Bibarț arată acuzator spre UTA: „Au datorii la bugetul local, de aceea nu mai pot cere bani de la CMCA!” Pentru copiii Aradului sunt făcute acele datorii și vor fi plătite!

Cu riscul de a ne obosi cititorii cu chestiuni politicianiste, legislative și un conflict ce devine tot mai deschis între primarul Călin Bibarț și sportul arădean, cu o țintă „preferată” – UTA, o să ne oprim puțin asupra câtorva declarații, cu titlul de așa-zise dezvăluiri, ale edilului în emsiunea „Topic Arădean” a colegei noastre, Cristina Gheorghe, de la Radio Arad.

Cristina i-a dat lui Bibarț toate argumentele din lume pentru care finanțarea celor de la UTA și FCC Baschet Arad putea fi făcută mai repede dacă exista voință administrativă, dar primarul a insistat pe opțiunea pentru planul B. Adică revenirea la „matcă”, mai precis la finanțarea cluburilor pe legea 350/2005, pe baza concursului de proiecte. Dar și asta cu o mențiunea clară: dacă vor fi încasări la buget pentru cele 6 milioane de lei bugetate în ședința de CLM de pe 30 septembrie.

UTA – printre cei mai mari datornici ai Aradului!?

Noul primar nu s-a putut abține și a arătat cu degetul către UTA, încercând să inducă opiniei publice ideea că formația arădeană e unul dintre cei mai mari datornici la bugetul local și, prin urmare, nu este nici măcar eligibilă pentru participarea la sesiunea a doua de proiecte pentru obținerea de fonduri nerambursabile. „V-au spus și faptul că ei (n.a. UTA) nu-și pot depune dosarul pentru că au datorii? Pentru că legea spune că dacă ai datorii nu mai poți să ceri? De aia se învârt după cireș, dar vă păcălesc și pe dumneavoastră. Ăsta îi adevărul, au datorii și având datorii nu pot să-și depună dosarul și ei nu spun asta. Întrebați-i pe ei cât au datoriile astea. Dacă dumneavoastră primiți de la cineva niște bani și aveți și o mică datorie de plătit, cheltuiți și banii ăia, nu vă plătiți datoria către cel care vă dă banii și apoi mai veniți să cereți. Legea nu-ți dă voie să-i mai dai! Și au doar pe cei de la UTA i-am auzit tot plângându-se, pe cei de la baschet nu i-am auzit că ar avea ceva probleme. De când au auzit că s-a bugetat CMCA-ul din 30 (n.a. septembrie) și-și pot depune dosarul nu am auzit că ar mai fi o problemă”, au fost cuvintele acuzatoare ale lui Călin Bibarț la „Topic Arădean”.

Legea e lege și când nu convine

Datoriile de care primarul a vorbit cu câteva minute înainte în aceeași emisiune sunt legate de neplata facturilor pentru închirirea bazelor sportive din Arad. Adică Bibarț vrea ca UTA să-i dea bani Primăriei pentru lunile ianuarie-septembrie, iar ea, Primăria, a finanțat-o pe UTA în perioada 1 iunie – 15 august. Sau cunoașteți legea doar când vă covine, domnule primar, omițând faptul să spuneți că orice entitate sportivă pe care o finanțați nu poate plăti retroactiv facturi? Prin urmare, dacă Primăria semnează contractul cu UTA pe 1 iunie, clubul nu poate achita din acei bani facturile pe primele cinci luni ale anului și nici după ce respectivul contract se încheie. Așadar, vorbiți doar pe sfert adevărul, i-ați dat UTA-ei bani în iunie, dar ea nu putea să-și plătească din ei datoriile pe primele cinci luni ale anului. Și nici după 15 august, când contractul de finanțare a expirat. Și așa utiștii au întins bugetul clubului ca pe o gumă în anul în care a  trebuit să întrețină o promovare în Liga 1, care, parcă, pe unii de la kilometrul zero îi încurcă serios.

Ce propuneți pentru copiii Aradului?

Și, probabil nu știiți și nici nu vă interesează. Datoriile la care vă referiți sunt făcute în special de copiii și juniorii clubului, ai Aradului, ai căror părinți și bunici oricum plătest taxe la Primărie. Și ce variantă ar avea acești copii de la UTA și de la alte cluburi din municipiu pentru a face mișcare? Ghiță Falcă, precedesorul dumneavoastră a eliminat maidanele, ca să nu mai pomenim de cele trei stadioane demolate (Telecom, Strungul și Vagonul), pentru a face loc betoanelor. Dar tot el spunea că bazele sportive ce au rămas funcționale vor putea fi folosite gratuit de copiii Aradului. Păi cum sunt gratuite dacă dumneavoastră veniți și spuneți că UTA e datoare în contul folosirii terenurilor de către fotbaliști între 7 și 18 ani?

Condițiile de finanțare ale Primărie, ca ale oricărei bănci comerciale

Oricum, nu ar trebui să aveți dumneavoastră grija UTA-ei, care mereu a avut această problemă în ultimii 7 ani de zile și întotdeauna a găsit soluții să fie eligibilă pentru finanțarea de la instituția pe care tot dumneavoastră o comparați cu o bancă. „Dacă doriți să luați un credit de la Primărie, adică din banii arădenilor, trebuie să acceptați condițiile puse de Primăriei. E ca la o bancă ce vă oferă un credit. Dacă îi acceptați condițiile pentru împrumut bine, dacă nu luați acel credit nu e nicio supărare”, a mai punctat Bibarț. Clubul UTA va scoate din piatră seacă cei aproximativ 70 de mii de euro pentru a plăti la zi facturile cu închirierea bazelor sportive din Arad și-și va depune dosarul în termen, adică până pe 5 noiembrie. Apoi va trebui să-i dați bani undeva prin 15 noiembrie pentru a-i putea folosi până în 15 decembrie, atunci când se încheie anul financiar.

Oare chiar se poate și mai rău?

Practic, Primăria care se clamează partener de nădejde al UTA-ei finanțează clubul în anul de grație 2020 exact trei luni și jumătate din 12! De aceea unii vă mai trag de mânecă, domnule primar și vă spun că ați pierdut timp prețios (poate chiar ați tras mâța de coadă cu bunăștiință) cu toată tevatura cu Consiliul Concurenție, când oricum nu luați în considerate răspunsul referitor la finanțarea de minimis 200 de mii de euro. Se pare că ați avut mereu în cap acest plan B prin care să vă întindeți până la finalul anului, când cluburile și așa nu mai pot folosi mare parte din banii pe care-i oferiți. Nu demult cineva ne spunea: ”O să plângeți voi după Falcă”, lucru pe care mintea ta refuză să-l perceapă și să-l asimileze, dar când evidențele îți dau peste nas…

0
0

Articolul Bibarț arată acuzator spre UTA: „Au datorii la bugetul local, de aceea nu mai pot cere bani de la CMCA!” Pentru copiii Aradului sunt făcute acele datorii și vor fi plătite! apare prima dată în sportarad.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*