„Bugetul austerității” din 2021 – un buget greșit, bazat pe împrumuturi

Trei parlamentari social-democraţi de Prahova au atacat modul în care a fost structurat proiectul bugetului de stat

 

V. Stoica

După ce, în 2020, Guvernul Orban a trecut prin asumare bugetul de stat fără nicio dezbatere parlamentară, anul acesta, deși ne apropiem de finalul lunii februarie, proiectul de buget încă nu a ajuns în Parlamentul României, din cauza întârzierii cu care Executivul condus de Florin Vasile Cîțu a pus pe hârtie Bugetul Austerității.
Trei parlamentari de Prahova – Rodica Paraschiv, Bogdan Toader și Radu Oprea – au prezentat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, punctele de vedere ale reprezentanților Partidului Social Democrat privind proiectul bugetului de stat, precum și amendamentele pe care le vor propune pentru modificarea formei cu care vine Guvernul Cîțu în fața Parlamentului României.
Senatorul de Prahova Radu Oprea, purtător de cuvânt al Partidului Social Democrat, a atacat și modul netransparent în care a avut loc prezentarea proiectului de buget pe anul 2021. “Domnului Cîțu nu îi place democrația!” a opinat senatorul Oprea, făcând referire la lipsa dezbaterilor din partea Guvernului Cîțu cu partenerii sociali, pentru alcătuirea bugetului de stat. “Este foarte clar – a precizat Radu Oprea – bugetul austerității este un buget greșit, bazat pe împrumuturi”, deși PSD a arătat – prin bugetul alternativ al partidului aflat acum în Opoziție – că ar putea fi distribuite fondurile astfel încât să existe posibilitatea de a aloca banii necesari inclusiv pentru creșterile de venituri stabilite prin lege. Nu sunt bani pentru Educație și pentru Sănătate, însă “a crescut pușculița de partid”, după cum afirmă senatorul Radu Oprea, cu trimitere la fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, din care pot fi utilizate fonduri pe criterii de apartenență politică.
Parlamentarii PSD Prahova au precizat că amendamentele pe care PSD le va propune în Parlament pentru modificarea proiectului de buget al Guvernului Cîțu vizează, printre altele, creșterea punctului de pensie, aplicarea legislației privind salarizarea unitară, gratuitatea transportului pentru studenți sau implementarea Start Up Nation, program destinat stimulării dezvoltării sectorului privat care a debutat în perioada în care prahoveanul Radu Oprea s-a aflat la conducerea Ministerului pentru Mediul de Afaceri.
Deputatul Rodica Paraschiv, membru al Comisiei de Buget din Camera Deputaților, a menționat care vor fi amendamentele la buget pentru sprijinirea dezvoltării infrastructurii din județul Prahova, dar care vizează comunități extinse: alocarea de fonduri pentru proiecte de infrastructură rutieră aflate în diferite stadii (centurile ocolitoare ale orașelor Comarnic, Vălenii de Munte și Câmpina), pentru proiecte de mediu extrem de necesare – cum este cel privind finalizarea stației de epurare a municipiului Ploiești – sau achiziția de tramvaie atât de necesare pentru reducerea poluării și modernizarea transportului public din oraș.
Deputatul Bogdan Toader, în calitatea sa de fost președinte al Consiliului Județean Prahova, a făcut referire, pe de altă parte, la structura bugetului județului Prahova, din care lipsesc sume importante care ar trebui să ajungă, de exemplu, la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Bogdan Toader s-a mai referit şi la ceea ce se petrece acum în Consiliul Judeţean Prahova – reorganizarea repetată și contestată în instanță a aparatului propriu de specialitate al CJ, precum și desființarea Direcției de Pază și a Direcției de Protecție a Plantelor și Întreținere Drumuri Județene.
În privința deciziei luate de magistrații de la Tribunalul Prahova, care au admis cererea de suspendare a HCJ 2/2021 privind desființarea Direcției Județene de Pază, Bogdan Toader a declarat: “Ieri (n.n. – joi), în instanță, Consiliul Județean s-a prezentat cerând o amânare pentru a-și angaja un avocat. Având în vedere că are o direcție întreagă de specialiști, mi s-a părut o cerere cel puțin ironică. Bineînțeles că a fost refuzată această cerere, iar judecătorul a decis suspendarea hotărârii de desființare a Direcției de Pază. Pentru că este a doua decizie de acest fel, cred că ar trebui ca reprezentanții Consiliului Județean să studieze în amănunt proiectele de hotărâre pe care le supun votului consilierilor județeni, pentru că se constată – a doua oară – faptul că ele nu sunt bine întocmite. Și poate ar trebui să analizeze. Iar consilierii județeni, când observă probleme de legalitate, poate ar trebui să îi tragă puțin de mânecă pe funcționarii care semnează asemenea proiecte. Este îngrijorător ceea ce se întâmplă, mai ales că se observă un trend în această privință”, a precizat deputatul Bogdan Toader, președintele PSD Prahova.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*