„Banatul – Tara de la capatul tarii”! Clubul Rotary aduce la viata traditiile si obiceiurile bunicilor, printr-un eveniment organizat in centrul Lugojului

Clubul Rotary din Lugoj organizeaza, in 1 iunie, pe Platoul Casei de Cultura a Sindicatelor, un eveniment la care lugojenii sunt invitati sa participe pentru a redescoperi obiceiuri si traditii din Pusta Timisului.Pasionatii de arta culinara vor invata tainele mancarurilor traditionale din Banat, in mod special, papricasul si malaiul copt pe vatra, sub indrumarea cunoscutului bucatar din Banat, Uica Mihai. Cei prezenti vor invata Hora, Braul si Ardeleana din Banat, sub indrumarea coregrafului Puiu Munteanu, coordonatorul Ansamblului Folcloric „Lugojana”, iar de la tanti Ana de la Gruni vor afla secretul prepararii sapunului de casa asa cum il facea bunica. Leacurile babesti si tratamentele empirice bazate pe plantele din flora spontana vor fi prezentate de unul dintre putinii „vraci” autentici ramasi in Banat. Totodata, participantii isi vor reaminti  cu placere de moliciunea si finetea covoarelor tesute manual si vor avea la dispozitie un razboi de tesut original vechi de o suta de ani, precum si o  tesatoare care sa „incurce si descurce i etele”. Scriitorii in grai banatean va vor delecta cu poeziile lor hazlii, in timp ce copiii care vor fi prezenti la acest eveniment, de ziua lor, vor avea parte de surprize si activitati diverse, prin care pot invata sa impleteasca cosulete din nuiele, podoabe din atica si margele, sa deseneze pe asfalt, sa impleteasca bratari ale prieteniei si vor fi rasfatati si transformati in personajele lor preferate din desene animate.

 

Incepand cu orele 19, lugojenii sunt invitati la o petrecere la Restaurant J’adore, pretul unui bilet la petrecere fiind de 250 lei/persoana, iar rezervarea obligatorie. Invitatii vor putea admira o frumoasa si interesanta expozitie de costume populare si de obiecte vechi, pastrate cu grija si drag de oameni care cunosc valoarea acestora. Programul va fi deschis de dansatorii Ansamblului Folcloric „Lugojana”. Petrecerea va continua cu numeroase surprize, interpreti si formatii de elita care vor face seara mai frumoasa. Fondurile obtinute din acesta actiune vor fi folosite pentru editarea cartii „Istoria Lugojului in imagini si povestiri” ce va fi distribuita gratuit in scoli.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*