AUDIO – EXCLUSIV / Marius Geanta, despre decesul lui Davide Astori: „E ora la care mor cei mai multi oameni”

Marius Geanta, presedinte al Centrului pentru Inovatie in Medicina, a vorbit in exclusivitate la Sport Total FM, despre decesul lui Davide Astori, dar si despre modalitatea in care ar trebui sa fie monitorizata starea de sanatate a sportivilor.

„Privesc vestea cu o foarte mare tristete. Decesul unui tanar de 30 de ani, este departe de a fi o normalitate, iar decesul unui sportiv de 31 de ani este cu atat mai departe de normalitate.

Cazul de astazi ne arata ca, desi progrese s-au facut, mai sunt inca foarte multe necunoscute. Daca vorbim despre infarct, sunt din ce in ce mai multe situatiile in care poate fi prevenit la persoane cu risc si persoane tinere. Conteaza foarte mult istoria in familia unei persoane. Sunt foarte multe tipuri de analize si tipuri de date care pot fi stranse si pot sa ne arate un risc. Daca vorbim despre un sportiv de performanta, cu siguranta luam in calcul o monitorizare mult mai buna a acestor parametri, dar si a factorilor de risc care tin de nivelul crescut de efort si de tot ceea ce inseamna sustinerea acestui efort prin medicatie, alimentatie.

Inteleg ca a fost singur in camera, poate daca mai era o persoana in camera ar fi putut sa alerteze serviciul de urgenta si potential ar mai fi fost sanse.

La sportivii de performanta, exista o monitorizare chiar in timp real a acestor parametri vitali, pulsul, chiar sunt niste tricouri speciale care pot sa realizeze un EKG in timpul efortului. Stiinta a avansat foarte mult, iar depistarea unei tulbulari de ritm poate fi mai simpla.

E de vazut ora decesului. In timpul noptii, ora 4 este ora critica intr-o unitate de terapie intensiva. E ora la care mor cei mai multi oameni. Organismul are atunci capacitatea cea mai mica de a se opune unui eveniment de acest gen. E important de vazut ce s-a intamplat si cu o zi inainte, care a fost regimul lui alimentar, ma refer la partea de sustinere prin suplimente”, a declarat Marius Geanta, in cadrul emisiunii „Liga de weekend”.

The post AUDIO – EXCLUSIV / Marius Geanta, despre decesul lui Davide Astori: „E ora la care mor cei mai multi oameni” appeared first on Sport Total FM.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*