Au aruncat 6 milioane de euro! Administrația lugojeană va fi nevoită să construiască o nouă stație de epurare

Administrația lugojeană a solicitat acordul Apelor Române pentru o eventuală relocare a stației de epurare a apelor murdare din municipiu, mai aproape de oraș, pe locul actualului bazin de retenție situat în spatele fostelor sere CFR.
Demersul face parte dintr-un ipote­tic plan B, care va trebui pus în aplicare în cazul în care actuala stație nu mai poate fi refăcută, după noile standarde, pe actualul amplasament. Primăria Lugoj mai poate apela și la un plan C pentru a găsi altă locație, dacă nici una dintre cele două variante avute în prezent în vedere nu va primi acordul tuturor autorităților de care depinde reconstrucția stației de epurare.

“Am cerut un acord de principiu celor de la Apele Române pentru a putea în caz de nevoie să avem un teren pregătit unde să construim o nouă stație de epurare. Locația identificată este pe locul actualului bazin de retenție de pe strada Jabărului. Mai întâi, însă, vom face o expertiză tehnică la stația de epurare pe care o avem la Jabăr, pentru a vedea dacă actuala stație se mai poate reface sau dacă trebuie să o reconstruim de la zero pe locul existent. Dacă raportul specialiștilor ne va spune că nu se mai poate face nimic pe amplasamentul vechi va trebui să construim o nouă stație în altă parte și una din variante este pe locul actualului bazin de retenție și pe terenurilor din jur, pentru care trebuie să facem câteva exproprieri. Dacă Apele Române nu ne permit să construim aici va trebui să căutăm un alt teren mai jos și, la fel, să facem exproprieri. Binențeles că vom avea nevoie și de un studiu de fezabilitate”, a explicat Claudiu Buciu, primarul Lugojului.

Procesul de refacere a stației de epurare se anunță a fi foarte dificil și de durată. Principală problemă rămâne, însă, înainte de orice, obținerea sursei de finanțare.

După cum recunoaște chiar și primăria, o nouă stație de epurare, cu toate studiile, proiectele și avizele necesare, va putea fi data în folosință cam în trei ani de zile, cu condiția ca odată pornite, lucrările să nu fie stopate din diverse cauze neprevăzute, birocratice sau chiar tehnice.
Retragere din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Timiș

Administrația municipiului inten­țio­nează să retragă Lugojul din Asociația de Dezvoltare In­ter­co­munitară Apă-Canal Timiș, din care fac parte Consiliul Județean Timiș împreună cu 79 de unități administrativ-teritoriale și care este condusă de Alin Nica, pre­ședintele CJT. Primarul Claudiu Buciu consideră că, în momentul de față, aceasta nu mai este de nici un ajutor urbei.

“Vom da o ho­tărâre de consiliu local prin care solicităm retragerea din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal, pentru că nu ne mai ajută la nimic faptul că suntem în această asociație. Și așa am fost primiți greu și doar atunci când nu ne mai ajuta cu nimic.
Dacă am fi fost primiți la momentul o­portun, am fi beneficiat de investiții majore pe care Aquatim, ca operator regional, putea să le facă și la Lugoj. Dar, s-a depășit acel mo­ment. Acum toată lumea fuge de noi pentru că datoriile sunt e­norme și nimeni nu vrea să preia societatea Meridian 22. Deci, vom ieși din ADI Apă-Canal pentru a nu fi în situația de a ne trezi fără operator. Vom înființa un serviciu propriu de apă-canal, al Primăriei, care să preia activitățile de la Meridian 22, la momentul oportun”, a transmis primarul Claudiu Buciu.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apă – Canal Timiș a fost constituită în scopul regle­mentării, înființării, organizării, finanțării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă și de ca­nalizare pe raza unităților adminis­trativ-teritoriale membre.

Articolul Au aruncat 6 milioane de euro! Administrația lugojeană va fi nevoită să construiască o nouă stație de epurare apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*