Ce trebuie să știi despre centralele termice pentru a te proteja de riscuri

Majoritatea oamenilor aleg centrale termice pe lemne ca modalitate de încălzire a locuinței pentru că sunt cele mai eficiente și simplu de folosit. Însă, pentru a  te proteja de eventualele riscuri care pot să apară și pentru a le folosi cum trebuie, am strâns aici câteva sfaturi utile pentru utilizatorii de centrale.

Acordă o importanță sporită camerei centralei termice

Orice centrală termică pe lemne trebuie să aibă propria cameră. Aceasta trebuie construită corespunzător și să corespundă normelor și normativelor în vigoare. În primul rând, camera centralei termice trebuie să fie construită dintr-un material neinflamabil și aici intră cărămida sau BCA-ul. În ceea ce privește dimensiunile acestei camere, volumul ei trebuie să fie de minim 18 metri cubi.

Camera centralei termice trebuie să aibă un geam normal, de preferabil să nu fie termopan, iar ușa să fie metalică, cu deschidere spre exterior. Aceasta trebuie să fie suficient de spațioasă astfel încât să permită mobilarea ei cu toate echipamentele din cadrul instalației termice. În cazul în care ceva se strică, intervenția trebuie să se poată face în mod accesibil și în timp util.

Un lucru important în ceea ce privește camera centralei termice, este că aceasta nu ar trebui să fie amplasat în mijlocul sau în interiorul imobilului, ci mai degrabă într-o construcție anexă sau undeva prin vecinătatea imobilului.

Coșul de fum

Există foarte multe specificații și în ceea ce privește coșul de fum. Acesta trebuie dimensionat în funcție de caracteristicile tehnice ale centralei termice, care trebuie puse la dispoziția clientului de către furnizorul centralei, dar și în funcție de caracteristicile sale.

Diametrul coșului de fum trebuie să fie calculat astfel încât centrala termică să poată avea tiraj dar nici să fie supradimensionat, deoarece pierderile de căldură vor fi mai mari și astfel, centrala termică își va diminua puterea de încălzire.

Conform normelor, coșul de fum ar trebui să fie mai înalt cu 1 m față de coama casei. Dacă în vecinătate există un alt imobil mai înalt decât locuințadvs, atunci să depășească cu 1m coama acestuia. Acest lucru este necesar pentru ca fumul degajat de coș să nu afecteze prea mult locuitorii aflați în zona respectivă.

Un lucru asupra căruia trebuie să acordați o importanță deosebită este că trebuie să curățați periodic coșul de fum. Dacă nu, există riscul ca acesta să se înfunde și chiar să explodeze.

Este interzisă amplasarea unei centrale termice într-un bloc de apartamente. În primul rând, ar reprezenta un risc foarte mare pentru toți locuitorii și este și greu de făcut acest lucru în sine. O centrală termică este destul de grea și e cam imposibilă transportarea acesteia până la etajul 8 de pildă. În plus, după cum am specificat mai sus, aceasta necesită un spațiu de depozitare destul de mare, un spațiu de care majoritatea apartamentelor nu dispun.

În cazul în care v-ați decis să achiziționați o centrală termică pe lemne, atunci luați în considerare cele de mai sus pentru a evita orice riscuri sau evenimente neplăcute.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*