Căpitanul UTA-ei ia cuvântul înainte de sprintul final! Rus: „Să fim mai dezinvolți și tupeiști și să rămânem cu toții uniți indiferent de greutăți”

Profitând de pauza competițională, prilejuită de acțiunile echipelor naționale, „Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc pregătește sprintul pentru îndeplinirea obiectivului, menținerea în elita fotbalului românesc. Au fost zile pline pentru utiști sub comanda lui Laszlo Balint, care are destule lucruri de pus la punct după ultimele prestații și rezultate. Cele trei eșecuri consecutive fără gol marcat, venite – e adevărat – cu formațiile de pe podium, aproape au anulat șansele de play-off ale arădenilor, care – de altfel – își fac deja strategia pentru play-out. Totul pleacă, însă, de la partidele cu Sepsi și Astra, pentru o poziție cât mai bună când se trage linia.

E un moment foarte important al sezonului, chiar crucial, iar cuvântul căpitanului trebuie auzit. Cipri Rus (30 de ani) a vorbit inclusiv despre trecut, pentru a aprecia și mai mult prezentul și a proteja viitorul.

– Cipri, esti cel mai vechi component al echipei. Ai plecat de jos în „alb-roșu” din Liga 4-a și acum ești în elită. Care este senzația ta când privești în urmă și te vezi jucând la Tauț, Semlac sau Mailat, iar acum pe „Arena Națională” sau „Ion Oblemenco”?

-Anii au trecut și peste mine, să fie vreo 8 ani de când am îmbrăcat pentru prima oară tricoul UTA-ei. Privind în urmă, nu pot să am decât sentimente de satisfacție pentru că am avut un țel când am început de jos alături de acestă echipă și – până la urmă – cu multă muncă și ambiție am reușit sa mi-l îndeplinesc. Bineînțeles, alături de toată suflarea utistă, de suporterii noștri, care ne-au însoțit încă de la început toate acele terenuri din județ, apoi în Liga 3-a, Liga 2-a, ca acum din cauza acestei pandemii să-i simțim alături de noi doar cu sufletul, nu și fizic.

– UTA a ratat și două baraje de promovare, unul cu tine pe teren, crezi ca echipa era pregătită să ajungă în Liga 1 în acei ani, 2016, 2017?

-Cel puțin în 2016 am fost foarte aproape de accederea în elită, dar formatul acelui sezon nu a fost favorabil echipelor de Liga 2-a. După play-off și acel prim baraj câștigat cu Dunărea Călărași, încă o dublă cu o echipă de Liga 1, totul în 11-12 zile, a fost prea mult pentru posibilitățile noastre. Oricum, au fost niște meciuri disputate și cred că am dat dovadă de atitudine și devotament în condiții grele.

– A fost vreun moment de cotitură în toți acești ani când nu ai mai crezut în acest proiect, poate în vara lui 2016 când ai și plecat de la Arad…

-Nu se pune problema de asa ceva. Chiar dacă am plecat pentru scurt timp la alte echipe, UTA a rămas în sufletul meu necondiționat. Am urmărit toate meciurile pe care le putea urmări, țineam legătură cu băieții și i-am susținut întotdeauna.

– Multă lume spune că sunt prea puțini fotbaliști arădeni în lot acum la UTA. Până acum două luni erai, de fapt, doar tu, acum a revenit și Adi Petre acasă.

-Am mai spus-o, nu este neapărat o rețetă a succesului să ai în echipă, mai ales în Liga 1, cât mai mulți jucători din Arad. Sigur, pe undeva, e normal ca un fotbalist născut și crescut lângă acest club să vină cu un plus de atitudine, dar cel puțin acum,  în vestiar, această difereță dintre mine, Adi Petre și ceilalți nu se simte. Deja știu toți ce înseamnă acesta echipă pentru oraș, pentru suporteri și tragem cu toții într-o direcție. Un căpitan simte lucrurile astea și sunt mândru că am astfel de băieți lângă mine.

– Dacă cineva ți-ar fi spus la începutul sezonului că după 28 de meciuri UTA va avea 33 de puncte, cu șanse matematice, e drept infime, de a mai ajunge în play-off, l-ai fi considerat realist, optimist sau pesimist?

-Sunt sincer și vă spun că l-aș fi considerat optimist și încrezător. Acum, însă, când privind înapoi și văzând câte puncte am pierdut aiurea, situația se schimbă puțin. Puteam fi mai sus în clasament, chiar în play-off, dar suntem încrezători pentru meciurile care urmează.

– Dar dacă aceeași persoană ți-ar fi spus că UTA va câștiga un singur meci acasă din 14 posibile?

– Aici nu aș fi fost de loc de acord, pentru că la Arad, în general, am avut rezultate bune spre foarte bune. Până în play-off nu pierduserăm niciun meci acasă în Liga 2-a, după care s-a întâmplat ceva.  Dar, muncim pentru a ne descătușa pe teren propriu și sperăm să o facem chiar la următorul meci, cel cu Sepsi. Am fost dezamăgiți după multe meciuri de acasă, dar în fotbal nu ai timp să rămâi dezamăgit, ci să faci tot ce ține de tine pentru a deveni, sau a redeveni, în cazul nostru, o echipă respectată și pe teren propriu. Cu atât mai mult cu cât următoare partide pot fi decisive pentru sezonul nostru.

– Mulți dintre colegii tăi i-au văzut pe suporterii UTA-ei doar în filmulețe sau au auzit vorbindu-se despre ei. Tu, care acum mulți ani chiar făceau parte din galeria arădeană și ești și azi, probabil, cel mai apreciat utist cât crezi că a contat absența fanilor pentru randamentul echipei.

-Într-adevăr, mulți dintre băieții din vestiar nu au simțit pe pielea lor atmosfera pe care o creează suporterii noștri la meciuri. Dar, chiar și așa, au fost momente în pandemie când am fost susținuți în număr mare chiar de după garduri, iar asta a înseamnat foarte mult pt noi. Băieții din galerie au fost sunt și cu siguranță vor fi lângă noi necondiționat, ca și toată suflarea utistă, de altfel, formăm o familie și când câștigăm și când pierdem. Trebuie să rămânem uniți indiferent de greutăți, doar așa putem reuși. Iar când va veni vremea să ne revedem pe stadion în Liga 1, va fi o adevărată sărbătoare alb-roșie.

-Cât e de mare responsabilitatea unui căpitan într-un vestiar greu, mai ales în momentele dificile?

-La bine și la greu, echipa trebuia să dea dovadă de unitate. Altfel, rolul căpitanului este sa facă tot posibilul sa țină vestiarul unit, indiferent de părerile lui personale într-o chestiune sau alta.

-Ajungem la momentul actual, echipa vine după trei eșecuri la zero, e adevărat în fața primelor trei clasate, dar impresia generală a fost că nu ați prea fost voi cei din etapele precedente…

-Cred că în primul rând mental nu ne-m ridicat la nivelul celor de la CFR, FCSB și Craiova. Ne pare foarte rău că nu am scos nimic din aceste meciuri, am și pierdut trenul spre play-off, dar ceva tot am învățat din aceste meciuri. Cu siguranță, trebuie să fim mai dezinvolți, mai tupeiști, căci calitate avem și am demonstrat-o în multe partide din acest campionat.

– V-au afectat mult moralul, încrederea aceste înfrângeri? Mai sunt șase puncte mari puse în joc în sezonuș regulat, după care vine play-outul?

-Când pierzi nu poți să ai moralul la fel de bun ca și după victorii. Normal, eși afectat, dar, repet, nu este timp să ne plângem de milă. Trebuie să ridicăm capul din pământ și să mergem înainte. Din aceste ultime două meciuri trebuie să scoatem maxim ca să ne fie pe undeva mai ușor pe mai departe.

– E binevenită această pauză, ați avut timp să mai reparați ce e de reparat în jocul vostru și eventual să vă refaceți forțele pentru sprintul ce urmează?

-Eu zic că foarte bine…Muncim zi de zi ca să punem la punct toate detaliile pentru meciul cu Sepsi, dar lucrăm și pe principiile noastre în vederea partidelor ce vor urma apoi.

– Mulți dintre colegii săi au declarat deja că lupta în play-out va fi pe viață și moarte și că vor fi emoții cu îndeplinirea obiectivului…

-Cele mai importante puncte sunt puse mereu la meciul care urmează. Trebuie să o luăm pas cu pas și vedem ce va fi. Este clar ca în play-out vor avea câștig de cauză echipele cu cea mai mare constanță în rezultate. Altfel, e clar că toate vor juca cu presiunea salvării pe masă, ca să spun așa.

– Unde crezi ca va termina UTA acest sezon și care va fi cifra în dreptul realizărilor tale personale?

-Eu tot timpul am fost mai optimist și cred că putem termina la mijlocul clasamentului. Personal, îmi doresc sa fiu sănătos ca să-îmi pot ajuta echipa când se va apela la mine. Pe de altă parte, nu m-ar deranja nici dacă rămân cu cele două goluri înscrise în acest sezon, atâta timp cât UTA va termina pe un loc lipsit de emoții. Asta ar însemna că alți colegi de ai mei vor avea realizări și voi fi la fel de bucuros pentru ei și, bineînțeles, pentru echipă.

0
0

Articolul Căpitanul UTA-ei ia cuvântul înainte de sprintul final! Rus: „Să fim mai dezinvolți și tupeiști și să rămânem cu toții uniți indiferent de greutăți” apare prima dată în Sportarad.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*