Bumbacul – proprietăţi, avantaje

Bumbacul este unul dintre materialele naturale cele mai populare şi mai utilizate.

Acesta este cultivat în primul rând pentru fabricarea de ţesături textile, dar şi pentru producţia de alimente, materiale plastice şi produse din hârtie. Datorită faptului că este un produs natural folosit în special pentru fabricarea hainelor, bumbacul are multe avantaje, cum ar fi capacitatea de a controla umiditatea, de a izola termic, de a oferi confort. Totodată, este hipoalergenic, rezistent la intemperii şi se număra printre ţesăturile durabile, lavabile şi uşor de întreţinut.

Bumbacul ajuta la controlul umidităţii

Ţesăturile din bumbac permit pielii să respire şi previn transpiraţia, sunt absorbante şi elimina lichidul din piele exact ca un prosop. Totodată, bumbacul asigura confortul necesar în timpul exerciţiilor fizice, împiedicând stagnarea transpiraţiei între piele şi îmbrăcăminte. Studiile au dovedit că bumbacul poate prelua până la o cincime din greutatea sa, înainte de a se îmbiba complet cu lichide.

Bumbacul asigura izolaţia termică a corpului

Datorită faptului că ţesăturile din bumbac captează aerul între fibrele lor, îmbrăcămintea din bumbac are proprietatea de a proteja de căldură în zilele toride de vară, dar şi de frig în zilele reci de iarnă, asigurând izolaţia termică a corpului. Firele de bumbac păstrează ţesătura departe de piele asigurând un gol de aer între corp şi ţesătură care asigură izolaţie şi confortul termic necesare.

Bumbacul este hipoalergenic

Ţesăturile din bumbac provoacă foarte rar reacţii alergice, iar hainele din bumbac sunt primele recomandate celor cu predilecţie către alergii. Mai mult, datorită faptului că este hipoalergenic şi nu irita pielea, bumbacul se utilizează în produsele medicale precum bandaje sau tifon, fiind prima ţesătură recomandată pentru hăinuţele copiilor mici.

Bumbacul se poate utiliza pentru îmbrăcămintea rezistenta la intemperii

Datorită construcţiei şi finisajelor, ţesăturile din bumbac se pot folosi cu succes pentru a confecţiona haine rezistente la intemperii. Astfel, ţesăturile dense şi strânse realizate din bumbac, cu finisaj rezistent la intemperii, se pot utiliza pentru a confecţiona haine de ploaie şi vânt. Chiar şi în aceste condiţii, bumbacul îşi păstrează capacitatea de a permite pielii să respire şi de a asigura confort.

Hainele din bumbac sunt confortabile şi plăcute la atingere

Îmbrăcămintea din bumbac este moale şi plăcută la atingere, motiv pentru care este prima recomandată pentru confort. Datorită acestor calităţi, bumbacul este deseori utilizat pentru lenjeria intimă.

Bumbacul este durabil

Bumbacul are o rezistenţă mare la tracţiune, fiind un material durabil care se rupe greu. Totodată, este cu 30% mai rezistent când este umed, motiv pentru care face faţă cu succes spălărilor repetate.

Sursa de imagine:Africa Studio/ Shutterstock.com

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*