Bibarț a vorbit de metri cubi de…armătură, Meszar a făcut lumină: „Sunt 11.318 de locuri pe Francisc Neuman, stadionul a fost conceput cu informații de pe internet”

Au trecut trei săptămâni de când valul penelist a trecut peste stadionul „Francisc Neuman” într-o acțiune pură cu caracter electoral. Avându-l alături pe Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, Falcă și Bibarț, fost și actual primar, susținător și susținut dacă e să ne luăm după ultima emisiune de la TV Arad, s-au lăudat cu terminarea arenei din Calea Aurel Vlaicu. Nu mai contează că au trecut 6 ani și două luni până la inaugurarea unui stadion cu destule probleme, în lipsa unui proiect clar sau care s-a tot modificat până s-a ales praful de el.

Despre stâlpi, grinzi sau gradene cu „Bibi” și despre locurile (virtuale) cu „Gigi”

În fine, în discursul de vreo 3 minute, în care a făcut și gluma ce i-a prăpădit de râs pe suporterii UTA-ei: „Început de Gigi și terminat de Bibi”, el, „Bibi” ne-a oferit niște detalii tehnice de care nu am dori să vă privăm: „O să vă dăm niște cifre pe care nu o să le mai găsiți referitoare la noul stadion. 1334 de stâlpi care însumează 15,34 de kilometri cu 4335 metri cub de beton și 480 de tone de armătură. În fundație, grinzi și diafragme sunt 4298 de metri cub și 220 de tone de armătură. Numărul prefabricatelor de beton armat este de 321 de bucăți. În suprastructură, stâlpi, grinzi, gradene 3672 metri cubi și 946 de tone de fier și prefabricate de beton 456 de bucăți. Structura metalică, stâlpi, tiranți, profile 602 tone și acoperit de 9613 metri patrați. Un total de 12300 metri cub de beton turnat și 2250 de tone de armătură și structură metalică. Am dat aceste cifre pentru a înțelege amploarea și munca care (n.a. cacofonia pare a fi și ea moștenită, ca mandatul) s-a depus aici de atâția ani buni, dincolo de criticile care au fost…Că durează mult sau puțin, că nu e bine sau nu e suficient de repede. Valoarea stadionului e de 14 milioane de euro, prin efortul arădenilor, prin efortul administrației arădene și a constructorilor care sunt toți din Arad. Până la urmă cred că este un moment de bucurie pentru toată lumea”. 

După atâtea date precise legate de metri cubi și pătrați, tone și kilometri, ne așteptam ca Bibarț să dea un răaspuns clar când a fost întrebat de numărul de locuri pe scaune, ceea ce, până la urmă, interesează pe toată lumea și e rezultatul cifrelor de mai sus. Dar: „11 mii și ceva. Le numărăm și vă spunem exact câte sunt”, a spus, vădit încurcat de penibilul situației, „Bibi”, pentru care a vorbit, ca de obicei, „Gigi”, dar nu înainte ca Andrei Ando, împrumutat la „grilă” de Cionca de la CJA, să ofere răspunsul salvator: 12.500. Dar să ne întoarcem la „Gigi”. „Scrie acolo în document (n.a. broșura făcută cu ocazia inaugurării). Nu numărați vă rog numărul de scaune…faceți diferența. Capacitatea unui stadion înseamnă oamenii care intră, de la cameraman, jurnaliști, cei care pot asista la un…stadion. Acesta este numărul pe care-l verifică oficialitățile atunci când îți fac acea omologare. Acela este numărul (n.a. 12500) care trebuie să intre. Nu ai voie când ai o competiție să depășești acest număr. Faceți diferența dintre cele două cifre (n.a. 11 mii și ceva și 12500 din document)”, a spus Falcă, satisfăcut că a salvat situația, vorbindu-ne de pere, când noi am intrebat de locurile pe scaune ale stadionului.

Meszar: „Solicitările clubului erau cele mai importante și nu s-a ținut cont de ele”

Dar, situația a fost lămurită de Alexandru Meszar, părintele proiectului UTA, care, în lipsa implicării Primăriei, cea care deține sau va deține stadionul după recepție, a fost obligat să făca „recensământul” locurilor pe scaune pentru a pune în vânzare abonamentele valabile pentru sezonul 2020-2021 al Ligii 1 la fotbal. „Pe stadion merg foarte greu lucrurile. Noi am făcut și maparea stadionului, deoarece nimeni nu a știut să ne zică capacitate. Toți cei întrebați ziceau cifre diferite. Vă spun eu acum, sunt 11.318 de locuri cu tot cu locurile pentru presă, pentru VIP și locuri pentru persoane cu dizabilitate”, a menționat Meszar, care a vorbit și despre rezultatul celor 6 ani și două luni de construcție: „Problema este una fundamentală. Acest stadion a fost conceput de Primărie, bazat pe informații descărcate de pe internet, fără consultarea de specialiști din domeniul fotbal. Nu s-a ținut cont de faptul că beneficiarul real al construcției este clubul UTA. Solicitările clubului erau cele mai importante în această ecuație. Dacă se întâmpla așa, azi nu mai aveam probleme de a identifica spații strict necesare care nu există în noul stadion, de a schimba destinațiile unor încăperi, de a modifica geamuri, pereți, uși etc…”

Finanțarea din partea așa-zisului partener lipsește cu desăvârșire

Dar, faptul că Bibarț și echipa sa (electorală) nu dau doi lei pe sport rezultă și din faptul că am ajuns la mijlocul lunii septembrie și clubul UTA, ca să nu mai vorbim despre alte cluburi și asociații din județ, nu au văzut niciun ban din partea Primăriei. Fonduri pe legea 115/2020, despre care însuși primarul interimar vorbea pe 5 august: „În acest sens, chiar în cursul acestei dimineți am avut o întâlnire cu reprezentanții clubului, convenind asupra faptului că noua prevedere legală este cea mai eficientă soluție de finanțare a clubului UTA în acest moment.  Primăria Municipiului Arad a fost și rămâne principalul  partener al Clubului UTA, mai ales în contextul mult așteptatei promovări în Liga I”.  Halal partener, care se ascunde acum în spatele unui răspuns ce trebuie să vină de la Oficiul Concurenței (dacă nu a venit deja și este ținut sub cheie poate până după alegeri când, de obicei, promsiunile politicienilor devin praf în ochii credulilor), legat de posibilitatea ca finanțarea să fie considerată ajutor de stat. Bineînțeles, nu poate fi vorba de așa ceva, doar că se trage – evident – de timp. Apropo, tot conform promisiunile primarului Bibarț, UTA-ei i s-ar cuveni încă 5 milioane de lei, două în septembrie și câte unul în fiecare lună rămasă din 2020.

0
0

Articolul Bibarț a vorbit de metri cubi de…armătură, Meszar a făcut lumină: „Sunt 11.318 de locuri pe Francisc Neuman, stadionul a fost conceput cu informații de pe internet” apare prima dată în sportarad.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*