Bibarț, despre alocările bugetare pentru UTA: „Perspectivele sunt moderat optimiste, Oficiul Concurenței trebuie să ne confirme faptul că nu acordăm ajutor de stat”

Zilele trecute, Alexandru Meszar spunea că UTA s-ar mulțumi în acest an cu o finanțare la nivelul anului trecut, deși e evident că echipa a avut și va avea cheltuieli mai mari. Sigur, în Liga 1 vorbim și despre încasări din drepturi TV, cu toate că și acestea vor veni treptat în contextul incertitudinii oferite de pandemia de coronavirus, mai sunt și încasările din abonamente pe noul stadion de 11,500 de locuri, însă banii publici rămân necesari ca aerul pentru a asigura jumătate din bugetul clubului în anul calendaristiv 2020.

2,9 milioane de lei s-au obținut de la CMCA în luna mai, iar ca să fie egalată finanțarea de anul trecut Primăria mai trebuie să suplimenteze fondurile clubului emblemă a orașului cu 4,4 milioane de lei. Adică în jur de 910 mii de euro, bani ce ar trebui alocați prin legea 115/2020, așa cum sugera însuși primarul interimar al Aradului printr-un comunicat de presă în urmă cu două săptămâni.

Altfel, în această seară, învitat la Strada TV, în cadrul emisiunii „E marți, e Bibarț”, edilul s-a declarat la un moment dat moderat optimist când a venit vorba despre perspectivele de finanțare ale UTA-ei. „Anul acesta, UTA a primit o parte din bani și ulterior, probabil la începutul lunii septembrie, va mai primi o tranșă de bani și tot așa. Chiar ieri m-am întâlnit cu conducerea clubului și cu reprezentanți ai galeriei…Pornesc de la principiul că toată lumea e de bună credință. Și dânșii și eu. Eu, ca reprezentant al comunității. Încercăm să facem alocări financiare pentru toate domeniile. Nu putem fi pentru unii mumă, pentru alții ciumă, după cum se zice. Înțelegem situația echipei, mă rog, și pasiunea. În limita posibilităților am convenit și alocările financiare, cu speranța că și intrările la bugetul Primăriei se mențin la nivelul celor de anul trecut. Pentru că noi previziunea bugetară și alocările bugetare promise au fost gândite în funcție de intrările prognozate. Fără să mai luăm în calcul că în acest an am avut parte de cheltuieli suplimentare legate de partea de COVID de care am mai vorbit. Iar atunci, dacă cheltuielile sunt majorate și încasările mai mici atunci și încep problemele. Cred că oricine înțelege acest lucru. Deocamdată, perspectivele sunt mediu optimiste, să nu exagerăm. Și evident că așteptăm și noi rezultate, ca să fim corecți…”, a afirmat Bibarț.

Când a fost întrebat și despre finanțarea, după aceleași principii, a echipei de baschet feminin, primarul interimar a invocat tot luna septembrie, căci: „Doar din octombrie Federația a dat din nou drumul competiției”, după care a mai introdus în ecuație o posibilă problemă: „Ca și în cazul UTA-ei, e trimisă solicitarea noastră la Oficiul Concurenței pentru a fi siguri că e așa cum zicem noi și acești bani nu sunt considerați ajuor de stat și să-i putem aloca. Până la urmă, vorbim despre niște bani publici care merg spre niște entități juridic private. Nici clubul de fotbal, nici cel de baschet nu sunt ale municipalității sau ale Ministerului Sportului. Juridic este sunt private, fie că sunt asociații sau fundații”. Iar dacă fi  vorba de așa ceva, de ce nu se merge pe vechea variantă a proiectelor depuse la CMCA pentru fonduri nerambursabile? Deși e puțin cam târziu pentru a se merge pe varianta sesiunii de proiecte când echipele de fotbal și baschet au nevoie cât mai repede de bani, nu peste 5-6 săptămâni, cât ar dura procedurile la CMCA.

În fine, Călin Bibarț a vorbit și despre stadion, fără a părea că este prea în temă. Comisia de Omologare de la LPF tocmai le-a trasat celor de la Primărie sarcina de a cabla întreaga arenă în așa fel încât televiziunile să-și poată facă treaba, iar „operațiunea” nu e deloc ieftină. Se vorbește despre sute de mii de euro, dar, probabil, Ioan Ignat, șeful Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei, nu i-a dat încă șefului său toate detaliile. Și oricum percepția lui Bibarț despre stadion nu e tocmai bună, în sensul că acum, când e în sfârșit gata, edilul își dă seama că arena va „înghiți” și în continuare bani. „Am fost și astăzi până la stadion. E la stadiul de finisaje, nu sunt eu specialist în stadioane. Au fost cei de la omologări, care au dat o omologare condiționată de anumite retușuri, să le spun, ce mai e de făcut în următoarele zile. Sper să se încadreze în termen și să nu mai avem discuția referitoare la omologare, iar ea să fie defintivă. Adică UTA să-și poată juca meciurile pe acest stadion. Ulterior va trebui să-l recepționăm, să-l trecem în patrimoniu, o să vedem cui îl dăm în gestionare. Gândiți- vă că el va mânca zi de zi, săptămână de săptămână, lună de lună o sumă de bani considerabilă, doar prin existența și întreținerea lui. Nu mai vorbim de mii de euro când se joacă un meci și e și în nocturnă. E un efort al arădenilor”, au fost observațiile candidatului de primar din partea PNL la alegerile de pe 27 septembrie.

0
0

Articolul Bibarț, despre alocările bugetare pentru UTA: „Perspectivele sunt moderat optimiste, Oficiul Concurenței trebuie să ne confirme faptul că nu acordăm ajutor de stat” apare prima dată în sportarad.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*