Austeritate! Primăria Lugoj se bazează pe un buget de venituri asemănător celui de anul trecut

Odată cu aprobarea bugetului național, care a fost promulgat și publicat în Monitorul Oficial, au început și calculele pentru bugetul local. Conform legii, vom cunoaște configurația finală a bugetului local în jurul datei de 15-20 aprilie, după ce vor fi anunțate cifrele de la Ministerul de Finanțe și de la Consiliul Județean.
După cum se știe, în anul de pandemie care s-a scurs de la instituirea stării de urgență, economia a avut mult de suferit. În aceste condiții, primarul Claudiu Buciu apreciază că ”noul buget va fi unul de maximă austeritate, bazat pe veniturile pe care le estimăm în mod pesimist la nivelul de anul trecut, chiar dacă avem motive să credem că ele vor fi puțin mai mari”.

Din start, au fost sesizate două lucruri bune:

”Ne bucurăm că Guvernul va susține în continuare plata burselor pentru elevi, din păcate nu știm în ce cuantum. Noi am dat deja o hotărâre care va fi valabilă pentru acest semestru. Vedem în funcție de alocările pe care le va face Guvernul cum vom merge mai departe pe anul școlar viitor. Ne bucură faptul că s-a menținut cota de 90% de contribuție a Guvernului către asistenții personali ai persoanelor cu dizabilități. În rest, din fondurile de echilibrare pe județul Timiș, banii vor ajunge doar la municipiul Timișoara și la comunele din județ și la Consiliul Județean, dar proba­bil de-acolo nu o să fie alocări”.

Investiții în școli

Primarul spune că prioritățile stabilite înainte de alegeri coincid cu cele regăsite pe plan național.

Bugetul pe anul acesta se va concentra pe investițiile necesare în școli (sisteme de încălzire și racordarea instituțiilor de învăță­mânt la rețeaua de gaz). Prioritate vor avea școlile cu adresabilitate și număr mare de elevi înscriși, iar în rest, vor avea loc doar re­pa­rații de urgență.

Dotări cu utilaje

Tot la capitolul cheltuieli, o altă direcție este achiziția de utilaje pentru lucrările pe care le prestează Primăria, prin serviciile sale. Dotarea cu utilaje vizează în primul rând curățenia stradală, Serviciul de Sere și Spații Verzi și în mod special pentru realizarea de branșamente la noua rețea de apă, la nivelul întregului municipiu.

Documentații pentru accesarea de fonduri europene

Al treilea domeniu este întocmirea de documentații în vederea accesării de fonduri europene.

”În acest moment, avem două proiecte în curs, care au pornit pe documentații întocmite de către fosta administrație, pentru pro­iec­tarea reabilitării parcurilor și crearea unor facilități de mobilitate urbană, respectiv piste de biciclete, stații electrice de încărcare a autoturismelor și zone pietonale. Este finanțată doar proiectarea”.

Alte documentații care trebuie pregătite pentru viitorul exercițiu financiar al Comunității Europene privesc eficientizarea energetică a clădirilor publice, instituțiilor de învățământ și parțial pentru clădiri ale spitalului. De asemenea, se urmărește obținerea de fonduri europene pentru realizarea centurii de sud (se va scoate la licitație studiul de fezabilitate).

O direcție deja anunțată este crearea unui sistem integrat de management al deșeurilor la nivel de municipiu, altele decât cele colectate de Retim în acest moment.

”Din păcate, până a se implementa ceva, documentațiile și studiile durează cam un an. Dacă obținerea de fonduri europene durează mai mult, platformele de depozitare a deșeurilor provenite din construcții se vor face din fonduri proprii”, punctează primarul.

Alte obiective sunt facilitățile sportive (cu refacerea docu­men­tației la stadion, pentru accesarea de fonduri europene), digitalizarea activității Primăriei Municipiului Lugoj, modernizarea uzinelor de apă (măsuri de mediu), accesarea de fonduri pentru spitalul modular și cel nou și, nu în ultimul rând, trecerea întregului iluminat public pe sistem cu LED-uri, pentru a înlocui vechiul sistem depășit și mare consumator de energie.

Articolul Austeritate! Primăria Lugoj se bazează pe un buget de venituri asemănător celui de anul trecut apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*