Boiu Mare: 203 case au fost distruse aproape complet de furtună în septembrie. Localnicii își refac singuri casele. FOTO

Una dintre cele mai afectate localități rurale după furtuna din 17 septembrie, Boiu Mare, își revine cu dificultate în urma pagubelor produse, deși localnicii fac eforturi mari pentru a-și repara casele, dar și alte bunuri distruse conform agerpres.ro.

Din cele 379 de case din comuna Boiu Mare, 203 au fost distruse aproape complet până la nivelul pereților, și în câteva cazuri până la fundație. Primăria din localitate a înaintat Prefecturii Maramureș un raport complet asupra pagubelor produse, însă până la primirea unui sprijin din partea firmelor de asigurare sau a Guvernului, localnicii s-au apucat de muncă și încearcă să-și repare gospodăriile prin forțe proprii.

„Peste 2 milioane de lei a fost evaluarea pagubelor provocate de furtună, o sumă impresionantă, însă bunurile distruse, case, gospodării, mici ferme de animale vor fi refăcute cu greu. Până la sosirea ajutorului, oamenii din sat încearcă să-și refacă casele și bunurile distruse din resurse proprii. Vremea s-a și răcit, iar casele trebuie pregătite pentru iarnă, încât nimeni nu-și poate permite să aștepte prea mult timp. Unele reparații au început în zilele imediat următoare trecerii furtunii”, a spus primarul din Boiu Mare, Gavril Pop.

La intrarea în localitate, una dintre construcțiile distruse aproape complet a fost o fermă pentru cai.

„Am avut un mare noroc, caii au ieșit din grajd și au reușit să fugă în câmp, abia spre dimineața zilei următoare i-am găsit. Dacă în locul cailor am fi avut în grajd cele 50 de vaci pe care le-am vândut, cred că era prăpăd, mureau înăuntru. Acoperișul a fost pur și simplu decupat, întors de vânt în spatele grajdului, pereții din fața clădiri, porțile de la intrare distruse, unele purtate de vânt prin aer și căzute în vecinătate. Grajdul a fost o construcție trainică, făcută din fonduri europene, acoperișul solid, bine făcut, interiorul așa cum se face într-o fermă modernă, sală de muls, stand de blocare la iesle pentru vaci, un grajd cu toate dotările, doar că am trecut pe creșterea cailor pentru a ne extinde activitatea. Mai avem o brutărie, o mică fabrică de lapte și alte anexe, toate în mare parte distruse de furtună”, a spus Emil Pop, unul dintre cei mai importanți fermieri din localitate.

Acesta a spus că în ziua în care s-a produs furtuna, șansa multor animale care au supraviețuit a fost faptul că se aflau pe pășune.

Și acoperișul casei lui Cosmin Chifor a fost măturat de vântul puternic în întregime, dar a avut noroc cu ajutorul unui prieten din satul Buciumi care l-a ajutat cu altă țiglă pentru reparație.

„Norocul meu a fost cu prieten din satul Buciumi care și-a schimbat acoperișul casei și a păstrat țigla. În noaptea după ce s-a produs furtuna am adus țigla de la el și cu ajutorul nepotului și al unui prieten de al lui, noaptea la lumina lanternelor, am încercat să punem țigla pe casă (…) Fiind constructor de meserie a fost destul de ușor, dar și foarte riscant, dar și așa o mare parte din bunurile din casă au fost afectate de ploaie (…) Am scos la uscat, afară din dulapuri, hainele și cam tot ce a fost atins de ploaie. A fost un dezastru și e chiar o minune că nimeni n-a fost rănit în urma furtunii”, a povestit Cosmin Chifor.

În jurul gospodăriei acestuia se puteau vedea clăi de fân răsturnate, fragmente din acoperișurile caselor vecine aduse de vânt prinse în copaci sau la nivelul solului, copaci și pomi fructiferi scoși cu totul din rădăcină și răsturnați la pământ.

Maria Pop, localnică din Boiu Mare, spune că fiecare localnic se descurcă prin forțe proprii și încearcă să-și repare casele distruse și de aceea e destul de greu să găsești mână de lucru.

” E foarte greu să găsești meșteri care să vină la reparat, toți sunt solicitați prin sat. E mult, foarte mult de lucru. Nu e cine să vină să repare așa că punem mâna și facem tot ce se poate cu ajutorul celor din familie până la venirea meșterilor. Norocul nostru e cu ginerii care au venit să ne ajute”, povestește Maria Pop.

Comuna Boiu Mare, așezată pe coama Dealului Mesteacăn, a fost cel mai lovită de furtună, iar Electrica a reușit să restabilească alimentarea cu energie electrică abia la două săptămâni după producerea evenimentului, deoarece liniile de alimentare au fost puse la pământ de vânt.

Pe lângă gospodării, și zeci de hectare de livezi din zonă au fost doborâte de vânt în timpul furtunii din 17 septembrie.

 

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*