Au fost sfinţite clopotele bisericii „Sfântul Apostol Andrei” din Baia Mare            

Vineri, 30 martie 2018, cu începere de la ora 16,00, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinte  în biserica cu hramul „Sfântul Apostol Andrei” din Baia Mare, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi.

Sfânta Liturghie Arhierească

Din sobor au făcut parte preoţii Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu şi artă sacră, Pr. Indrei Buda, paroh, Pr. Ioan Gheorghe Stanciu şi Pr. Isaia Maghiar, pensionari îmbisericiţi la acest sfânt locaş şi diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de diaconi şi teologi din Baia Mare.

Binecuvântarea clopotelor

Două clopote noi are această biserică, achiziţionate prin grija familiilor a doi buni credincioşi Gheorghe Ilieş şi Florian Boldan, fabricate la Turnătoria Blotor din Satulung, judeţul Maramureş, cea mai mare de acest fel din ţară.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a binecuvântat aceste clopote şi le-a stropit cu aghiasmă, spre bucuria credincioşilor prezenţi, ele urmând a fi urcate şi montate în turnul bisericii în zilele următoare.

Au fost acordate cu mare fineţe în notele LA (cel mic, de 60 kg) şi FA (cel mare, de 120 kg). Incripţiile sunt următoarele: <<Donat bisericii „Sfântul Apostol Andrei” de familia Boldan Florian şi Iuliana. Anul 2018>>, iar pe cel mai mare din ele scrie: <<S-a făcut întru slava lui Dumnezeu, pentru biserica „Sfântul Apostol Andrei” Baia Mare, prin dărnicia familiei Ilieş Gheorghe. Anul Domnului 2018>>.

Se preconizează ca sfântul locaş de închinare să fie târnosit, cu ajutorul Domnului, la sfârşitul lunii noiembrie a.c. de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Cuvânt de învăţătură: „Să ne pregătim veşmintele şi hainele virtuţilor”

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învăţătură despre Liturghia Darurilor înainte Sfinţite, despre rostul şi importanţa postului în viaţa omului, despre Biserică şi Sfinţii ei, despre pregătirea pe care o fac credincioşii pentru întâmpinarea praznicului Învierii Domnului, îndemnându-i pe credincioşi să se pregătească pentru mărturisirea păcatelor şi pentru împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului.

„În biserică simţim că toţi suntem la fel de importanţi în faţa lui Dumnezeu, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Pe toţi ne priveşte, pe toţi ne primeşte, pe toţi ne doreşte şi pe toţi ne iubeşte. Asta este starea pe care o trăim în biserică… Să fim recunoscători faţă de Dumnezeu pentru toată comoara sfântă a credinţei noastre, pentru darurile pe care ni le-a făcut Dumnezeu Mântuitorul prin Biserică şi prin Sfinţii Săi, pentru slujbele noastre sfinte şi pentru credinţa noastră adevărată în Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu, în Învierea pe care o aşteptăm şi pentru care ne pregătim. Să ne mărturisim şi să ne împărtăşim cu Trupul şi Sângele Domnului, şi să ne pregătim în perioada care a mai rămas cu evlavie şi credinţă, pentru că nu putem să privim Lumina şi să primim bucuria Învierii pe care a avut-o Maica Domnului şi Sfinţii Apostoli când au văzut pe Iisus Hristos Înviat, dacă nu ne-am pregătit veşmintele interioare pe lângă cele ce ne pregătim noi pascal. Să pregătim veşmintele şi hainele virtuţilor şi în acest fel să avem bucurie şi binecuvântarea de la Dumnezeu şi să se reverse peste noi toţi, peste fiecare comunitate, peste păstori, peste păstoriţi Lumina care vine întotdeauna din cer la Ierusalim”, s-a rugat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

 

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*