Ce poți face pentru a avea un copil fericit

Dacă întrebi 100 de mame ce își doresc pentru micuț, cele mai multe vor spune: „Îmi doresc să fie fericit”. Fiecare mamă este diferită, dar toate vor doar ce este mai bun pentru copilul lor.

Fericirea se poate defini în mai multe moduri. Pentru unii înseamnă sănătate emoțională, pentru alții o stabilitate financiară. Oricare ar fi răspunsul, sănătatea psihică și în special cea emoțională, au rădăcini în copilărie. Trebuie să știi că sunt anumite aspecte care contribuie la sănătatea și bunăstarea copilului tău încă de la o vârstă fragedă, aspecte de care trebuie să ții cont pentru ca el să crească și să fie un copil tot mai fericit. 

Iată ce poți face pentru sănătatea emoțională a copilului tău:

  • Fii un model pentru el

Copiii au tendința de a imita tot se ce întâmplă în jurul lor. Ei imită chiar și personajele din desenele animate. Cel mai mult învață de la adulții care sunt constant în viața lor, cum ar fi frații mai mari, profesorii sau prietenii de familie, părinții. Sigur vrei ca micuțul tău să ia de la tine doar comportamentele bune, dar nu așa funcționează lucrurile. Copilul nu își dezvoltă așa de repede abilitatea de a înțelege legătura dintre cauză și efect. El învață mult din lucrurile pe care le vede și aude, asta pentru că în primii ani de viață creierul lui absoarbe cea mai mare cantitate de informație. Așa că învață-l adevăratele valori prin acțiuni, prin greșelile și asumarea responsabilităților tale. 

  • Ai grijă de sănătatea lui fizică și mentală

Inteligența emoțională este extrem de importantă în fericirea copilului tău. Dacă micuțul tău are o sănătate emoțională puternică, va rezista mult mai bine la obstacolele vieții, va fi mult mai empatic și înțelegător, raportat la relațiile cu oamenii pe care îi va întâlni.

Pe de altă parte, să nu uiți nici de importanța sănătății fizice. Sportul contribuie mult la sănătatea organismului, dar și la cea mentală. Este necesar ca micuțul să cocheteze cu activități fizice de la o vârstă fragedă, pentru a-și croi un stil de viață sănătos cât mai devreme. Poți să-l înscrii la cursuri de înot, gimnastică, fotbal sau chiar dansuri. 

Dacă totuși crezi că nu este momentul să-l înscrii la aceste activități, atunci fă sport cu el acasă. Învață-l să meargă cu rolele sau cu bicicleta. Dacă nu ai astfel de jucării în casă, poți opta pentru bicicletele pentru copii de la Babyneeds.ro. Potrivite pentru orice vârstă și orice buzunar, bicicletele pot fi cadoul perfect. Nu te gândi de două ori când vine vorba de sănătatea micuțului tău!

  • Disciplinează-l cu dragoste

Copiii trebuie să învețe încă de mici ce înseamnă responsabilitatea și de ce este important să-și asume consecințele pentru greșelile lor. Când micuțul tău a făcut o greșeală, arată-i că a greșit, dar asigură-l că-l iubești. Trebuie să dezaprobi comportamentul său prin disciplină și nu prin pedeapsă. Nu țipa, nu-l lovi și nu-i impune restricții inutile. Oferă-i alternative și sfaturi corecte, pentru că doar așa va înțelege de ce nu este bine să repete ce a făcut. 

Dacă îți disciplinezi copilul cu dragoste, atunci va învăța să fie un om matur care își va asuma greșelile și își va explora propriile limitări. Ține cont de sfaturile de mai sus pentru o creștere armonioasă și o copilărie fericită pentru micuțul tău!

Sursa foto: Unsplash.com

Articolul Ce poți face pentru a avea un copil fericit apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*