Capul lui Moțoc vrem – în 2018 au ”căzut” șase antrenori…

Sigur, viața antrenorilor, la o echipă sau alta, este legată, în primul rând, de performanțele obținute – la noi nu există răbdare, nu există încredere în tehnicianul ales, președinții nu le dau timp de cunoaștere, de acomodare și de implementarea unui proiect – se vrea victoria din prima rundă și dacă se poate cât mai convingătoare. Altfel, trebuie împlinită voința suporterilor din jurul echipei, care-și doresc alungarea antrenorului și aducerea unuia mai capabil – ”Capul lui Moțoc vrem”, asta este mereu voința poporului, dacă ne amintim de Lăpușneanu.

Anul 2018 pare unul al marilor furtuni, dacă numărăm schimbările pe băncile tehnice, efectuate în primele trei luni ale acestui an. Începem cu Eliodor Voica, de la gruparea de băieți Dinamo București, care și-a luat concediu la finalul lunii decembrie, a anului trecut. Clubul a zis că nu l-a demis, dar în ianuarie, 2018, Constantin Ștefan a ajuns pe banca lui Dinamo, la prima lui dragoste, după ce, la rândul său, fusese demis de la CSM Roman. Între timp, Voica a ajuns la Juniorii II ai lui Dinamo!

Tot în luna ianuarie s-a detonat ”bomba” și sub Tâmpa, tehnicianul Costică Buceschi fiind demis de pe banca tehnică a echipei Corona 2010 Brașov, din pricina mai multor eșecuri la rând. După Buceschi a venit Vasile Curițeanu, care n-a rezistat presiunii și și-a dat demisia, la mai puțin de o lună de mandat.

Dar nebunia demisiilor și demiterilor a continuat și în luna martie – chiar în prima zi a lunii, antrenorul Aurelian Roșca și-a anunțat plecarea din Zăvoi, în ciuda faptului că președintele HCM Rm Vâlcea, Petre Berbecaru, nu-și dorea să renunțe la Roșca. Vom vorbi mai multe, pe marginea acestui subiect.

Rezultatele mai slabe din ultima vreme, înfrângerea de la Craiova, cât și de la Rostov, din Liga Campionilor, ca și exprimarea în teren a echipei, ceva mai neconvingătoare ca de obicei, a dus la demiterea sau demisia lui Helle Thomsen, de pe banca tehnică a CSM-ului din București. Rezilierea contractului s-a făcut pe cale amiabilă, considerându-se că echipa are potențial și trebuie evitat orice accident în Final Four-ul Ligii Campionilor, competiție pe care bucureștencele vor s-o câștige pentru a doua oară. Mai mult, Thomsen avea un contract pe doi ani, cu drept de revizuire numai după un singur an, dacă performanțele nu sunt cele dorite. Dar nu s-a mai așteptat până la finele acestui sezon, pentru că echipa se afla într-un regres, mai ales din punct de vedere fizic, iar oficialii CSM-ului n-au vrut să riște. Și totuși, din culise am mai aflat că antrenoarea daneză ar fi vrut să plece de mai bine de două luni, gurile rele aruncând zvonul că maghiarii de la Gyor i-ar fi făcut o ofertă, după ce Martin Ambros a anunțat că nu mai rămâne în Ungaria.

Petre Berbecaru: ”secundul Ionel Gheorghe a contribuit la plecarea lui Roșca”!

O declarație surprinzătoare, dată de președintele lui HCM Rm Vâlcea, Petre Berbecaru, după demisia antrenorului Aurelian Roșca, dată în exclusivitate site-ului nostru, și care este completată, de același președinte, cu alte detalii de culise:
”Nu aveam în cap să-l schimb pe Roșca, mai ales că alături de el am construit această echipă, ba chiar făcusem planuri și pentru sezonul următor, cu cine să mai completăm vestiarul. Mi s-a părut mie că de la o vreme Roșca era tot mai supărat pe fete, era tot mai nervos și tot mă amenința cu demisia. Nu l-am luat în serios, pentru că făceam strategii de viitor, alături de el. După meciul de la Slatina mi-a spus că gata, de data aceasta demisionează – l-am lăsat în pace, în speranța că până a doua zi se va liniști, așa cum o mai făcuse. A doua zi, dis-de-dimineață, m-a sunat dar nu eram lângă telefon, dar la ora 9:00 a venit la club cu demisia scrisă, cerându-mi număr de înregistrare. Mi-am dat seama că de data aceasta nu mai era cale de întoarcere – între timp, aflasem că cel care inflamase situația, și nu odată, era secundul lui Roșca, Ionel Gheorghe, un antrenor care se pricepea foarte bine să spioneze vestiarul echipei, să tragă cu urechea la spusele handbalistelor, după care să-i toarne lui Roșca tot, mult mai amplificat. Experiența mea, de zeci de ani de zile trăiți în sport, m-a învățat că fetele își mai varsă năduful cu vorbe scăpate aiurea, pentru că nimeni nu muncește chiar de drag, iar Roșca scotea untul din ele. Ceea ce a făcut Ionel Gheorghe eu o numesc trădare, adică s-a îndreptat împotriva echipei care îl plătea – după plecarea lui Roșca l-am dat și pe el afară”!, ne spunea președintele Berbecaru.

HCM a apelat din nou la soluția de avarie, numindu-l pe Sbora ca principal și aducându-i și două ajutoare, pe Mia Rădoi și Ildiko Barbu. ”Am cerut sprijin de la Federație, pentru cele două fete, care sunt antrenoare la Centrul de la Vâlcea, și am fost înțeles. Acum este liniște, mai ales că am avut și o discuție dură cu jucătoarele – chiar le-am amenințat cu excluderea, dacă nu lasă ifosele deoparte. Eu m-am angajat cu anumite obiective, în fața primarului, iar după plecarea lui Roșca eram în pericol să le ratez, ceea ce nu este în obiceiul meu”, a continuat Berbecaru.

După plecarea lui Roșca, HCM Rm Vâlcea a învins în deplasare, pe U Cluj, și s-a calificat și în semifinalele Cupei României, după ce a trecut de Corona 2010 Brașov. Mai mult, echipa a-nceput să joace mai dezinvolt, mai direct pe poartă, aducându și satisfacții mai mari, iubitorilor de handbal din Vâlcea.

Ionel Pană

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*