Atacuri armate sângeroase la două moschei din Noua Zeelandă

La două moschei din orașul Christchurch din Noua Zeelandă au avut loc atacuri armate în care au fost uciși cel puțin 40 de oameni, iar 20 sunt răniți grav. Poliția a reținut patru persoane, o femeie și trei bărbați, transmite Reuters. Atacul, cel mai grav de acest fel din istoria țării, a avut loc ieri, în timpul rugăciunilor de după-amiază. Autoritățile spun că este vorba de un atac terorist motivat de o ideologie de extremă-dreaptă, potrivit Hotnews.
Până acum, cea mai mai sângeroasă crimă în masă din Noua Zeelandă avusese loc în 1990, când un criminal singuratic a ucis 13 bărbați, femei și copii într-un atac ce a durat 24 de ore în sătucul de coastă Aramoana. El a fost împușcat mortal de poliție.
Cetățeanul australian care a fost arestat ar fi postat online un document în care spune că a început să plănuiască atacurile acum doi ani. În documentul de 16.500 de cuvinte el prezintă o ideologie de extremă-dreaptă și acuză imigrația ”non-europeană” din Occident. El scrie că nu este afiliat niciunei grupări și nu intenționează să simtă remușcări pentru acțiunile sale. (BBC)
Autoritățile au făcut apel la toate moscheile din țară să-și închidă porțile. Comisarul de poliție Mike Bush a cerut cetățenilor să evite, la acest moment, toate moscheile din țară. Locuitorilor din Christchurch le-a transmis: ”Încuiați ușile până vă spunem noi altceva”.
Se crede că un atacator a transmis în direct cel puțin unul dintre atacuri. Poliția a cerut ca oamenii să nu distribuie online imaginile ”tulburătoare”.
Printre răniți se află și copii, un martor ocular povestind că a ajutat o fetiță de 5 ani și pe tatăl ei, ambii împușcați de atacator.
Echipa de crichet a Bangladeshului a evitat la limită să fie prinsă într-unul dintre sângeroasele incidente. Autobuzul echipei tocmai se oprea la moscheea Al Noor când au început împușcăturile. Meciul amical ce urma să aibă loc împotriva echipei Noii Zeelande a fost anulat.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*