Cât plătește societatea HeidelbergCement România SA Primăriei Slănic pentru accesul la cariera Piatra Verde. Care sunt condițiile de reziliere a contractului

V. Stoica

La o săptămână de la solicitarea de clarificare a situației exploatării de la Piatra Verde, care a suscitat atât de mult interes atât din partea locuitorilor orașului Slănic, dar și din partea opiniei publice, Primăria Slănic a răspuns ieri după-amiază, printr-o adresă semnată de primarul Daneluș Costea.
Redăm răspunsul autorității locale, mai puțin pasajul preluat dintr-o informare a societății HeidelbergCement România SA, pe care am inclus-o în articolul apărut în ziarul de ieri.
Ce spune Primăria Slănic despre contractul încheiat cu HeidelbergCement România SA: „Accesul în perimetrul de exploatare s-a făcut în baza contractului de închiriere nr. 3681 din 20.04.2000, încheiat pentru o perioadă inițială de 15 ani, modificat ulterior prin mai multe acte adiționale și prelungit succesiv până în data de 20.04.2025.
Dreptul de proprietate asupra bunurilor din domeniul public și privat al orașului Slănic este exercitat de Consiliul Local al orașului Slănic, care decide, în condițiile legii, modalitățile de exercitare a dreptului, respectiv darea în administrare, concesionarea, închirierea sau darea în folosință gratuită. Ca urmare, actele adiționale de prelungire a termenului de închiriere sau de modificare a chiriei au fost încheiate în baza Hotărârilor Consiliului Local nr. 24 din 08.04.2015 și nr. 20 din 29.04.2020.
Suprafața inițială închiriată a fost de 212.669 mp și redusă ulterior, în anul 2015, la suprafața de 45.500 mp, prin stabilirea unei zone tampon și o propunere de arie protejată tufuri verzi.
Societatea HeidelbergCement România SA achită anual, către bugetul local al orașului Slănic, o chirie lunară de 15.480 lei/lună (185.760 lei/an) și taxa anuală pentru teren, în sumă de 10.574 de lei.
Suprafața de teren a carierei de la Piatra Verde nu face parte dintr-o arie naturală protejată, conform legii.
Conform art. 6 din contractul nr. 3681/20.04.2000, „rezilierea contractului la inițiativa unei părți poate avea loc cu notificarea prealabilă a celeilalte părți cu cel puțin 90 de zile, partea din vina căreia se va rezilia contractul fiind obligată la plata de daune interese”.
În răspunsul transmis ieri după-amiază, nu se face vreo precizare oficială că s-ar intenționa rezilierea contractului de închiriere încheiat cu HeidelbergCement România pentru accesul la exploatarea Piatra Verde.
Așteptăm în continuare răspunsurile oficiale și de la celelalte instituții cărora le-am solicitat informații privind exploatarea Piatra Verde Slănic.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*