Bibarț trăiește într-o realitate paralelă: „Gazonul nu e atât de rău pe cât vor unii să-l prezinte și vă rog să nu dăm vina pe el pentru rezultatele echipei”

Starea gazonului de pe arena „Francisc Neuman” e subiect de discuție de câteva luni bune. Practic de când s-a intrat în anotimpul ploios, la Arad au fost mereu probleme cu terenul recepționat de Primăria Arad la începutul lunii mai 2020 din mâna firmei giurgiuvene Rulouri de Gazon. În vară au început să apară primele probleme cu covorul verde, care, pe alocuri, s-a îngălbenit, acestea fiind primele semne ale unor probleme care acum sunt din ce în ce mai mari.

Primele probleme au apărut încă din vară, dar în anotimpul ploios s-au acutizat

La vremea respectivă, Ovidiu Petrache, directorul societății comerciale din Giurgiu, atrăgea atenția asupra faptului că Primăria Arad, proprietarul arenei și, deci, și al gazonului, nu are grijă de el cum scrie la carte. Degeaba a chemat în ajutor o firmă specializată pentru că întreținerea se face după ureche, fără a ține cont de recomandările celor de la SC Rulouri de Gazon privind împrăștierea periodică a unui anumit tip de nisip sau fertilizarea ierbii odată la 13-14 zile. „Din câte am văzut eu din imagini, s-a instalat boala pe gazonul din Arad și, dacă nu se intervine rapid și bine, va fi necesară schimbarea totală a acestuia”, spunea Petrache pe data de 8 iunie.

UTA a început campionatul Ligii 1 în noua casă, iar primele brazde au sărit chiar la meciul inaugural cu FC Voluntari, de pe 29 august. Apoi, prin septembrie, noiembrie, odată cu primele ploi mai serioase, nu a existat echipă adversă să nu se plângă de starea gazonului de la Arad, ca să nu spunem că și conducerea, stafful tehnic și chiar și jucătorii UTA-ei s-au arătat îngrijorați. A venit înghețul prin decembrie și, teoretic, sistemul de degivrare ar fi trebuit să funcționeze la capacitate maximă, doar că…surpriză. Sursa de alimentare cu curent nu avea destulă putere să suporte pornirea tuturor celor șase module, ci doar jumătate dintre ele, existând și imagini care certifica acest lucru prin faptul că zăpada se topea doar pe porțiunile unde funcționa încălzirea.

În fine, în primele două partide din acest an, gazonul a mai rezistat cum a rezistat, fiindcă nu căzuseră precipitații abundente și a și avut timp de refacere, să-i spunem, de pe 21 decembrie, când UTA  a jucat cu Astra, până pe 15 ianuarie, când la Arad a ajuns Viitorul. În schimb, aseară, cu ocazia partidei cu Dinamo (n.a. 1-0 pentru echipa bucureșteană), terenul s-a rupt pur și simplu pe multe porțiuni, absolut toți cei implicați în meci, utiști și dinamoviști, legându-se de starea sa precară.

Bibarț nu vede echipamente prea murdare la ieșirea de pe terenul din Arad

Dar, realitatea primarului Călin Bibarț e cu totul alta și dânsul chiar o trăiește la cote înalte. Întrebat despre gazonul „Francisc Neuman” în cadrul unei videoconferințe ținută pe o altă temă, edilul Aradului a părut, oarecum, deranjat de faptul că nu trăim și noi în lumea dânsului. Mai mult, din ceea ce spune el, jucătorii celor două echipe ar fi trebuit să iasă de pe teren cu echipamentele negre, cu noroi prin chiloți și urechi pentru ca municipalitatea să fie cu adevărat îngrijorată de starea gazonului. „Nu aș vrea să intru într-o polemică pe această temă că aici toată lumea e un părelolog. Eu compar cu starea, în aceleași condiții de precipitații, a altor terenuri din țară pe care le-am văzut și ne-am putea declara mulțumiți. Mă uit la echipamentul după meci al celor care sunt pe teren comparativ cum era altădată și nu puteți spune că arată foarte rău. Așadar,  înseamnă că nu e chiar atât de rău cum vor unii să îl prezinte. Nu că nu poate fi mai bine sau mai poate fi îmbunătățit….am toată deschiderea. Dar să aud cuvinte ca impracticabil sau imposibil de jucat sau unele tendințe de a pune rezultatele pe seama gazonului. Totdeauna îi de vină altcineva. Așadar, var rog să nu se dea vina rezultatelor pe alte motive. Nu că nu ne-am dori rezultate mai bune. Dar, dincolo de orice, este sport, nu e o problemă. Deocamdată ne putem declara mulțumiți cu un loc onorabil în clasament și dacă ne uităm în jurul nostru stânga dreapta. Din multele echipe din Ardeal, din vecini, care erau în Liga 1, acum nu mai sunt în Liga 1 și noi suntem. Ne declarăm mulțumiți și la capitolul acesta”, au fost cuvintele lui Călin Bibarț.

Când iarba va avea…rădăcini mai mari?

Atrăgându-i-se atenția că, evident, există gazoane mai bune în țară și că cel de la Arad e, totuși, printre cele mai proaste, primarul urbei a adăugat: „Nu știu, nu am văzut ca terenul de la Constanța (n.a. Ovidiu) să fie mai bun decât cel de la Arad în condiții de ploaie de 24 de ore, în cantități mari. Deci, în România astăzi, dacă ne uităm la meciuri cam în aceleași condiții n-am văzut să fie alte gazoane mai bune, dar mai rele am văzut…Fără a fi mari specialiști în așa ceva, meciurile s-au desfășurat în condiții decente, dar se poate mai bine și ne dorim mai bine, în timp. Iarba va avea rădăcini mai mari, mai trebuie drenat ceva pe acolo, toată deschiderea pentru așa ceva. Cum am început cu primul proiect, orice este perfectibil. Sunt convins că și aici în timp putem să-l facem să fie mai bine”.

Concluzionând, e bine cum e deocamdată și, oricum, e mai bine ca în alte părți, conform lui Călin Bibarț. Ce va fi și când va fi mai bine trebuie să ne rugăm la Dumnezeu ca deschiderea de azi a primarului să nu…se închidă. Probabil, administrația locală nu e deloc conștientă că imaginea gazonului din Arad vorbește în toată „splendoarea” despre profesionalismul și interesul pe care (nu) și-l dau specialiștii de prin Primărie.

0
0

Articolul Bibarț trăiește într-o realitate paralelă: „Gazonul nu e atât de rău pe cât vor unii să-l prezinte și vă rog să nu dăm vina pe el pentru rezultatele echipei” apare prima dată în sportarad.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*