ASU Politehnica scade prețul Petrolului în cursa spre Liga 1 a nou promovatei: 3-0. Declarații Petruescu, Cornățeanu

Cea mai ineficace formație din Liga 2 s-a scuturat duminică seară de problemele la acest capitol prin a-și bate mai multe recorduri, tocmai împotriva unei aspirante la promovare care nu mai încasase nici un gol afară de aproape 4 luni, dând o lovitură prahovenilor în tentativa galben-albaștrilor de a fi pasageri de numai un sezon în eșalonul secund: ASU Politehnica Timişoara – FC Petrolul Ploieşti 3-0 (2-0).

Alb-violeții aveau marile lor probleme cu înscrierea golurilor, și în special tocmai pe teren propriu, dar și în general cu obținerea unor rezultate pozitive acasă. Astfel, ultimul succes în calitate de amfitrioni se consemna în etapa a zecea, 1-0 cu nou-promovata din Constanța, partida de la ora 18 contând pentru runda cu numărul… 26. Mai mult, cele numai 3 triumfuri pe teren propriu s-au conturat în tur cu identicul 1-0, o singură dată înscriind timișorenii două goluri într-o confruntare acasă, pierdută însă, 2-3 cu piteștenii. 

Și totuși, deși fără victorie în precedentele 6 runde, în care au marcat două goluri strict în eșecuri cu 1-2, respectiv cu un singur gol înscris în primele 4 apariții din 2019, ”violeții” deja cu cuțitul la os i-au taxat la sânge pe supralicitații nou-promovați din Prahova, spărgând toate ghinioanele ofensive care-i lăsaseră cu numai două puncte din ultimele 6 reprezentații acasă. O premieră în acest campionat, ca ASU Politehnica să marcheze de 3 ori…

Paradoxal, răbufnirea elevilor lui Cosmin Petruescu s-a manifestat în dauna unei formații care nu mai scosese balonul din propria plasă pe teren advers de 4 luni fără 3 zile. Într-adevăr, ”dubla” cu capul a fundașului Mera după lovituri de colț și cireașa așezată în final pe tort de Octavian Ursu au echivalat cu primele goluri primite de Petrolul din ultima etapă a turului, pe 27 noiembrie, atunci la fruntașa de pe loc de promovare Academica.

Iar ploieștenii au pierdut astfel puțin contactul cu cvartetul fruntaș, primii care să cunoască gustul înfrângerii în 2019 din acest grup cu aspirații înalte. Și ce mai înfrângere! Însă galben-albaștrii n-au convins cu adevărat în mai multe deplasări din acest campionat, pierzând și pentru a cincea oară afară, după 3 rezultate pozitive strict fără gol primit pe teren advers, ultima oară înregistrând în premieră și-o remiză, într-un duel fruntaș direct.

Doar AS FC Universitatea Cluj și FC Argeș i-au mai înscris câte 3 goluri ca formații gazdă, aceasta fiind a patra deplasare în care Petrolul n-a înscris: 0-3 la Balotești, 1-0 pentru Metaloglobus în București, 0-3 la Energeticianul, 3-2 pentru AS FC Universitatea la Cluj, 3-0 pentru FC Argeș la Pitești, 1-2 la Daco-Getica, 2-3 la Brăila, 0-1 la ACS Poli, 2-1 pentru Academica la Clinceni, 0-1 la Sportul Snagov, 0-2 la Pandurii, 0-0 la Chindia și 3-0 astăzi pentru ASU Politehnica.

A cărei revenire pe ”Dan Păltinișanu” după 3 reprezentații la rând pe ”Știința” în Liga 2 a fost de foarte bun augur, și lumea venind în număr mai mare pe stadion. Vremea bună, ora potrivită de start și afișul meciului, cu toată propaganda făcută în acest sezon Petrolului, au conturat o asistență în creștere, iar spectatorii au avut ce aplauda.

Încă înaintea partidei, cu un sfert de oră, când colegii poliști în alb-violet de pe semicerc, ai echipei de handbal SCM Politehnica, au prezentat trofeul Cupei României in faţa suporterilor ”viola”. A fost un moment fericit, în această seară luând loc în tribune peste 4.500 de iubitori ai fotbalului, iar tocmai cu această ocazie Timișoara sportivă s-a bucurat de adjudecarea unui trofeu național, Fenici și compania fiind ovaţionați îndelung și la scenă deschisă. După care handbaliștii s-au alăturat fanilor în tribună…

Iar fotbaliștii s-au inspirat din reușita omologilor cu mingea mică, zămislind o victorie ca punct de cotitură într-un retur în care lucrurile o luaseră nițel razna, sau mă rog, se cam blocaseră.

Ce-i drept, prima ocazie au avut-o oaspeţii, după ce căpitanul Marinescu a centrat din  lovitură liberă de la 18 metri lateral stânga în careului timişorenilor, iar Arnăutu a reluat cu capul din colţul careului de 6 metri, razant cu vinclul porţii. Să fie mai puternică dorința de nou-promovare a… promovatei din Liga 3 decât capacitatea de menținere în Liga 2 a alb-violeților?

Nu… Învingători aici la zero ai nou-promovaților din Cluj, cărora le ofereau recent o bună replică și în returul de sub Feleac, bănățenii aveau să treacă și mai clar tot la zero de ceilalți nou-promovați îndrăgiți ai celor cu drepturile de difuzare ale jocurilor din Liga 2 și în general ai promotorilor imagistici ai competiției eșalonului secund, întrecându-se în supralicitarea calității întrecerii prin prisma sosirii pe această scenă a alb-negrilor și galben-albaștrilor, iar cel puțin ASU Politehnica a dovedit că, atunci când e vorba despre trupa din Ardeal respectiv din Prahova, la pomul lăudat să nu te duci cu sacul, cele două mai având până una alta câte ceva de demonstrat, prin părți chiar esențiale.

Iar fără a știrbi deloc din meritele învingătorilor timișoreni, Petrolul a mai demonstrat o dată că prea multă vâlvă s-a iscat în jurul său, și din motivele punctate ceva mai sus, așa cum și AS FC Universitatea avea să dovedească ulterior la Cluj, de la ora 20, în remiza albă cu argeșenii, ce a ținut-o sub locurile de promovare directă, și anume că mai are mult de transpirat pentru a convinge în mai mare măsură. Până una alta, mai întâi și mai înainte, este vorba despre nou-promovate… 

Cea prahoveană clacând chiar la primul corner al violeţilor, fructificat de Ioan Mera, cel revenit după absența de la Pitești. Fundașul a deschis scorul în minutul 8, după execuția perfectă a lui Ignea. A trimis cu capul o minge care a lovit transversala, a căzut după linia porţii și a intrat în plasă… 1-0. Iar când ASU a deschis rapid scorul acasă, soarta i-a zâmbit…

Au urmat alte trei lovituri de la colţ consecutive, executate de Ignea, la care Mera a fost din nou gata-gata să înscrie cu capul din 6 metri, semn al repetițiilor în pregătiri, dar și al unei evidente labilități prahovene.

Petrolul sub presiune a fost aproape de egalare în minutul 23, când şutul lui Puşcaş nu a fost blocat de Murariu, dar Scutaru a salvat de pe linia porţii.

Scăpat cu fața curată, 11-le timișorean cu câteva noutăți în componență de la un joc la altul a înțepat din nou în minutul 35, fază la indigo, aceeași rețetă. Era clar, prahovenii nu şi-au învăţat lecţia, iar Mera a punctat din nou cu capul din cornerul lui Ignea de pe partea stângă… 2-0. Galeria violeţilor a răbufnit şi a început să cânte fără întrerupere, până la final… 

În teren, vină şi în dreptul portarului Lungu, indecis și… paralizat. Putea fi însă la fel de bine şi 2-1 la pauză, dacă Arnăutu nu ar fi greşit ţinta din apropiere, şutând spre poartă. Mingea a fost respinsă în prima fază de Murariu, la pătrunderea lui Moldoveanu, balonul nimerind stâlpul din stânga, de unde a ricoșat în braţele portarului.  

Pauză și o concluzie. Că Petrolul nu demonstrează calități meritorii pentru a promova în elită. Bănuieli confirmate. Iar Sarris, descalificat în sărituri de Mera, era retras pentru reciclare.

La reluare, poliştii erau nevoiţi să efectueze prima schimbare, cu toate că lucrurile mergeau şnur, dar ce să-i faci!?, Motreanu s-a accidentat şi a fost înlocuit cu tânărul Jurj.

Apropo de schimbări, la startul partidei reapărea Mera, în locul lui Vidrăsan, dar și Mihai Ene respectiv Ursu, pe când Dros și Bedea nu mai intrau din primul minut, precum în draw-ul alb din Trivale. 

Iar în minutul 81, o salvă de avertisment. Acţiune pe dreapta a lui Ignea, care centra  perfect în faţa porţii, unde Cristian Ene a reluat cu capul la colţul lung, balonul lovind stâlpul din dreapta, dar şi cu concursul portarului Lungu, care a deturnat în corner.

Salvă urmată de lovitura finală. Aplicată cu cinci minute înainte de final, de Octavian Ursu, care a driblat doi adversari și a intrat în careu, unde i-a venit rândul şi portarului, pe care l-a executat din 6 metri… 3-0. Putea fi chiar 4-0 în prelungiri, după o pătrundere a proaspătului intrat Vidrăsan, balon respins de portar.

Și așa, un succes mai mult decât meritat, conform derulării jocului televizat. ASU Politehnica s-a redresat la momentul oportun, câștigând în premieră în 2019 după ce pierduse ceva teren, Petrolul a cedat într-un moment în care cursa pentru promovare parcă s-a întețit. Dar poate să le și ”mulțumească” tuturor celor care i-au supralicitat apariția pe scena Ligii 2, aplicându-i implicit acea presiune psihologică suplimentară de care s-ar fi putut lipsi. 

Aceasta este însă probabil consecința penuriei valorice generale din Liga 2, pe fondul căreia orice club cu oarecare pretenții este automat ridicat la rang de mare competitor de către cei direct interesați de stârnirea unui interes fie și artificial în jurul întrecerii. O doză de realism cu picioarele pe pământ n-ar strica deloc, iar ASU Politehnica a administrat-o fără menajamente.   

*

ASU Politehnica: Murariu – Motreanu (min. 61, Jurj), Mera, Scutaru, Cherecheş – Manea (min. 83, Bedea), Ignea, Bogdan Vasile, Mihai Ene – Cristian Ene (min. 90, Vidrăsan), Ursu.

Antrenor: Cosmin Petruescu.

Pe bancă: Alex Borbei – Trip, Gaşpar, Radu.

Petrolul Ploieşti: Lungu – Borţa, Sarris (min. 46, Popescu), Puşcaş, Ţicu – Bucşă – Moldoveanu (min. 74, Ştefănescu), Marinescu, Ghinga, Rusu (min. 63, Şaim Tudor) – Arnăutu.

Antrenor: Mugurel Cornăţeanu.

Pe bancă: Bolboaşă, Malakyan, Cazan şi Ţigănaşu.

Au arbitrat: Sergiu Popa (Aiud) – Florian Alexandru Vişan şi Daniel Vlase (ambii din Galaţi). Arbitru de rezervă a fost Mircea Ardelean (Arad). Observator de arbitri, Teodora Albon (Cluj-Napoca), iar delegat de joc Dumitru Paraschiv (Drobeta Turnu Severin).

La cald…

Cosmin Petruescu: ”Îi felicit pe băieți! Au fost admirabili în seara aceasta! Este o victorie meritată, muncită. Este adevărat că am avut și puțină șansă. Au fost câteva momente psihologice ale partidei. Am avut și puțină șansă, ceea ce ne-a lipsit în primele patru jocuri. Știam că întâlnim un adversar redutabil, implicat în lupta pentru promovare. Am încercat prin atuurile noastre să tranşăm cele trei puncte. Am încercat să facem cea mai ofensivă echipă pe care am putut să o aliniem la momentul respectiv. Am avut mari probleme de efectiv. Felicitări băieților pentru modul în care au reușit să treacă peste patru jocuri în care nu am obținut decât două puncte. Chiar dacă avem mulți tineri, ei trebuie să compenseze prin entuziasm, dorință de afirmare, și bineînțeles, liderii cu experiență, atâți câți au mai rămas în echipă, au avut un rol important în unitatea grupului. E clar că această victorie nu poate fi decât a suporterilor, care au fost și de această dată alături de noi, chiar în momentele mai grele ale partidei. Trebuie să recunoaștem că am avut și altfel de momente în jocul de astăzi. Petrolul rămâne o forță în campionatul ligii a doua, în ciuda rezultatului de astăzi. Rămâne o forță și se va bate la promovare. Au fost alături de noi, ne-au susținut, ne-au încurajat și ne-au ajutat să câștigăm jocul de astăzi. Cum nu am făcut o înmormântare după înfrângeri, cu siguranţă nu vom face o nuntă după această victorie”.

Mugurel Cornățeanu: ”La 3-0, este o ruşine… Trebuie să mergem acasă cu capul în pământ. Dezastruos pentru noi ceea ce s-a întâmplat în seara asta! În primul rând, ca atitudine. Ca să te prezinți la un meci cu ASU, trebuie să ai atitudine când intri pe teren… Să dai totul. Noi azi am mimat fotbalul, din punctul meu de vedere. N-am prestat ceea ce trebuia și ceea ce pregătisem. Rezultatul reflectă ceea ce s-a întâmplat în teren în acest moment. Sperăm să ne revenim, pentru că urmează un meci foarte, foarte dificil, cu o contracandidată la promovare. Dacă mai suntem contracandidați la promovare în acest moment. În momentul când iei două goluri din faze fixe executate identic și același apărător nu știe că trebuie să-i facă marcaj bun lui Mera, că are joc bun de cap, ce să… Mai departe ne-am creat și noi niște ocazii, pe care le-am ratat. N-am avut atitudinea pe care trebuie să o aibă o echipă care se luptă la promovare. Trebuie să arzi pe teren! Să dai totul. O echipă care muncește, care să se bată pentru fiecare minge și pentru fiecare metru de teren. În special la Petrolul, unde presiunea este foarte, foarte mare. La echipele de tradiție, cum este și ASU. În momentul în care intri pe teren și îmbraci tricoul acela și vin oameni după tine 1.000 de kilometri, trebui să arzi. Ceea ce noi azi nu am făcut-o din păcate, am avut azi mulți absenți nemotivați pe teren, dar asta nu scuză această înfrângere”.

Alte fotografii, realizate de Iosif Canea. Clasamentul, rezultatele și programul viitor, pe coloana dreaptă.

 

 

The post ASU Politehnica scade prețul Petrolului în cursa spre Liga 1 a nou promovatei: 3-0. Declarații Petruescu, Cornățeanu appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*