Ca-n Occident! Terase cu ștaif și Plan Urbanistic Zonal, pentru protecția centrului istoric

Administrația locală lugojeană vrea să schimbe înfățișarea centrului istoric al municipiului, prin realizarea unui Plan Urbanistic Zonal, care să protejeze clădirile și monumentele istorice, dar vrea și îmbunătățirea aspectului teraselor, în special a celor din Piața Josif Constantin Drăgan.
În bugetul pe anul 2021, au fost cuprinse fondurile necesare întocmirii PUZ-ului de protecție a clădirilor și monumentelor din zona centrală a municipiului Lugoj. În acest scop, s-a alocat suma de 150.000 de lei.

Respectivul plan urbanistic zonal este destinat protecției monu­mentelor istorice, declarate sau nu, astfel încât, la un moment dat, dacă un proprietar de imobil din zona centrală vrea să facă renovări, poate să întocmească direct autorizația de construcție, elementele necesare modernizării fiind deja prevăzute în acest PUZ.

”Nu vrem să declarăm mai multe monumente istorice. Asta ar însemna să supunem pe toți proprietarii la o muncă foarte îndelungată, la costuri foarte mari de proiectare. Și atunci, aceasta ar fi soluția cea mai bună, să întocmim acest PUZ protector, care să vină în sprijinul celor care vor să-și renoveze clădirile din zona istorică și să poată trece direct la autorizare”, spune primarul Claudiu Buciu.

Avantaje elaborării acestui PUZ sunt duble: costuri mai mici cu proiectarea și timpi mai scurți între momentul solicitării lucrării la Primărie și obținerea autorizației de construcție.

Aspect nou pentru locurile de relaxare

Și terasele din Lugoj vor avea curând un nou aspect, mai plăcut și mai unitar, pentru că administrația locală își dorește modernizarea spațiilor de relaxare după modelul Timișoarei. Proiectul este în curs de desfășurare, iar normele pe care proprietarii localurilor din municipiu le vor avea de respectat vor fi făcute publice în scurt timp.

”Ne dorim transformarea unor zone din orașul nostru, cum ar fi Piața J.C. Drăgan, într-un loc asemănător, dacă nu e prea mult spus, cu Piața Unirii din Timișoara sau poate cu alte locuri similare din țară sau din Europa. Condițiile de care spuneam sunt legate de un aspect unitar al teraselor, ce poate intra în dialog cu țesutul istoric al zonei. Altfel spus, cromatica, forma mobilierului, dar și aspecte legate de identitatea vizuală a co­mer­cianților vor fi foarte clar stipulate în regulament. Vă invităm să veniți cu propuneri concrete și relevante în vederea definitivării acestui re­gu­lament în momentul în care acesta va fi scos în dezbatere publică”, precizează Anca Micșa, city-managerul municipiului Lugoj.

Regulamentul va include câteva condiții de bază, în special pentru zona zero a Lugojului. Se urmărește îmbunătățirea aspectului celor mai frecventate zone ale municipiului, în conformitate cu moștenirea culturală a Lugojului.

Articolul Ca-n Occident! Terase cu ștaif și Plan Urbanistic Zonal, pentru protecția centrului istoric apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*