Biostimulatori pentru dezvoltarea florilor, arborilor și arbuștilor

Îngrășămintele sunt substanțe minerale sau organice utilizate în domeniul agricol, pentru fertilizarea solului. Rolul acestora este de a asigura cantitățile optime de substanțe nutritive pe care plantele au nevoie să le extragă din sol, pentru a crește și a se dezvolta. Cele mai importante substanțe de care plantele de cultură au nevoie sunt azotul, fosforul, potasiul și calciul.

Acestea se regăsesc în proporții diferite în marea majoritate a îngrășămintelor, care se administrează ținând cont de tipul solului și de necesarul de substanțe de care are nevoie cultura respectivă. Așadar, rolul principal al îngrășămintelor este acela de-a hrăni plantele de cultură pe parcursul întregii perioade de vegetație, asigurând cantitatea optimă de nutrienți în sol.

Există însă și anumite tipuri de substanțe care au și rolul de a stimula anumite procese de vegetație. Aceste substanțe și-au dovedit utilitatea mai ales în anii în care condițiile meteo n-au fost dintre cele mai favorabile. Aceste substanțe se numesc biostimulatori, având la rândul lor un rol important în obținerea unor producții bune

Care este diferența între îngrășăminte și biostimulatori

Mulți fermieri plasează biostimulatorii în categoria îngrășămintelor, însă această încadrare este eronată, fiind vorba de substanțe cu roluri total diferite. Astfel, în timp ce îngrășămintele au rolul de a hrăni plantele prin aportul de substanțe nutritive pe care îl asigură în sol, biostimulatorii nu au un aport nutritiv direct. Rolul acestora este acela de influența în mod benefic procesul de asimilare a nutrienților din sol, îmbunătățind astfel procesele metabolice și ajutând planta să se dezvolte. Astfel, dacă o cultură va fi tratată doar cu biostimulatori, efectul va fi aproape nul, în lipsa cantităților necesare de substanțe nutritive din sol.

Cum acționează biostimulatorii

Făcând o comparație cu organismul uman, biostimulatorii au același efect asupra plantelor, pe care îl au vitaminele pentru noi. Mai exact, așa cum organismul uman are nevoie de un supliment de vitamine în anumite situații precum boli, factori de stres sau temperaturi extreme, la fel și plantele au nevoie de acești biostimulatori pentru a putea face față unor condiții deosebite, care ar putea afecta ciclul vegetativ. Biostimulatorii reglează echilibrul metabolic al plantei, astfel încât creșterea și dezvoltarea să se desfășoare la parametri normali, indiferent de condiții.

Care sunt principalele categorii de biostimulatori

Vorbim de produse care au în compoziția lor culturi microbiene, diferite amestecuri de enzime și aminoacizi, substanțe organice și alte substanțe naturale.

În funcție de substanțele pe care le au la bază, biostimulatorii se clasifică în patru categorii după cum urmează:

  • biostimulatori bazați pe aminoacizi;
  • biostimulatori bazați pe alge;
  • biostimulatori bazați pe acizi humici;
  • biostimulatori bazați pe bacterii.

Când se aplică?

Biostimulatorii sunt beneficiu pentru orice tip de cultură, fie că vorbim de flori, plante de grădină, legume, livezi de pomi fructiferi, viță de vie sau culturi de cereale. Se pot aplica pe parcursul întregii perioade de vegetație, încă de la însămânțare și până la faza de fructificare, în funcțiile de specificațiile fiecărui produs în parte. De asemenea, trebuie respectate indicațiile privind cantitatea care trebuie aplicată, în funcție de suprafața culturii, și modul de administrare.

O soluție recomandată este administrarea biostimulatorilor în combinație cu îngrășămintele foliare sau cu erbicidele, pentru că astfel, efectul asupra plantelor este mai puternic. Extrem de important este să folosești produsele potrivite pentru tipul de cultură și  calitatea solului, iar pentru a te ajuta să faci alegerea potrivită poți găsi îngrășăminte aici și biostimulatori într-o ofertă variată.

Folosind în mod corespunzător aceste produse, poți fi sigur că vei avea o producție bună chiar și în anii mai dificili, când seceta sau canicula creează probleme serioase fermierilor.

Sursa foto: Pixabay

Articolul Biostimulatori pentru dezvoltarea florilor, arborilor și arbuștilor apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*