-a schimbat doar omul din scaunul de premier, de această dată avem de-a face cu unul dintre cei mai supuși oameni ai lui Liviu Dragnea“.

Liberalii vor vota împotriva învestirii noului Guvern

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat ieri, la o emisiune TV, că liberalii vor vota împotriva învestirii noului Guvern, iar miniştrilor propuşi să facă parte din Cabinetul Dăncilă „le vor face viaţa grea” la audierile din comisiile parlamentare de specialitate, cu întrebări pe subiecte extrase din promisiunile electorale. Întrebat dacă PNL a convins şi parlamentari de la PSD să voteze împotriva învestirii noului Cabinet sau să nu participe la vot, Orban a răspuns că se va vedea la învestire dacă aceştia sunt „slugile lui Dragnea sau mai au o urmă de conştiinţă faţă de mersul normal al lucrurilor în România”. „În ceea ce ne priveşte pe noi, decizia va fi clară, aceea să votăm împotrivă sau să încercăm să convingem pe oricine putem să voteze împotriva învestirii acestui Cabinet trist. Ştiţi, e vorba aia că mai rău de atât nu se poate. La fiecare învestire de Guvern, PSD ne demonstrează că se poate şi mai rău, atât în ceea ce priveşte componenţa Guvernului, cât şi în ceea ce priveşte programul de guvernare”, a spus liderul PNL. El a criticat Programul de guvernare, despre care a afirmat că este „o colecţie de minciuni” şi „o improvizaţie”. „Despre programul de guvernare vom prezenta un punct de vedere, după ce fiecare comisie de specialitate a partidului va face o analiză a modificărilor apărute, dar nu sfătuiesc pe nimeni să citească programul de guvernare pentru că este o colecţie de minciuni, aşa cum a fost programul de guvernare al PSD şi până acum”, a susţinut Orban. În ceea ce priveşte audierile miniştrilor propuşi pentru a face parte din Guvernul Dăncilă, preşedintele PNL a precizat că aceştia vor fi chestionaţi pe subiecte precise şi „foarte mult depinde de poziţionarea celor din UDMR”, dacă vor „pica” sau nu în comisiile de specialitate. „Cu siguranţă că le vom face viaţa grea şi le vom pune întrebări, îi vom chestiona în subiecte extrem de precise, extrem de concrete, foarte multe dintre ele extrase din promisiunile lor de campanie care nu au fost onorate”, a explicat Ludovic Orban. El a adăugat că este greu să spună cum se va poziţiona UDMR. „Ce să negociem? Nu le-am promis nimic. De negociat negociază Dragnea cu UDMR, nu noi. Continuăm discuţiile, mi-e greu să vă spun până acum care va fi poziţionarea celor din UDMR. În mod normal, ca membri ai PPE, ar trebui să voteze împotriva învestirii Guvernului”, a spus Orban. În opinia sa, ministrului propus pentru Finanţe, Eugen Teodorovici, „nu i se va permite să realizeze ceva”.
„Teodorovici a fost pus cu forţa acolo, dar uitaţi-vă că este un vicepremier care cred că este pus special numai ca să pună tălpi lui Teodorovici. Pentru că Teodorovici, dacă ar acţiona ca ministru al Finanţelor aşa cum a acţionat în Senat atunci când a votat împotriva Ordonanţei 4 cu supraimpozitarea contractelor part-time şi la split TVA sau la amendamentul formulat de noi la buget, la Legea bugetului de stat, ca întreg impozitul pe venit să se ducă la autorităţile locale, teoretic ar putea părea că e mai apropiat de noi ca poziţie, dar mă îndoiesc că o să i se permită să realizeze ceva. Dacă ar fi să se comporte aşa cum a votat în Senat în anumite proiecte legislative, ar fi bine, dar mă îndoiesc că va putea”, a mai susţinut liderul PNL.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*