Cătălin Cherecheș și Primăria Baia Mare  au câștigat lupta cu RADEF. Instanță a decis,  Cinematograful Dacia revine băimărenilor!

Deși acuzele au curs pe nedrept  împotriva primărie, vizând faptul că două edificii importante ale orașului sunt administrate necorespunzător, Cinematograful Dacia și Casa de Cultură a Sindicatelor, iată că unul dintre  demersurile inițiate de Administrația Locală s-a finalizat cu succes. Demersurile juridice care vizau aducerea în patrimoniul orașului a Cinematografului demarate în 2013 s-au finalizat după 7 ani de instanță, dar în final, instanța a decis, Cinematograful Dacia revine băimărenilor.

“Am reușit să obținem, în luna iulie 2020, o HOTĂRÂRE JUDECĂTOREASCĂ EXECUTORIE DE EVACUARE A RADEF DIN CINEMATOGRAFUL DACIA. Hotărârea a fost deja comunicată executorului judecătoresc, iar în câteva zile va fi pusă în practică. Toate astea, după o adevărată luptă care a început în 2013. Aceeași soartă o va avea, în curând, și Casa de Cultură a Sindicatelor!

Demersurile juridice care vizau aducerea în patrimoniul orașului a Cinematografului Dacia au demarat în 2013, când la inițiativa mea, juriștii din cadrul Primăriei Baia Mare au cerut Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) predarea – în baza unui protocol – a cinematografului către municipalitate. Refuzul acestora a adus o adevărată bătălie în cadrul mai multor instanțe de judecată, însă a fost câștigată aproximativ 5 ani mai târziu de Municipiul Baia Mare. Astfel, în conformitate cu Legea 303/ 2008 și Decizia Curții Constituționale 19/2013, clădirea Cinematografului Dacia trebuia să intre, prin efectul legii, în proprietatea Municipiului Baia Mare. Numai că acțiunile în instanță ale celor de la Radef nu s-au oprit, astfel că a urmat o serie de noi procese. Și acestea au fost câștigate de către noi, așa încât au putut fi continuate, iar ulterior finalizate actele de întabulare, în patrimoniul municipiului, a cinematografului. În ciuda faptului că și aceste demersuri au fost constestate, câștig de cauză am avut tot noi,municipalitatea. Am reușit să obținem, în luna iulie 2020, o HOTĂRÂRE JUDECĂTOREASCĂ EXECUTORIE DE EVACUARE A RADEF DIN CINEMATOGRAFUL DACIA.Hotărârea a fost deja comunicată executorului judecătoresc, iar în câteva zile va fi pusă în practică.

Și în privința Casei de Cultură a Sindicatelor demersurile pentru preluarea în patrimoniul municipalității au fost demarate în 2013. Atunci, printr-o hotărâre a Consiliul Local al Municipiului Baia Mare inițiată tot de mine, obiectivul a fost introdus în patrimoniul orașului. Hotărârea a fost constestată de către Asociația Națională a Caselor de Cultură care, la rândul său, dorea să devină proprietar al clădirii. Alte două procese au fost intentate ulterior de municipalitate în același scop. Într-unul dintre ele instanța s-a pronunțat deja în favoarea Municipiului Baia Mare, iar celălalt a fost câștigat într – o primă instanță.

În calitate de cetățean al municipiului Baia Mare, dar și ca primar, m-a durut sa văd cum, după 1990, se distrug două edificii de cultură importante ale orașului: Casa de Cultură a Sindicatelor și Cinematograful Dacia. Niciodată Primăria nu le-a administrat. Aceste clădiri au fost gestionate în mod fraudulos și în batjocură față de comunitate de către diverse entități publice sau private. Începând cu 2013, alături de oameni profesionisti care iubesc orașul, am demarat lupta în instanță pentru a le aduce în averea orașului și pentru ale pune la dispoziția băimărenilor renovate, cu condiții civilizate. A fost o luptă grea pe care acum am câștigat-o pentru Cinematograful Dacia. Suntem în prag de finalizare a procedrii de preluare a Casei de Cultura. Și apoi trecem la treabă, să le punem în lumină, pentru cultură și pentru cetățenii orașului. Știu că voi, majoritatea cetățenilor, mi-ați fost alături în acest război. Azi sunt fericit să vă spun că mi-am îndeplinit prima misiune. Urmează a doua misiune, modernizarea. Iar eu sunt omul faptelor!” a menționat primarul, Cătălin Cherecheș

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*