Cele mai enervante insecte! Administrația lugojeană nu reușește să câștige bătălia cu tigrul platanului

Invazia tigrului de platan, o insectă de dimensiuni reduse cu acțiuni supărătoare la nivelul pielii, poate fi considerat al doilea disconfort al verii la Lugoj, după țânțari.
Chiar dacă nu sunt rapoarte că ar transmite boli la oameni, minuscula insectă cu aripi plate și străvezii are o înțepătură ce provoacă iritații supărătoare, se fixează pe haine și intră în încăperi în număr destul de mare.

“În această vară parcă este mai rău ca în nici un alt an. Am observat de vreo câțiva ani că a început să apară și la noi tigrul de platan, dar acum e nebunie. Oriunde vrei să ieși la plimbare, în Lugoj, dar mai ales în parcuri sau pe malurile Timișului, e plin de musculițe din astea, care se lipesc de haine și de piele. Chiar dacă nu este așa de rău ca la țânțari, înțepătură acestor insecte este enervantă și provoacă iritații supărătoare mai ales la copii. Cred că ar trebui primăria să acționeze mai mult cu substanțe anti-insecte și să se pună mai mare accentul pe tăierea ierbii, care lasă de dorit, jos pe maluri e dezastru. Nu s-a îmbunătățit prea mult față de fosta conducerea a orașului”, a spus Mădălina Ignea, într-un comentariu pe rețelele de socializare.

O nouă vânătoare de tigri

Administrația lugojeană a anunțat că va interveni din nou în această săptămână sau dacă vremea nu permite, săptămâna următoare, printr-o acțiune care să cuprindă tot teritoriul orașului cu substanțe împotriva insectelor dăunătoare pentru om.

“Am luat în considerare sesizările cetățenilor cu privire la tigrul de platan și la cea de-a doua dezinsecție aeriană, care va avea loc cât de repede posibil vom folosi o substanță care se distrugă și aceste insecte, care s-au înmulțit foarte mult după valul de căldură și ploi și creează un disconfort supărător oamenilor. În cadrul acțiunii se va avea în vedere și combaterea țânțarilor, căpușelor, muștelor etc”, a transmis Primăria Lugoj.

Insecta Tigrul Platanului apare la temperaturi de peste 30 de grade Celsius, în medii cu vegetație bogată, acolo unde este predispusă să se înmulțească. Este întâlnită mai des în zone unde sunt plantați mulți platani, dar în ultimii ani, insecta este tot mai prezentă în aglomerația urbană, pe terase amenajate cu plante, parcuri sau grădini.

Tigrul de platan este o insectă de circa 3 mm și este originară din America de Nord. Prima dată a fost semnalată pe continentul european în 1956, în Italia. Insecta are o capacitate de mobilitate impresionantă, putând zbura câțiva kilometri.

În general preferă platanii, dar specialiștii susțin că s-a adaptat foarte bine și la vegetația crescută de la sol. Se dezvoltă excesiv în perioade cu alternanțe de temperaturi crescute și ploi calde. Cea mai eficientă metodă de combatere este prin mijloace aeriene.

Articolul Cele mai enervante insecte! Administrația lugojeană nu reușește să câștige bătălia cu tigrul platanului apare prima dată în Redeșteptarea.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

*