Banat Brunch revine! Cele mai pitorești zone din județ așteaptă vizitatori

Evenimentele de cultură gastronomică vor reîncepe în județul Timiș din luna iunie, odată cu îmbunătățirea condițiilor de deplasare a persoanelor în contextul pandemiei de coronavirus, astfel încât normele de siguranță să poată fi îndeplinite, iar călătorii sau turiștii care vor dori să acceseze serviciile turistice din zonă să fie în siguranță.
La fel ca în fiecare an, evenimentele vor avea loc afară, în aer liber și vor respecta în totalitate regulile de organizare conform legislației în vigoare la data începerii lor.

Evenimentele organizate în cadrul proiectului permit descoperirea satelor de către vizitatori urmărind ca aceștia să înțeleagă importanța consumului de mâncare locală și a alimentelor care nu călătoresc, să aprecieze valoarea resurselor locale, sa considere zona rurală din România ca alternativă de concediu, să se deplaseze pe jos, cu bicicleta sau cu căruța/cai.

”Alături de partenerii noștri din Asociația My Transilvania considerăm că anumite elemente de patrimoniu imaterial, așa cum este cultura gastronomică, pot ajuta la păstrarea aspectelor pozitive din tradițiile rurale și pot deschide perspectiva pentru o reinterpretare creativă a celor care nu mai sunt contemporane. Evenimentele de cultură gastronomică nu au un scop patrimonial, ci încearcă să susțină dezvoltarea zonelor rurale prin promovarea produselor, rețetelor și a culturii locale. De asemenea, evenimentele promovate folosesc bucătăria locală ca atracție, cu scopul de a crea și dezvolta alternative economice pentru locuitorii din sate prin intermediul turismului sustenabil. Practic, ne dorim ca, în urma colaborării cu noi în cadrul Banat Brunch, aceștia să-și dezvolte mici oferte turistice (ex. ture de căruța, mic dejun la stână, degustări, vizite în sat, activități în gospodării locale); să-și dezvolte producția de alimente și să devină potențiali furnizori locali pentru pensiuni sau restaurante din zonele lor, sau – prin producția de artizanat și/sau meșteșuguri sub brand local – să continue tradiția și să le promoveze la evenimentele noastre sau la magazine din regiune”, transmit reprezentanții APDT Timiș.

Proiectul ia startul luna viitoare, cu evenimentul La Sărbătoarea trandafirilor, Curtea – 5 iunie, urmat de La Șură, Dumbrava – 13 iunie; În gospodărie la Tanti Emilia, Coșteiu de Sus – 19 iunie; În grădină, pe deal, Pietroasa – 26 iunie; La stâna La fântână, Margina – 3 iulie; La căsuțe, Groși – 17 iulie; La Castel, Rudna – 7 august; La stâna La fântână, Margina – 21 august; La Casa Ferch, Deta – 28 august; La căsuțe, Groși – 4 septembrie; La Șură, Dumbrava – 11 septembrie; În gospodărie la Tanti Emilia, Coșteiu de Sus – 25 septembrie.

Programul, așa cum a fost gândit de localnici, fermieri, mici producători sau meșteșugari, poate suferi modificări în cazul deteriorării situației privind pandemia, iar APDT Timiș le va anunța din timp.

Inițiativa urmărește păstrarea peisajului cultural prin practicarea agriculturii la scară redusă de către localnici, stoparea pierderea diversității de soiuri locale pentru diferite produse, dar și să dezvolte turismul în regiune și chiar să oprească mutarea populației spre oraș sau alte țări. Detalii și înscrieri se pot obține pe site-ul www.eat-local.ro.

Articolul Banat Brunch revine! Cele mai pitorești zone din județ așteaptă vizitatori apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*