BNR i-a raspuns lui Tiriac: „Spatiul gazduieste activitati de pregatire profesionala, nu e o baza sportiva!”

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a raspuns joi, intr-un comunicat, acuzatiilor potrivit carora complexul Arenele BNR ar fi achizitionat ilegal de catre banca centrala, mentionand ca terenul respectiv este proprietatea BNR din 1946, informeaza MEDIAFAX.

Terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobandit printr-un act de vanzare-cumparare de la Societatea de Dare la Semn Bucuresti. Arena Centrala de tenis, impreuna cu alte constructii amenajate pe terenul BNR, a fost preluata in proprietate de catre BNR, cu plata, in anul 1991, de la Ministerul Tineretului si Sportului”, se arata in comunicatul BNR, precizand ca aceste informatii au mai fost transmise si in luna august 2017.

Omul de afaceri Ion Tiriac a declarat, miercuri, ca exista posibilitatea actionarii in judecata a Bancii Nationale pentru ca Arenele BNR sa revina la Ministerul Sportului, existand suspiciuni ca Arenele nu au ajuns in mod legal in proprietatea bancii centrale. intrebat daca exista posibilitatea unui proces, Ion tiriac a raspuns: „Am ajuns la concluzia sa-i dam in judecata dupa ce am calculat luni de zile cum s-a vandut aceasta baza, cum a ajuns la dumnealor aceasta baza, ce-au facut cu ea si vreau sa vad daca cineva poate sa judece normal. Dupa parerea multor legisti, aceasta baza nu s-a vandut corect, nu s-a vandut la un pret real”.

In replica, banca centrala a transmis ca la data preluarii, starea constructiilor si a terenului din jurul acestora era deplorabila, necesitand investitii semnificative. „Dupa anul 1991, BNR a realizat investitii in Arena Centrala si terenurile de antrenament in valoare de aproximativ 1.000.000 lei in preturi curente (amenajare vestiare in anul 1997, tribuna metalica in anul 1999, instalatie de nocturna in anul 2000 etc.). Totodata, pana in prezent, BNR a inregistrat, in legatura cu Arena Centrala si terenurile de antrenament, cheltuieli cu intretinerea echipamentelor, instalatiilor si utilajelor din dotarea cladirilor si terenurilor Arenei BNR si a constructiilor ce o deservesc, precum si cheltuieli administrative, in valoare de peste 5.000.000 de lei in preturi curente. O latura importanta a acestor activitati a fost reprezentata de salvarea si intretinerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantati la sfarsitul secolului XIX), protejati de lege si parte a patrimoniului national”, mentioneaza banca centrala.

Proprietatea BNR delimitata de strazile Dr. Staicovici – Dr. Lister „gazduieste in principal activitati de pregatire profesionala si pentru functionarea curenta a BNR, si nu este o baza sportiva in sine. in spatiul respectiv, pe langa Arena Centrala de tenis si terenurile de antrenament, precum si terenul de fotbal – toate preluate de la MTS in 1991 – functioneaza un centru de pregatire profesionala, un spatiu restrans de cazare cu circuit intern, doua spatii de alimentatie cu circuit intern. in aceste locatii se desfasoara in permanent diverse activitati ale BNR si se organizeaza evenimente specifice in colaborare cu institutii financiare internationale si cu parteneri academici interni si internationali”, precizeaza BNR.

De asemenea, incepand cu anul 1991, competitiile de tenis organizate pe arena centrala si terenurile secundare (Cupa Davis, turnee internationale din circuitele ATP si respectiv WTA, precum si alte turnee de tenis nationale si internationale) „au fost gazduite in regim de comodat, BNR punand la dispozitie cu titlu gratuit toate amenajarile si dotarile necesare”.

BNR mai precizeaza ca in anul 2007 Romania a aderat la UE, iar Banca Nationala a Romaniei a devenit membra a Sistemului European al Bancilor Centrale. „Legislatia europeana obliga BNR sa se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei banci centrale, respectiv stabilitatea preturilor si, in paralel, stabilitatea financiara, ceea ce limiteaza capacitatea BNR sa se implice financiar in activitati care exced acestor obiective”.

In prezent este necesara o reconstructie din temelii a Arenei Centrale, din cauza unui cumul de factori obiectivi: uzura fizica a constructiei edificate la inceputul anilor `70; modificarea succesiva a standardelor privind siguranta in constructii, cu precadere modificarea survenita in anul 2016; cresterea exigentelor privind constructia de stadioane si arene sportive si organizarea de evenimente publice pe acestea, in special din perspectiva afluirii si defluirii de persoane.

BNR a initiat demersuri inca din anul 2014 privind transferul de proprietate catre Guvern a perimetrului delimitat de strazile Dr. Staicovici – Dr. Lister destinat activitatilor sportive, propunand o serie de solutii concrete. Astfel, au fost transmise scrisori catre Guvernul Romaniei in iulie 2014, decembrie 2015 si mai 2017. BNR a avut si continua sa aiba toata disponibilitatea de a finaliza aceste demersuri, in conditiile legii”, se mai arata in comunicatul banci centrale.

The post BNR i-a raspuns lui Tiriac: „Spatiul gazduieste activitati de pregatire profesionala, nu e o baza sportiva!” appeared first on Sport Total FM.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*