Bravo! Eleva Patricia Roșca, din nou premiată la un concurs internațional de pian

Pandemia de coronavirus a suspendat îndrăgitele competiții muzicale pentru elevi, însă tinerii talentați au găsit soluții pentru a concura în deplină siguranță. Astfel, și-au mutat activitatea în mediul online. Excepție nu face nici pianista lugojeancă Patricia Roșca, elevă la Școala Gimnazială de Muzică ”Filaret Barbu”, care a obținut Premiul II la cea mai recentă competiție la care a participat.
Este vorba despre concursul ”Constanța International Competition-Festival for Young Pianists”, unde cei mai buni tineri pianiști din România și din străinătate au avut ocazia să îşi exprime talentul în cadrul acestui concurs organizat online, în perioada 29 octombrie–1 noiembrie 2020.

În competiţie s-au înscris 67 de concurenţi din Franța, Ucraina, Azerbaidjan, Republica Moldova dar și din multe orașe din România. Juriul concursului, alcătuit din personalități artistice și pedagogice din România și din străinătate, a acordat artiştilor instrumentişti numeroase premii în diplome şi bani.

”Am participat la grupa 13-15 ani. Desigur, concursul s-a desfășurat online, deși nu sunt foarte încântată, eu prefer competițiile pe scenă unde poți transmite mult mai mult și bineînțeles, toți participanții interpretează pe același pian și totul se întâmplă în direct. Sunt alte emoții, e și publicul, dar și juriul care te poate urmări chiar atunci. Cu toate astea, am hotărât să particip și la aceste competiții online, unde am avut plăcerea să ascult pianiști aproape de vârsta mea foarte talentați din România și din mai multe țări. Am obținut locul al doilea, dar sunt foarte mândră de acest premiu, deoarece concurenții au fost toți minunați. Iubesc cea ce fac, deși se depune multă muncă pentru a obține un sunet frumos și o piesa bună, instrumentul nu este chiar ușor de învățat, chiar dacă alții cred că a cânta la pian e așa, un moft. Este de fapt artă și cultura. Voi mai participa și la alte competiții online, deoarece vremurile acestea doar asta ne pot oferi nouă, micilor artiști. Aștept cu nerăbdare să treacă această perioadă”, spune Patricia Roșca.

Evident, un obstacol în calea actului artistic desăvârșit o reprezintă modul de redare cu acuratețe al sunetului. Fără echipament specific, acest lucru este destul de dificil.

”Filmez cu telefonul personal și nu sunt chiar mulțumită, de calitatea sunetului mai ales, dar e bine și așa, deoarece participând la orice competiție sunt motivată și continui să studiez cu mai multă pasiune”, adaugă tânăra pianistă.

Concursul ”Constanța International Competition-Festival for Young Pianists” a debutat la Constanța în anul 2018 din dorinţa de a susţine arta şi cât mai mulți tineri pianiști din România și din străinătate şi s-a dovedit a fi un real succes, încurajând tinerele talente să-şi exprime emoţia şi abilităţile într-o competiţie de mare performanţă pianistică.

Articolul Bravo! Eleva Patricia Roșca, din nou premiată la un concurs internațional de pian apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*