Bani pentru localitățile prahovene nu există, dar pentru analize și studii – cu nemiluita!

Violeta Stoica

Doar cinci dintre cele 104 localități prahovene au avut norocul să primească fonduri -1,35 milioane de lei – de la bugetul județului Prahova, prin decizia luată de consilierii județeni, în cadrul ședinței desfășurate marți seară, începând cu ora 20.00. Este vorba despre orașele Băicoi și Urlați și comunele Poiana Câmpina, Predeal Sărari și Valea Doftanei, lista extrem de scurtă stârnind discuții în cadrul ședinței.
„În urma analizei efectuate de conducerea judeţului, a solicitărilor formulate de către reprezentanţii primăriilor localităţilor Urlați, Băicoi, Poiana Câmpina, Predeal Sărari și Valea Doftanei, pentru promovarea unor obiective de investiţii, a rezultat necesitatea asocierii în vederea cofinanţării investiţiilor şi implicit prevederea în bugetul propriu al judeţului pe anul 2021 a sumei de 1.350.000 lei, necesară realizării lucrărilor pe bază de contracte de asociere. Obiectivele propuse reprezintă priorităţi ale administraţiei judeţului şi ale administraţiilor locale şi au ca scop îmbunătăţirea condițiilor de viață și confort ale populației, creşterea funcţionalităţii instituţiilor de învăţământ.
Faţă de cele expuse mai sus şi având în vedere că bugetele proprii ale localităţilor respective sunt insuficiente pentru susţinerea unor asemenea proiecte”, se arată în referatul de aprobare, sub semnătura președintelui CJ Prahova, liberalul Iulian Dumitrescu.
Consilierii județeni Rareș Enescu (PSD) și Mihai Neagu (USR-PLUS) au cerut lămuriri în legătură cu modul în care au fost alese aceste localități și, respectiv, dacă au mai fost primite solicitări de sprijin financiar pentru anumite obiective de investiții și din partea altor autorități publice locale. Răspunsul președintelui CJ Prahova, Iulian Dumitrescu: „Resursele județului Prahova sunt limitate!”.

Limitate sau nu, resursele financiare par a fi de ajuns pentru încheierea unor contracte de analize, studii și SF-uri, cu firme de consultanță. Un exemplu este cel discutat tot în cadrul ședinței de marți seară: pentru pregătirea documentației de implementare a unui așa-zis „sistem inteligent de monitorizare și supraveghere a clădirilor aflate în patrimoniul Județului Prahova”. În condițiile în care angajații Consiliului Județean Prahova și cei ai Direcției Județene de Pază se puteau ocupa – pe palierele specifice – de pregătirea documentațiilor necesare, CJ Prahova a încheiat încă de la începutul acestui an (chiar din prima zi lucrătoare) un contract pentru analiza la securitate fizică pentru imobilele CJ Prahova, a cărui valoare s-a ridicat la 132.500 de lei. Ulterior, în baza acelei „analize”, s-a mai încheiat un alt contract de servicii, pentru documentația tehnico-economică și a indicatorilor tehnico-economici. Valoarea acesteia a fost de „numai” 80.000 de lei.
Concluzia: bani sunt. Depinde cum se găsesc și pentru cine.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*