Cele 6 divizionare timișene la fileu, succese și eșecuri cu 3:0

Abia ultimul weekend din octombrie a adus în cele din urmă și debutul noii ediții a campionatului Diviziei A1 de volei feminin, cu implicarea a două cluburi timișene în totalul de numai 9 grupări, tot la sfârșitul acestei săptămâni, odată cu etapa a II-a a seriei vestice, survenind și debutul voleibaliștilor secund divizionari ai Timișoarei, reveniți așadar prin coborâre cu o treaptă pe palierul mai familiar lor. Fetele au jucat în schimb deja cea de-a patra rundă în Divizia A2 Vest, cele 3 echipe bănățene pierzând cu 0:3. Tur de orizont…

Atât și nimic mai mult, doar 4 meciuri pe etapă mai propune în noua campanie caravana elitei feminine la fileul intern, dat fiind excluderea din Divizia A1 înaintea startului a celor de la ACS Penicilina Iași, suprapusă abandonurilor anunțate de ceva vreme de CSU Medicina CSȘ Târgu Mureș și nou-promovata din Oradea. În consecință, numai 9 cluburi la start, într-o continuă regresie numerică a participantelor, față de cele 12 în urmă cu două ediții de campionat.

O situație practic fără comentarii, de-a dreptul jenantă și care diminuează semnificativ competitivitatea și credibilitatea Diviziei A1 de volei feminin, o procesiune bazată pe o concentrare valorică la vârf, însă artificială prin componența garniturilor cluburilor aspirante la lauri, în absența și pentru al doilea sezon la rând a oricărei mize în privința evitării retrogradării.

Chiar și așa, campionatul a purces cu CS Dinamo în așteptare în runda inaugurală și cu ridicarea cortinei sâmbătă de la ora 17 la Bacău, unde CS Știința, a treia la finele ediției anterioare, a dispus cu 3:0 de CSM Lugoj, pe seturi la 11, în 18 minute, respectiv la 22, în câte 27 de minute.

Bănățencele, de-acum cu fostul asistent Uglesa Segrt pe banca tehnică, preluând ștafeta de la compatriotul Valerijan Luka după campania încheiată pe locul 6 în play-off-ul din primăvară, au aliniat și o componență înnoită, cu căpitanul Diana Balintoni reintegrată la revenirea pe malurile Timișului, respectiv cu tinerele Albăstroiu, Cauc și Roman, dar și străinele Babic, Dinic, Jakic, Kocic și liberoul Vukomanovic.

Tot în deplasare pentru lugojence și în etapa a II-a, sâmbătă la CS ”U” NTT Data Cluj, depășită sâmbătă seară cu 3:0 pe Bega de UVT Agroland, abia apoi debutând CSM și în sala ”Ioan Kunst Ghermănescu”, în runda a III-a, pe 10 noiembrie, cu dinamovistele care vor inaugura etapa secundă vineri 2 noiembrie, pe teren propriu cu băcăuancele.

În tot cazul, meciul de la Bacău a fost chiar primul oficial al întregului nou sezon competițional al elitei feminine, în completarea serii vicecampioana CSM Volei-Alba Blaj trecând detașat acasă cu 3:0 de nou-promovatele din Galați iar de la ora 19 consemnându-se încă un 3:0 pe teren propriu, la Timișoara, dar și un 2:3, la Târgoviște, unde elevele lui Valerijan Luka au revenit de la 0:2 la seturi cu CSM București dar l-au cedat cu 10:15 pe cel decisiv, campioana din capitală impunându-se și cu Budai-Ungureanu în efectiv.

Într-o componență semnificativ remaniată față de cea în care obținea locul 5 în primul sezon în elită dar și fără antrenorul principal Bogdan Paul pe banca tehnică, aflat la startul unei perioade de 8 luni de suspendare din partea FRV, UVT Agroland Timișoara a câștigat debutul în noul campionat, 3:0 sâmbătă seară acasă cu CS ”U” NTT Data Cluj, pe seturi 25:21, 25:17, 25:21, în 73 de minute de joc efectiv.

Urmează pentru timișorence în campionat un mai dificil examen sâmbătă pe teren propriu cu CSM Volei-Alba Blaj, însă abia după deplasarea miercuri la CS Dinamo, pentru unicul meci din calificările spre sferturile Cupei României, în care, în cazul unei victorii în capitală, bănățencele ar urma să primească pe 16 ianuarie 2019 vizita celor din Târgoviște, partidă având drept miză pătrunderea în turneul Final4.

Într-un salt pe o treaptă mai jos, în eșalonul secund, la masculin au luat în sfârșit startul și galben-albaștrii de la CSU UV Timișoara, reveniți după un sezon prin retrogradare în Divizia A2 Vest, în care au debutat abia odată cu runda secundă, în deplasare sub Tâmpa, dat fiind retragerea din concurs înainte de etapa inaugurală a oponenților pe care i-ar fi avut de întâlnit săptămâna trecută.

Într-o întrecere vestică reunind numai 5 echipe, bănățenii au avut o misiune facilă pe terenul modestei CSU Brașov, depășită tot cu 3:0 și în etapa de debut, la Arad.

Cu Sorin Schiesz antrenor-jucător, posesor al licenței de antrenor și pentru Divizia A1, și cu Sorin Grădinaru director tehnic onorific, ”universitarii” atacă noua campanie într-o componență cu 3 noutăți față de cea anterioară, și anume absolvenții de juniorat Rodina, Nicu și Maier, integrați în efectivul Reitmayer, Călin, Bădiceanu, Răcășan, Moica, Unguraș, Schiesz, Toma, Gemănariu, Bălulescu, Dincă, Damian și Vîrlan.

Sâmbătă va urma și debutul acasă, în sala de sport a UVT din strada Oituz, urmând ca ora de start, în principiu 12:30, să fie confirmată în funcție de consultările organizatorilor cu Comisia de Arbitri, dat fiind că tot în weekend se vor mai derula pe Bega la fileul feminin și partidele UVT Agroland – CSM Volei-Alba respectiv CSM Timișoara – CSU Politehnica.

Iar apropo de acest ultim duel, Divizia A2 Vest de volei feminin a programat în weekend etapa a IV-a, în care cele 3 formații timișene au cedat la zero.

Echipa secundă a prim-divizionarei CSM Lugoj, 0:3 acasă cu CSM Târgu Mureș, în linii mari continuatoarea pe un palier mai jos a ex-prim-divizionarei de pe Someș. ”Se anunță a fi și echipa care va câștiga seria vestică, formația din Târgu Mureș păstrându-și structura lotului, cu mici modificări, și beneficiind de un staff tehnic foarte lung, în totalitate de origine sârbească. Au o echipă frumoasă, tânără, care consider că chiar și în actuala Divizia A1 ar face față cu brio, nu chiar la coada clasamentului. Au în componență și junioare, dar și o senioară fostă la CSM Lugoj”, a explicat profesorul Dorin Horvath, antrenor al bănățencelor.

”S-au axat pe jucătoare din generațiile 2000 și 1999, dar și de 2001 au avut la un moment  dat în teren, toate componente de lot național, am rămas plăcut impresionat de CSM Târgu Mureș. Jocul a fost chiar foarte echilibrat și sunt extrem de mulțumit de prestația voleibalistelor noastre, deși de obicei când câștig sunt nemulțumit, dar seturile 1 și 3 au fost pe muchie, la 22 și 23, iar în doi am efectuat și schimbări dar am mai și încercat altceva, și a fost mai dezechilibrat. A fost un meci extrem de plăcut, remarcat astfel chiar și de arbitrii clujeni de divizie, care apreciau că putea rivaliza cu o partidă de A1, un nivel foarte ridicat, mult la vârful diviziei B”, a mai spus Dorin Horvath.

Care le-a urmărit la lucru în weekend și pe viitoarele oponente de la ACS Volei CSM Sibiu, cu ocazia meciului acestora în deplasare la Timișoara, tot în etapa a IV-a, în care sportivele de pe Cibin au dispus cu 0:3 în sala de jocuri sportive ”Profesor Mircea Albu” de ”violetele” de la CSU Politehnica. ”Echipa din Sibiu este una dintre candidatele la primele 4 locuri, este o formație reorganizată, și a învins dar după un meci destul de strâns. Echilibrat, pe momente bune avute și de Poli, iar în setul 2 s-a mers cap la cap. Sibiu are însă câteva jucătoare cu experiență, iar 3 voleibaliste bune se văd imediat în joc la acest nivel”, a mai semnalat Horvath.

Prezența lugojeană la Timișoara, dată de alinierea lui CSȘ Lugoj în turneul de pe Bega al seriei vestice în Divizia Minivolei a fetițelor, cu victorii pentru elevele de pe Timiș, 3:1 cu cele din Nădlac și 3:0 cu bihorencele din Ștei, dar și un eșec, 3:0 pentru gazda CSȘ Bega. ”Noi am mizat pe generația de 2008 iar la aceste vârste contează foarte mult diferența de un an. CSȘ Bega a câștigat toate jocurile turneului patrulater de campionat pe care l-a organizat, are o echipă frumoasă, cu fete înăltuțe, lucrate”, a mai notat Dorin Horvath. Următorul turneu al seriei vestice pentru fetele de la Minivolei va fi găzduit de Lugoj, fără participarea celor de la CSȘ Bega, antrenate de Mădălina Paul, dat fiind că, în această grupă cu 5 formații, echipa care tocmai a organizat o reuniune va sta în cea imediat următoare, caz în acest weekend al celor din Lipova.

În fine, tot în etapa divizionară de senioare din weekend, și CSU Oradea – CSM Timișoara 3:0, cu ”un joc în creștere pentru fetele noastre, în setul 2 fiind la un punct să intrăm în prelungiri. Am avut în teren în cea mai mare parte a meciului 3 cadete, două junioare și o senioară. Iar în setul 3 am introdus și o sportivă de la categoria Speranțe. Bihorencele au în mare parte studente, unele chiar foste prim-divizionare, iar experiența competițională își spune cuvântul, dar tocmai acesta este și obiectivul noii noastre echipe la debut în acest campionat, de a juca mult. Cât mai multe seturi pentru toate tinerele noastre voleibaliste”, a spus Dan Mihai Jitaru, antrenor al timișorencelor de la CSM.

Iar cele 3 cadete titulare sâmbătă la Oradea în Divizia A2 Vest au dus greul și duminică în deplasare la CSȘ Caransebeș, în confruntarea de la categoria lor de vârstă, într-un efectiv completat și cu 4 sportive mai tinere, de la ”Speranțe”, cărășencele impunându-se cu 3:0.

Rezultatele din Divizia A1 la feminin și Divizia A2 Vest, pe coloana clasamentelor și programului viitor.

 

The post Cele 6 divizionare timișene la fileu, succese și eșecuri cu 3:0 appeared first on sporttim.ro.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*